Ο Κάμερον λαμβάνει μέτρα κατά των τραπεζών

Μια σειρά από μέτρα κατά των τραπεζών λαμβάνει ο Ντέιβιντ Κάμερον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να καταστήσει υπεύθυνες τις εταιρίες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για την ανάμειξη των εργαζομένων τους σε ξέπλυμα χρήματος και απάτες, επεκτείνοντας τους προτεινόμενους νόμους κατά της φοροδιαφυγής.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ισχυρίστηκε ότι ο ανεπτυγμένος κόσμος πρέπει να «νοικοκυρευτεί», ενώ έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με έναν κατάλογο ιδιοκτητών ακινήτων υψηλής αξίας στο Λονδίνο, που αποσκοπεί στο να αποτρέψει τη χρήση των χώρων ως κρυψώνες για ξεπλυμένο χρήμα.

«Εκτός της δίωξης εταιριών που αποτυγχάνουν να εμποδίσουν την δωροδοκία και τη φοροδιαφυγή, προτείνουμε την επέκταση του ποινικού αδικήματος της ”αποτυχίας αναχαίτισης” και σε άλλα οικονομικά εγκλήματα όπως η απάτη και το ξέπλυμα χρήματος», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στον Guardian.

Σύμφωνα με το Bloomberg, επεσήμανε ακόμη πως έχει συμπεράνει ότι «αυτά που θέλουμε να δούμε –χώρες να βγαίνουν από τη φτώχεια, ανθρώπους να επωφελούνται από τους φυσικούς πόρους των κρατών τους, ανάπτυξη των πραγματικών δημοκρατιών- δε θα είναι ποτέ δυνατά χωρίς μια ολομέτωπη επίθεση στη διαφθορά».

Η ανακοίνωση των μέτρων συνέπεσε ηθελημένα με τη σημερινή σύνοδο κατά της διαφθοράς στο Λονδίνο.

Πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός ενέτεινε τη ρητορική και τις ενέργειες κατά της διαφθοράς μετά την αποκάλυψη των Panama Papers που περιλάμβαναν το όνομα του πατέρα του και μετά την οποία ο Ντέιβιντ Κάμερον αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι κατείχε μερίδιο στην offshore εταιρία του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα