Ο εφιάλτης υπό μορφή σίριαλ

Μία από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες της ιστορίας του ήταν αυτή που πέρασε για τον ΟΦΗ, καθώς λίγα λεπτά –στην κυριολεξία– αρκούσαν, ώστε ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους στην Ελλάδα να αφανιστεί από τον ποδοσφαιρικό χάρτη.

Οι ευθύνες για τη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης αγγίζουν, φυσικά, τον ίδιο τον σύλλογο που «κουβαλάει» στην… πλάτη του πολλά χρέη, αλλά και συγκεκριμένα μέλη της Super League, που ξαφνικά θυμήθηκαν για πρώτη φορά στα χρονικά να σηκώσουν «μπαϊράκι» σε μια ομάδα που σε κάθε περίπτωση έχει δείξει τα τελευταία χρόνια ότι θέλει να βάλει σε μια σειρά τα οικονομικά της θέματα.

Είναι χαρακτηριστική η στάση που κράτησε ο συνεταιρισμός την περσινή χρονιά μπροστά στα όσα συνέβαιναν στον Άρη, αφού κανείς δεν είχε τα… κότσια να εναντιωθεί σε μια ομάδα, που ναι μεν έχει πολύ κόσμο και τον… Γιάννη Ιωαννίδη πλάι της, αλλά και υπέρογκα χρέη, που όπως αποδείχθηκε μόνο βιώσιμα δεν ήταν.

 

Πώς είχε η κατάσταση

Η Super League απαίτησε από τη διοίκηση του ΟΦΗ να παραιτηθεί από κάθε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει προκειμένου να προστατευθεί από τους πιστωτές της, καθώς –σύμφωνα με την ίδια– αυτή η ενέργεια απαγορεύεται, αφού πρόκειται για μια προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια. Οι «μελανόλευκοι» από την πλευρά τους απέσυραν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει προκειμένου να προστατευθούν από τους ποδοσφαιριστές που ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους. Ωστόσο, η Super League ήταν ανένδοτη και απαιτούσε την Τρίτη (13/1) άμεση αποπληρωμή των άμεσα απαιτητών χρεών προς τους παίκτες, δηλαδή ένα ποσό ύψους 140-150.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, το δίλημμα ήταν απλό και κατανοητό:  Ή άμεση εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων του ΟΦΗ προς τους παίκτες, ή μη ορισμό του αγώνα με τον Παναιτωλικό και κατά συνέπεια αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση.

 

Ηγετικός Μαχλάς

Αφού, λοιπόν, στο Δ.Σ. της Super League την Τρίτη, οι εκπρόσωποι του ΟΦΗ κατάφεραν να εξασφαλίσουν διορία μέχρι τις 12 το μεσημέρι της επόμενης μέρας προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αποπληρωμή των χρεών και να οριστεί ο αγώνας με τον Παναιτωλικό, έπρεπε να βρεθεί και ο χρηματοδότης τού εν λόγω ποσού. Τότε ήταν που ο Νίκος Μαχλάς μετά από χρόνια βγήκε μπροστά σε διοικητικό επίπεδο, αφού είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια είχε μείνει στην άκρη. Μπορεί τυπικά να ήταν αντιπρόεδρος του ΟΦΗ, αλλά ουσιαστικά δεν ασκούσε καθήκοντα. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ομάδας έβαλε τα λεφτά που απαιτούνταν, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα των Κρητικών να παλέψουν για την παραμονή τους εντός γηπέδου, αφού δεν τίθεται πλέον θέμα αποβολής τους από το πρωτάθλημα ή μη ορισμών των ματς. Επιπλέον, έχουν δοθεί οι απαραίτητες εγγυήσεις, ώστε να μην αποχωρήσουν άλλοι παίκτες (Μακρής, Μπανούσης, Λόρια, Μερεμπασβίλι) και μάλιστα θα επιστρέψει άμεσα στο ρόστερ ο Αντελέγιε. Βάσει των τελευταίων εξελίξεων και των πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο Νίκος Μαχλάς, αν έβαζε τώρα για… δήμαρχος θα είχε βγει με ποσοστό άνω του 50-60%. Η δημοτικότητα του πρώην διεθνή επιθετικού έχει ανέβει σε μεγάλο βαθμό, αφού τόσο τα ΜΜΕ στην Κρήτη, όσο και άτομα που είχαν «ψυχρανθεί» για διάφορους λόγους μαζί του, δεν μπορούν παρά να παραδεχθούν ότι ο λόγος που ο ΟΦΗ είναι ακόμα ζωντανός οφείλεται σε αυτόν και μόνο.

 

Ο πόλεμος των τριών

Μέσα σε αυτές τις μέρες αποκαλύφθηκε με κάθε βεβαιότητα ότι ο ΟΦΗ μέσα στη Λίγκα έχει απέναντί του αντιπάλους που δεν θέλουν να περιοριστούν στα όσα συμβαίνουν εντός γηπέδου. Συγκεκριμένα, ο Παναθηναϊκός κατά κύριο λόγο και κατά δεύτερο η Ξάνθη και ο Παναιτωλικός δεν θέλησαν να δοθεί καμία διορία στον ΟΦΗ και ήταν αναφανδόν υπέρ της ουσιαστικής αποβολής των Κρητικών από το πρωτάθλημα. Για αυτόν τον λόγο, η ομάδα του Ηρακλείου θα αρχίσει πόλεμο εναντίον αυτών των τριών ομάδων, αρχής γενομένης από τον Παναθηναϊκό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΦΗ θα ζητήσει να ερευνηθεί ο τρόπος διάθεσης των εισιτηρίων των αγώνων με το ερώτημα αν είναι σύννομη η μέχρι σήμερα «πράσινη» πρακτική και αν υπάρχει φοροδιαφυγή. Επίσης, θα ζητήσει να ερευνηθεί αν η αδειοδότηση του «τριφυλλιού» μέσω off shore εταιρείας είναι σύννομη. Ο Γιώργος Σπανός, ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος του Ατρόμητου, πήρε σαφή θέση υπέρ του ΟΦΗ, κάνοντας λόγο για υποκριτική στάση της Λίγκας, καθώς πέρυσι στην περίπτωση του Άρη δεν είχε την πυγμή να θέσει καν το θέμα για συζήτηση, αφήνοντας ουσιαστικά υπόνοιες για omerta στα γραφεία της Super League. Τέλος, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και η στάση του συντοπίτη Πλατανιά που, επειδή… βιαζόταν, έδειξε μια αδιάφορη στάση, δηλώνοντας ότι… μάλλον θα ψήφιζε υπέρ του υποβιβασμού του ΟΦΗ.

 

Παράγοντας Γκατούζο

Σε όλο αυτό τον ορυμαγδό εξελίξεων, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ο ρόλος του Τζενάρο Γκατούζο όλο αυτό το διάστημα. Ο Ιταλός τεχνικός, που πράγματι αγαπήθηκε από τον κόσμο της ομάδας, υπέπεσε σε απανωτά «φάουλ» τους τελευταίους δύο μήνες, «παραμυθιάζοντας τους αντικαταστάτες  του Μάνθου Πουλινάκη (έταξε πολλά και στο τέλος έφυγε… νύχτα). Γενικότερα ανάγκασε να «παγώσουν» τα πάντα στη λειτουργία της ομάδας λόγω των Ιταλών επενδυτών, για τους οποίους έβαζε το χέρι του στη φωτιά ότι θα σώσουν τον ΟΦΗ. Τελικά, όχι μόνο δεν έσωσαν τους Κρητικούς, αλλά απογοήτευσαν τους οπαδούς που περίμεναν πώς και πώς τις εξελίξεις και επιπλέον έβαλε περισσότερα προβλήματα στη διοίκηση που έπρεπε άμεσα να βρει λύσεις. Από την πλευρά του, ο Ιταλός τεχνικός «πήδηξε» από το καράβι μη αντέχοντας άλλο τα οικονομικά προβλήματα. Αποτελεί μια πραγματικότητα ότι με τον Μάνθο Πουλινάκη δεν μιλούσαν καν τις τελευταίες 35-40 μέρες, αλλά πρόκειται για τον ίδιο προπονητή που, την πρώτη φορά που παραιτήθηκε, αποφάσισε τελικά να παραμείνει ξέροντας ακριβώς τα προβλήματα που υπήρχαν.

 

Το μέλλον

Όλα αυτά όμως έχουν περάσει στο παρελθόν και πλέον όλοι κοιτούν την επόμενη μέρα και με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί η παραμονή της ομάδας στην κατηγορία, αν και το ρόστερ είναι σαφώς αποδυναμωμένο και δεν υπάρχει δυνατότητα μεταγραφών. Το δύσκολο «φορτίο» διοικητικά θα κουβαλήσει φυσικά και ο Νίκος Μαχλάς, που η προσωπικότητά του και μόνο είναι ικανή, ώστε να δώσει το κατάλληλο κύρος εκτός γηπέδου, ενώ δήλωσε «παρών» με την κίνησή του να βάλει… πλάτη την πιο δύσκολη στιγμή. Κι επειδή γίνεται λόγος για τα διοικητικά, δεν γίνεται να μην αναφέρουμε τι συμβαίνει με τους Άραβες της Royal Group Holdings. Η εταιρεία από το Κατάρ ακόμα δεν έχει δείξει τίποτα που να πιστοποιεί τη φερεγγυότητά της και προκειμένου η νυν διοίκηση να την… πάθει όπως με τους Ιταλούς που την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια, συνεχίζει κανονικά το πλάνο της για την εξυγίανση και τη σωτηρία της ομάδας σαν να μην υφίσταται κάποια άλλη προοπτική.

 

Ποντάρει σε έδρα και πρόγραμμα

Όταν μιλάμε για μέλλον, όμως, δεν αναφερόμαστε μόνο στα διοικητικά δρώμενα, αλλά και στα αγωνιστικά. Προπονητής της ομάδας, πλέον, είναι ο Νίκος Αναστόπουλος, ένας τεχνικός που ξέρει απ’ έξω κι ανακατωτά τι σημαίνει ΟΦΗ και επιπλέον γνωρίζει όσο ελάχιστοι το παιχνίδι της παραμονής στη Super League. Αυτό φάνηκε ανάγλυφα όχι μόνο στη νίκη των Κρητικών κόντρα στην Κέρκυρα που χρειάστηκε, μάλιστα, και ανατροπή του σκορ, αλλά ακόμα και στην ήττα από τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, εκεί που οι γηπεδούχοι «έφτυσαν αίμα» για να καταβάλουν την αντίσταση του ΟΦΗ, παρά τα δεδομένα προβλήματα που έχει η ομάδα του Ηρακλείου. Αυτή θα είναι και η εικόνα των «μελανόλευκων» στο εξής. Ένα σύνολο που, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει ποιότητα ρόστερ ανάλογη της ιστορίας του συλλόγου, κάθε ομάδα θα πρέπει να «ιδρώσει» πάρα πολύ για να το νικήσει. Σύμφωνα με όσα λέγονται εντός κι εκτός αποδυτηρίων, πολλά ποντάρονται στο σχετικά ευνοϊκό πρόγραμμα που ακολουθεί και φυσικά στην έδρα που μέχρι πέρυσι ήταν «φρούριο». Πιο συγκεκριμένα, σήμερα θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας κόντρα στη Βέροια εκτός, και κατόπιν, μετά το ματς με τον Ολυμπιακό, ακολουθεί εκτός έδρας αγώνα κόντρα στον αγνώριστο φέτος Ατρόμητο, εντός έδρας με ΠΑΟΚ που τα τελευταία χρόνια με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πάντα καταφέρνει να του κάνει «ζημιές», εκτός με τον Εργοτέλη με τον οποίο έχουν τους ίδιους στόχους, Παναθηναϊκό εντός τον οποίο νίκησε και στη Λεωφόρο, Τρίπολη εκτός που όντως είναι από τα πιο δύσκολα ματς. και στη συνέχεια τα πιο σημαντικά ματς σε αυτή τη σειρά των αγώνων με Πανθρακικό και Ξάνθη εντός.

 

Συνοπτικά, οι επόμενες αγωνιστικές  του ΟΦΗ:

Βέροια – ΟΦΗ (19η αγωνιστική)
ΟΦΗ – Ολυμπιακός (20η αγωνιστική)
Ατρόμητος – ΟΦΗ (21η αγωνιστική)
ΟΦΗ – ΠΑΟΚ (22η αγωνιστική)
Εργοτέλης – ΟΦΗ (23η αγωνιστική)
ΟΦΗ – Παναθηναϊκός (24η αγωνιστική)
Αστέρας Τρ. – ΟΦΗ (25η αγωνιστική)
ΟΦΗ – Πανθρακικός (26η αγωνιστική)
ΟΦΗ – Ξάνθη (27η αγωνιστική)

 

ΕΝΘΕΤΟ

Γκρίνια και για το Πρωτοδικείο Ηρακλείου

Μέσα σε όλα αυτά, έντονη είναι και η δυσφορία που επικρατεί στον ΟΦΗ για την απόφαση που εξέδωσε την Τρίτη το Μονομελές Πρωτοδικείο του Ηρακλείου, σύμφωνα με την οποία απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε ζητήσει η ΠΑΕ κατά της Super League, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος αποβολής της ομάδας από το πρωτάθλημα. Δεν εκτιμήθηκε σε καμία περίπτωση η όλη προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι Κρητικοί όλο αυτό το διάστημα και παρά το γεγονός ότι ο ΟΦΗ είχε στο πλάι του υποψήφιους βουλευτές, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, που θέλησαν με αυτό τον τρόπο να εκφράσουν τη στήριξή τους, η δικαστής δεν συγκινήθηκε, εξαντλώντας όλη την αυστηρότητά της.

Ο εφιάλτης Πέσιτς

Αφού την Τετάρτη ο ΟΦΗ κατάφερε να φανεί συνεπής εξοφλώντας τους ποδοσφαιριστές που είχαν ζητήσει εφαρμογή ποινών σε βάρος της ομάδας και τελικά αγωνίστηκε κόντρα στον Παναιτωλικό, ο εξωαγωνιστικός εφιάλτης των οικονομικών οφειλών ξαναζωντάνεψε την Πέμπτη λόγω «αμαρτιών» του παρελθόντος.

Όπου αμαρτία, βάλτε τον Αλεξάντερ Πέσιτς που αγωνίστηκε στους Κρητικούς τη διετία 2008-2010, χρονιές που το διοικητικό «κουμάντο» είχε ο Φανούρης Βατσινάς. Συγκεκριμένα, ο Σέρβος που σήμερα είναι 22 ετών, είχε προσφύγει στη FIFA για να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του, ύψους περίπου 74.000 ευρώ. Η «λυπητερή», λοιπόν, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία έφτασε στην ΕΠΟ και τη Super League και ζητούσε να αφαιρεθούν 6 βαθμοί από την ομάδα, επειδή υπήρξε ασυνεπής όλη αυτή την περίοδο προς τον νυν άσο της Τουλούζ.

Έτσι, η Λίγκα, επιδεικνύοντας αντανακλαστικά που παρόμοια δεν είχε επιδείξει ποτέ όλα αυτά τα χρόνια, εφάρμοσε την εντολή της FIFA και με ανακοίνωσή της την Παρασκευή το πρωί και χωρίς καν να έχει φτάσει η ενημέρωση στον ΟΦΗ, γνωστοποίησε την αφαίρεση των 6 βαθμών, με τους Κρητικούς να πέφτουν στη 16η θέση με 14 βαθμούς, προς μεγάλη ικανοποίηση κάποιων.

Αυτοί οι κάποιοι, όπως διαρρέεται από την ΠΑΕ του Ηρακλείου, θα φανούν πολύ σύντομα ποια είναι η ταυτότητά τους και ποιους σκοπούς εξυπηρετούν.

Διοικητικά λάθη
Παρ’ όλα αυτά, εδώ πρέπει να σημειωθούν και τα μεγάλα λάθη της διοίκησης που ενήργησε όλους αυτούς τους μήνες με ερασιτεχνικό τρόπο. Συγκεκριμένα, για το θέμα Πέσιτς είχε υπάρξει σαφής ενημέρωση από την πλευρά του ποδοσφαιριστή για τα δεδομένα της υπόθεσης, αλλά ποτέ κανείς δεν ασχολήθηκε με τη σοβαρότητα που απαιτούσε το ζήτημα. Αν αναλογιστούμε, μάλιστα, ότι έχουν περάσει περίπου 3,5 μήνες από τη στιγμή που είχε γνωστοποιηθεί το θέμα και άρα υπήρχε χρόνος, ώστε να συνεννοηθεί η διοίκηση με την πλευρά του παίκτη και να βρεθεί η λύση, τότε οι δικαιολογίες πάνε… περίπατο. Ποτέ και σε κανένα ΔΣ δεν υπήρξε ενημέρωση στα μέλη για το πόσο σοβαρό είναι το θέμα Πέσιτς κι όχι μόνο αυτό…

Δεν υπήρξε ποτέ ενημέρωση για το ποιες είναι όλες αυτές οι οφειλές που «καίνε» (Ρόβας, Ταυλαρίδης, Γεωργίου) και απειλούσαν άμεσα τον ΟΦΗ, ώστε να φτάσει στη σημερινή κατάσταση. Αντίθετα, αν είχαν γίνει όλα όπως έπρεπε, τότε όχι μόνο δεν θα υπήρχε κίνδυνος αφαίρεσης βαθμών, αλλά δεν θα χρειαζόταν να βρει η κρητική ΠΑΕ μέσα σε τρία 24ωρα, ένα ποσό άνω των 200.000 ευρώ.

Ζητά ακύρωση της απόφασης ο Μαχλάς

Μέσα σε όλα τα άλλα, την Παρασκευή επιβλήθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου φυλάκιση 27 μηνών με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή ύψους 7.000 ευρώ στον Νίκο Μαχλά για χρέη της ΠΑΕ ΟΦΗ.

Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του ΟΦΗ, όμως δεν ανησυχεί, καθώς ουδέποτε του εστάλη κλήτευση για την υπόθεση και θα ζητήσει ακύρωση της απόφασης ώστε να δικαστεί εκ νέου παρουσιάζοντας και ο ίδιος την υπερασπιστική του γραμμή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα