Ο επαναπατρισμός Παπανδρέου ανησυχεί τον ΣΥΡΙΖΑ

Το φαινόμενο της πεταλούδας αναμένεται να βιώσει η πλατεία Κουμουνδούρου το επόμενο διάστημα και με αρχή την Κυριακή. Η επιστροφή του Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ μέσω της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δε εξελίξεις στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη έχουν άμεσες συνέπειες στο κυβερνητικό κόμμα.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Με ανησυχία παρακολουθεί η Κουμουνδούρου τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά και πιο συγκεκριμένα στον χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου και η συνεργασία με τη Φώφη Γεννηματά εκτιμάται πως θα δώσει ώθηση στο άλλοτε κραταιό κόμμα, το οποίο παλεύει τα τελευταία χρόνια να περιορίσει τις απώλειες που προκαλούν αναιμία στην καθημερινότητά του. Με τις δημοσκοπήσεις να θέλουν το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται περί το 5,5% και τον Γιώργο Παπανδρέου εκλογικά να έχει καταγράψει 2,47%, έστω και αν η άθροιση των δύο δεν θα δώσει το ακριβές αποτέλεσμα, είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει τη Χαριλάου Τρικούπη. Το ερώτημα που τίθεται πλέον εδώ είναι κατά τίνος…

Με τους εκσυγχρονιστές να έχουν σε μεγάλο βαθμό απομακρυνθεί από το ΠΑΣΟΚ, και τον Γιώργο Παπανδρέου να φέρνει ως προίκα παλαιά και δυνατά στελέχη (π.χ. Καστανίδης) ο μόνος χώρος που μπορεί να λειτουργήσει ως δεξαμενή είναι εκείνος του ΣΥΡΙΖΑ! Κάτι που αντιλαμβάνονται στην πλατεία Κουμουνδούρου, η οποία βλέπει τα ποσοστά του κόμματος να συρρικνώνονται καθημερινά και το ενδεχόμενο των εκλογών να φαντάζει εφιάλτης όχι για το δεδομένο πια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στην αντιπολίτευση αλλά σε ποια ποσοστά θα κάτσει εντέλει. Και δεν είναι τυχαίο πως ακόμα και ο Νίκος Ξυδάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, από ραδιοφώνου παραδέχθηκε ότι η εξέλιξη αυτή αλλάζει κάπως τα δεδομένα δίνοντας ώθηση στο ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας κατά τα λοιπά να μειώσει τη σημασία του γεγονότος.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που κινούνται μεταξύ Τρικούπη και Κουμουνδούρου τα τελευταία χρόνια, η εκτίμηση που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ είναι πως ακόμα και αν η κίνηση αυτή εξαναγκάσει κάποιους στην έξοδο (όπως τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του την Κυριακή), επί της ουσίας σε επίπεδο βάσης θα συσπειρώσει πολλούς περισσότερους. Μάλιστα, δεν διστάζουν να εκτιμούν ακόμα και διψήφιο ποσοστό για το κόμμα στις επόμενες εκλογές, τηρουμένων πάντα των αναλογιών. «Με τις δημοσκοπήσεις να είναι όλες στον αέρα καθώς περίπου το 50% των συμμετεχόντων δεν τοποθετείται, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απογοητεύει καθημερινά εκείνους που επέλεξαν ως εκλογικοί μετανάστες να τον ψηφίσουν στις τελευταίες εκλογές και με το ΠΑΣΟΚ να παρουσιάζεται σταθερό το τελευταίο διάστημα υπό τη Φώφη Γεννηματά, είναι σχετικά ασφαλές το συμπέρασμα πως μετά από και την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου θα κινηθεί σε διψήφια ποσοστά, ίσως και λίγο παραπάνω του 12%», σχολιάζει στην «Α» γνώστης των δρώμενων στον χώρο του κέντρου και συμπληρώνει: «Την ύστατη στιγμή και αναλόγως του κλίματος που θα έχει διαμορφωθεί, πολλοί θα είναι εκείνοι που θα επαναπατριστούν όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το Ποτάμι και τη Νέα Δημοκρατία. Ακόμα και η προοπτική νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα προκαλέσει αντανακλαστικά στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και θα επιστρέψουν στην ασφάλεια του γνωστού. Είναι θέμα ψυχολογίας και όχι αμιγώς πολιτικής επιλογής».

Καταγράφουν αντιδράσεις, μετρούν την απήχηση
Προς το παρόν από την Κουμουνδούρου καταγράφουν αντιδράσεις και μετρούν την απήχηση της κίνησης αυτής που επιστρέφει το ΠΑΣΟΚ στη βάση του, προκαλώντας συναισθηματικούς συνειρμούς κυρίως στους παλαιότερους που έχουν έντονες τις μνήμες των Ανδρέα Παπανδρέου και Γιώργου Γεννηματά. Γνωρίζουν δε στον ΣΥΡΙΖΑ πως πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να ανατρέψουν μια τέτοια εξέλιξη, οπότε και αναζητούν εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου ώστε τα αποτελέσματα της κάλπης την επόμενη φορά να μη φέρουν στη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αντί εκείνων. Κάτι που θα συμβεί με μαθηματική ακρίβεια αν δεν ανακοπεί η ταχύτατη φθορά του κόμματος με την ταυτόχρονη επέκταση την ίδια ώρα του ΠΑΣΟΚ. Μοναδικό σημείο που επιτρέπει αμυδρά χαμόγελα, το γεγονός πως μια πιθανή ενδυνάμωση της Χαριλάου Τρικούπη θα ματώσει και την Πειραιώς, καθώς στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας βρήκαν προσωρινά στέγη όσοι δεν πείσθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κουράστηκαν από το ΠΑΣΟΚ. Και μερίδα αυτών αναμένεται να επαναπατριστεί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα