Ο ΙΒΑΝ (που άργησε 6 μήνες…)

Στις 10 Οκτωβρίου του 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «λαγό» τον Ιβάν Σαββίδη στη διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών, και χθες ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ θυμήθηκε να του ζητήσει εξωδίκως να ανακαλέσει…

 

Ρεπορτάζ : Σπύρος Παπαδάκης

 

 

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10 Οκτωβρίου είχε μεταφέρει στην Ολομέλεια της Βουλής τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΟΚ, πως στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες συμμετείχε για να έχει μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη η κυβέρνηση, δεν πίστευε ποτέ ότι έξι μήνες μετά θα υπήρχε αντίδραση από τον επιχειρηματία.

Τότε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είχε πει επί λέξει απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Σας φαίνεται λογικό ο επόμενος υπερθεματιστής να έχει δηλώσει λαγός; Επιχειρήσατε να χρηματοδοτήσετε το νέο τρίγωνο διαπλοκής. Θα έπρεπε να ντρέπεστε! Αν δεν είχαν γίνει οι αποκαλύψεις, δεν θα κάνατε τίποτα. Αν δεν παρουσιάσετε τα πόθεν έσχες θα είναι πράξη ενοχής δικής σας και του υπουργού σας».

Ο Ιβάν Σαββίδης μετά την «απομόνωση» στην Γενική Γραμματεία Τύπου και την λήξη της πρωτόγνωρης διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες είχε δηλώσει πως «οι συμμετέχοντες απέδειξαν πως είναι έτοιμοι να πληρώσουν. Στεναχωρήθηκα που ο Αλαφούζος πλήρωσε λιγότερα απ’ όλους.

»Είπα, αν δεν μπορώ να πάρω εγώ την άδεια, θα κάνω τα πάντα για να πληρώσουν όσο περισσότερο γίνεται οι υπόλοιποι. Δεν είμαι χαμένος, κέρδισα. Τα ποσά ήταν εξωφρενικά.

»Στην τελευταία φάση κατέθεσα μηδενικό ποσό. Πλήρωσαν πάνω από 50 και 60 εκατομμύρια ευρώ για άδειες που υπολόγιζαν στα 3.

»Ήταν πρωτότυπη η διαδικασία αλλά οργανώθηκε με άσχημο τρόπο», είχε καταλήξει τότε ο ισχυρός ανήρ του ΠΑΟΚ…

Από την δήλωσή του φαίνεται ξεκάθαρα η αντιπάθειά του στον Γιάννη Αλαφούζο.

Προηγουμένως, στις 26 Σεπτέμβρη, δήλωνε στην «Αθλητική Κυριακή»:  «Είμαι έτοιμος, στα πλαίσια της προστασίας των εργαζομένων, να προτείνω σε οποιοδήποτε κανάλι από αυτά που έχασαν τον διαγωνισμό και στον Αlpha και στον κ. Κοντομηνά, να πουλήσουν το κανάλι τους κι εγώ εγγυώμαι ότι οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν και θα μπορέσω να βρω έναν αλγόριθμο και θα προσπαθήσω να μπω σε μια συνέργεια με άτομα που κέρδισαν την άδεια. Είμαι έτοιμος να προσφέρω τέτοιους όρους σε αυτούς που έχασαν την άδεια, που θα μου επιτρέψουν να διατηρήσω τις θέσεις εργασίας».

Το σίριαλ έχει συνέχεια, αφού ο Alpha κατέθεσε αίτημα ακύρωσης του διαγωνισμού και αποκλεισμού της εταιρείας του Ιβάν Σαββίδη από επιλαχούσα, με αφορμή τις δηλώσεις του ομογενούς επιχειρηματία μετά το τέλος της διαδικασίας που αφορούσαν το πλάνο του για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τίμημα από τους άλλους πλειοδότες. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός απειλούσε με αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου, «φουντώνοντας» τον πόλεμο με τον Σαββίδη.

 

Οι επιχειρήσεις, η πολιτική και το… ποδόσφαιρο

Είναι σίγουρα μπέρδεμα αν καθίσουμε να δούμε με ποιους έχει καλές σχέσεις ο Ιβάν και με ποιους όχι. Το σίγουρο είναι ότι ένας επιχειρηματίας έχει ως μέλημά του να πηγαίνουν καλά οι επιχειρήσεις του. Έχουμε έντονα την εικόνα του Ιβάν να σφιχταγκαλιάζεται με τον πρόεδρο του ΠΑΟ πριν από τον τελικό του Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ (4-1 έχασε ο ΠΑΟΚ) στις  26 Απριλίου 2014 και τις μάλλον άκομψες τοποθετήσεις του εναντίον του Βαγγέλη Μαρινάκη. Τώρα, αν αργότερα έκοψε και την «καλημέρα» με τον πρόεδρο του ΠΑΟ –αφού κατά την διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ο Γ. Αλαφούζος μέσω του ΣΚΑΪ τον είχε χτυπήσει αλύπητα–, σίγουρα η αιτία δεν ήταν η αγάπη του για τον ΠΑΟΚ και η αντιπάθειά του για τον Παναθηναϊκό, αλλά το διακύβευμα των τηλεοπτικών αδειών.

 

Πολύ κοντά (με ΣΥΡΙΖΑ)

και πολύ μακριά (με Ν.Δ.)

 

Όταν ο Ιβάν Σαββίδης σκέφτηκε να στείλει το εξώδικο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έστω και μετά από έξι μήνες, το βέβαιο είναι ότι δεν το έκανε τυχαία.

Πολλοί κάνουν λόγο για έμπρακτη στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ, στήριξη που δεν αφορά το πρόσωπο Ιβάν Σαββίδη αλλά την μέσω αυτού επιχείρηση αποπροσανατολισμού της λαοθάλασσας των οπαδών του ΠΑΟ με  επικοινωνιακό χαρακτήρα για την «κακή» Ν.Δ. και τον «καλό» ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει καλή υπηρεσία σε κυβέρνηση ή μάλλον σε συγκυβέρνηση, αφού είναι γνωστή η σχέση του με τον Πάνο Καμμένο.

Βέβαια, πολιτικοί αναλυτές δεν περίμεναν το εξώδικο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να διαπιστώσουν τις καλές σχέσεις του Ιβάν Σαββίδη με την συγκυβέρνηση. Η «πλάτη» που έβαλε σε φλέγοντα θέματα που απασχολούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ (ΔΟΛ, Mega, Alpha, Πήγασο, τηλεοπτικές άδειες) και η όψιμη αγάπη του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της κας Αχτσιόγλου προς τον ΠΑΟΚ, σε σημείο μάλιστα που να παρακολουθήσουν τον αγώνα της ομάδας με την Σάλκε, ενώ τα προηγούμενα χρόνια αμφιβάλλουμε αν είχαν παρακολουθήσει άλλον αγώνα, είναι ενδεικτικά στοιχεία για την προσπάθεια του Ιβάν Σαββίδη να συμπλεύσει με την  κυβέρνηση και η κυβέρνηση με τον Ιβάν

Τώρα, αν εδώ πρόκειται και για κάποιο άλλο διακύβευμα, όπως π.χ. το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι εξηγήσεις για όλα τα παραπάνω είναι πια κατανοητές…

Και για να εκφράσουμε και την προσωπική μας γνώμη, δεν καταλαβαίνουμε το νόημα του εξωδίκου για τον χαρακτηρισμό «λαγός». Όταν ένας επιχειρηματίας που σκοπό έχει να κερδίσει, θριαμβολογεί γιατί πλήρωσε περισσότερα και για το γεγονός ότι υποχρέωσε τους αντιπάλους του να βάλουν βαθιά το χέρι τους στην τσέπη, τότε μάλλον θα πρέπει ο κ. Παππάς να του απονείμει βραβείο για την δικαίωσή του – του κ. Παππά εννοούμε.

 

Στο zero η σχέση του με τη Ν.Δ.

 

Όσον αφορά τις σχέσεις του με τη Νέα Δημοκρατία, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι έχουν… πολικές θερμοκρασίες. Ο Σίμος Κεδίκογλου ήταν ο πρώτος του πολιτικός έρωτας. Λόγω των ρωσικών (ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει σπουδάσει στην Ρωσία και μιλάει άπταιστα τη γλώσσα), ήρθαν πολύ κοντά και οι σχέσεις με την κυβέρνηση Σαμαρά ήταν απίστευτα καλές. ΣΕΚΑΠ και Μακεδονία Παλλάς έγιναν δικές του με την προτροπή της κυβέρνησης της Ν.Δ. Αυτό πιστώνεται στα συν της διετίας 2012-2014, διότι ειδικά το ιστορικότερο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης σώθηκε χάρη στον Σαββίδη και τους χειρισμούς τής τότε κυβέρνησης. Μάλιστα, ο ομογενής επιχειρηματίας «συγγένεψε» με την Ν.Δ., βάζοντας στην οικογένειά του τον Ανδρέα Παπαμιμίκο που είχε διατελέσει και γραμματέας του κόμματος επί Σαμαρά!

Σήμερα, οι αποστολές της Ν.Δ. από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη δεν καταλύουν στο Μακεδονία Παλλάς, κάτι που γινόταν από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και οι σχέσεις τους είναι μάλλον σε κατάσταση «μακριά και όχι αγαπημένοι»… Επίσης οι σχέσεις με τον Σίμο Κεδίκογλου δεν υφίστανται πλέον και είναι κοινό μυστικό ότι ο Ιβάν έχει αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Πάνου Καμμένου

Το momentum να στείλει το εξώδικο μόλις… προχθές στον Κυρ. Μητσοτάκη, την ώρα που η Ν.Δ. μεγαλώνει την διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ (δημοσκοπικά), δημιούργησε ρητορικά ερωτηματικά στην Πειραιώς. Τις πρώτες αντιδράσεις του τύπου «ουδέν σχόλιο» και «καλά, τώρα το θυμήθηκες», τις διαδέχτηκαν οι αντιδράσεις του τύπου «καλύτερα στο απέναντι πεζοδρόμιο παρά στο ίδιο» και «να προσέχει τι δηλώνει δημόσια».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα