“Ο Καραμανλής και το ΠΑΣΟΚ φταίνε για το έλλειμμα και όχι η ΕΛΣΤΑΤ”

Άλλαξε γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ, ή απλά ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι εκτός γραμμής; Το τι ισχύει θα φανεί το επόμενο διάστημα. Όμως το μόνο σίγουρο είναι πως ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου για πρώτη φορά μίλησε ανοιχτά για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή στην χρεοκοπία της χώρας, όπως και των κυβερνήσεων του Σημίτη, ενώ τονίζει πως δεν ευθύνεται η ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα του 15,1% το 2009. Επί της ουσίας ο κ. Παπαδημούλης δικαιώνει  τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

«Για την ευθύνη της χρεοκοπίας, για το έλλειμμα 15,1% του 2009, την ευθύνη την έχουν 100% η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όχι η ΕΛΣΤΑΤ. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα “μαγειρέματα” στις δημόσιες στατιστικές αφορούν στο παρελθόν, βαρύνουν τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και τώρα πλέον η Ελλάδα αναγνωρίζεται στο εξωτερικό -και στις Βρυξέλλες, εγγυάται πλήρως την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία των ελληνικών δημόσιων στατιστικών και της ΕΛΣΤΑΤ, σε συνεργασία με τη Eurostat». Αυτά επεσήμανε ο κ. Παπαδημούλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κληθείς να σχολιάσει τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, ο κ. Παπαδημούλης παρατήρησε ότι «αν το θερμόμετρο δείχνει πυρετό, δε φταίει το θερμόμετρο, αλλά άλλοι λόγοι. Στο ουσιαστικό κομμάτι της υπόθεσης, το έλλειμμα είναι για το 2009 15,1% και ευθύνονται γι’ αυτό η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ με τις κυβερνήσεις τους και όχι η ΕΛΣΤΑΤ. Το κυριότερο είναι ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις -του Γ. Παπανδρέου, του Λ. Παπαδήμου, του Α. Σαμαρά και του Α. Τσίπρα- έχουν συνομολογήσει και αποδεχθεί αυτό το έλλειμμα, που οδήγησε στη χρεοκοπία και ήταν τότε 15,1%», διευκρίνισε.

Πρόσθεσε ακόμη πως «ο κ. Γεωργίου έχει τη δυνατότητα να προσφύγει σε ανώτερο βαθμό δικαιοσύνης, ενώ κατά τη συνταγματική τάξη, η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δε νοείται να παίρνει εντολές, ούτε από την Αθήνα, ούτε πολύ περισσότερο από τις Βρυξέλλες».

Η πολιτική αντιπαράθεση

Σχολιάζοντας την πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα, η οποία εντάθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή και την ψήφιση τριών νομοσχεδίων από τη Βουλή, ο κ. Παπαδημούλης είπε: «Έχουμε μπει σε μία άλλη φάση σταθεροποίησης και ανάπτυξης της οικονομίας, που νομίζω ότι αυτό θα πρέπει οδηγήσει και σε ένα διαφορετικό πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα, με εκλογίκευση της πολιτικής αντιπαράθεσης και με το να κατέβουν οι τόνοι αυτού του άγριου φανατισμού, που πολλές φορές θυμίζει εμφυλιοπολεμικό κλίμα». «Νομίζω ότι από τη στιγμή που εκλογές φαίνεται πια ότι θα πάνε στο τέλος της τετραετίας θα πρέπει και η ΝΔ να αναπροσαρμόσει την τακτική της, γιατί η τακτική του να ζητάει μία εξεταστική επιτροπή κάθε εβδομάδα και εκλογές μέρα παρά μέρα, είναι σε πλήρες αδιέξοδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης νομίζω ότι θα έχει και ο ίδιος όφελος, αν αντί να ευθυγραμμίζεται διαρκώς και περισσότερο με τον Άδωνι Γεωργιάδη -που είναι καθαρά ακροδεξιάς κοπής πολιτικός -το δείχνει και η πολιτική του και η προέλευσή του- αν άκουγε λίγο παραπάνω τον φιλελεύθερο αντιπρόεδρό του, Κωστή Χατζηδάκη, που είναι και γέννημα θρέμμα της Ν.Δ. και όχι εκ μεταγραφής από Καρατζαφέρη», τόνισε ο ευρωβουλευτής.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα