Ο εφιάλτης του χουλιγκανισμού επιστρέφει…

Πέρασαν χρόνια από το 1985, όταν στο Χέιζελ γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες του ποδοσφαίρου. Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ των δύο φιναλίστ του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών, Γιουβέντους και Λίβερπουλ, όταν ο πανικός από τους πυροβολισμούς που ακούστηκαν, ώθησαν μία μάζα κόσμου να τρέξει εκτός γηπέδου, εγκλωβίζοντας εκατοντάδες άλλους, πολλοί εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία.

Τα γεγονότα αυτά που συγκλόνισαν την αθλητική κοινότητα, οδήγησαν στην απόφαση της Βρετανίας να αποκλείσει για πέντε χρόνια την έξοδο των αγγλικών ομάδων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, διαλύοντας το τότε αρρωστημένο σκηνικό που είχε στηθεί και ξεκινώντας κάτι εντελώς νέο.

Ο χουλιγκανισμός στα αγγλικά γήπεδα όχι μόνο περιορίστηκε, αλλά σχεδόν εξαλείφθηκε. Τα τελευταία δύο χρόνια ωστόσο, τα φαινόμενα βίας έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους. Βρετανοί χούλιγκαν δημιουργούν επεισόδια σε εκτός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες, οι συμμορίες που συνδέονταν με συνδέσμους ομάδων έχουν επανεμφανιστεί, με μαχαιρώματα και ραντεβού για ξύλο, ενώ δεν απουσιάζουν τα έκτροπα ακόμη και μέσα στο γήπεδο, όπως πρόσφατα σημειώθηκαν σε αγώνες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τελευταίο κρούσμα αποτέλεσε η επίθεση των οπαδών της Γουέστ Χαμ στο πούλμαν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πριν το μεταξύ τους παιχνίδι το βράδυ της Τρίτης. Την εικόνα των ποδοσφαιριστών των «κόκκινων διαβόλων» να έχουν κρυφτεί κάτω από τα καθίσματα βγάζοντας… selfies, θα την αφήσουμε ασχολίαστη. Την εικόνα, ωστόσο, του εγκλωβισμένου από οπαδούς πούλμαν, οι οποίοι πετούσαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, ή της μητέρας με τα δύο παιδιά που έτυχε να περνά από το σημείο, δεν μπορούμε να την αφήσουμε ασχολίαστη.
Το φαινόμενο έχει αρχίσει να «φουντώνει» εκ νέου. Η αθλητική ηγεσία ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν μέτρα, ενώ οι δράστες της επίθεσης στο πούλμαν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κινδυνεύουν με δια βίου αποκλεισμό από τα γήπεδα. Οι οπαδοί της Γουέστ Χαμ, πάντως, δεν πτοήθηκαν ιδιαίτερα, καθώς μετά το τέλος του αγώνα αποχώρησαν με αρκετά… σουβενίρ στα χέρια τους. Προφανώς για να θυμούνται τις «ιστορικές στιγμές»!

Δείτε τις εικόνες που προκάλεσαν συναγερμό στις βρετανικές αρχές…

england3 england2

seat6 seat5 seat4 seat3 seat2 seat1 england5 england4

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα