Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ δεν θα επιστρέψει στην Κριμαία

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κριμαία Ρόμπερτ Σέρι, ο οποίος αναγκάστηκε να διακόψει πρόωρα την αποστολή του χθες Τετάρτη αφού δέχθηκε απειλές από φιλορώσους ενόπλους, δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι πιθανό να επιστρέψει στην περιοχή αυτή της νότιας Ουκρανίας, την οποία ελέγχουν ρωσικές δυνάμεις.

«Η αποστολή μου δεν έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο ολλανδός διπλωμάτης μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο του Κιέβου. Όταν ρωτήθηκε αν θα επιστρέψει στην Κριμαία τις επόμενες ημέρες, απάντησε απλώς: «δεν το πιστεύω».

Ο Σέρι εστάλη στην Κριμαία από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν για να αξιολογήσει την κατάσταση εκεί, όμως θα παραμείνει στο Κίεβο και θα βοηθήσει τον αναπληρωτή του Μπαν Γιαν Ελίασον.

Στο μεταξύ δεκάδες στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τους οποίους είχε ζητήσει η Ουκρανία για να επιθεωρήσουν την κατάσταση στην Κριμαία, δεν κατάφεραν να φτάσουν στη χερσόνησο, καθώς ο δρόμος ήταν αποκλεισμένος.

Η αποστολή των 43 άοπλων παρατηρητών από 23 χώρες μέλη του ΟΑΣΕ θα επιστρέψει τώρα στην ουκρανική πόλη Χερσόν, που βρίσκεται μεταξύ της Οδησσού και της Κριμαίας, για να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει, ανακοίνωσε ο οργανισμός με έδρα τη Βιέννη.

«Προσπάθησαν (να περάσουν) από δύο σημεία ελέγχου, όμως δεν τα κατάφεραν (. . .). Κανείς δεν τους επιτέθηκε, απλώς δεν τους επέτρεψαν να περάσουν», δήλωσε μια εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα