Ο Ερντογάν απαγόρευσε την έξοδο πανεπιστημιακών από τη χώρα

Μετά τις καθαιρέσεις, τις απολύσεις από υπουργεία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαγορεύει και την έξοδο πανεπιστημιακών από τη χώρα.

Ειδικότερα, τις αποστολές των πανεπιστημιακών στο εξωτερικό απαγόρευσε το Συμβούλιο Ανωτάτης Εκπαίδευσης (YOK) της Τουρκίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το Συμβούλιο ζητεί επίσης να εξετασθεί «η κατάσταση» των πανεπιστημιακών που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο εξωτερικό και να κληθούν να επιστρέψουν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, εκτός εάν υπάρχει απόλυτη ανάγκη.

Στην οδηγία εξαιρούνται οι περιπτώσεις που σχετίζονται με τους τούρκους πανεπιστημιακούς που μετά από πρόταση του Συμβουλίου έχουν αναλάβει υπηρεσία σε πανεπιστήμια του Καζακστάν και στην Κιργιζία, αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Όπως προκύπτει από την οδηγία, δεν πρόκειται για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αλλά για απαγόρευση να αναλαμβάνουν οι πανεπιστημιακοί υπηρεσία στο εξωτερικό στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus και διμερών συμφωνιών μεταξύ πανεπιστημίων.

Σε άλλη οδηγία, το Συμβούλιο ζητεί από όλες τις πρυτανικές Αρχές να πραγματοποιήσουν εξέταση για τυχόν αντιπρυτάνεις, διευθυντές ινστιτούτων ή ανώτερων σχολών, προέδρους τμημάτων, άλλους πανεπιστημιακούς που έχουν διοικητικές θέσεις και πανεπιστημιακούς, συμπεριλαμβανομένων των ξένων υπηκόων, που έχουν σχέση με το τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, να προβούν στη συνέχεια στις απαιτούμενες διαδικασίες εναντίον αυτών και να ενημερώσουν το Συμβούλιο μέχρι τις 5 Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα