O κλήρος έπεσε στον Κουμουτσάκο

Εδώ και πολλές ημέρες έχουμε γράψει ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα σηκώσει το βάρος της διπλής εκλογικής αναμέτρησης (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές) με στόχο η Ν.Δ. να παραμείνει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Έτσι στο πλαίσιο αυτό προέβη σε μία κίνηση-έκπληξη θέλοντας να στείλει πολλαπλά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε ως υποψήφιο εκ μέρους της Ν.Δ. για την Περιφέρεια Αττικής, τον Γιώργο Κουμουτσάκο, θέλοντας να δώσει ένα ευρωπαϊκό αέρα στη μάχη της πολυπληθέστερης περιφέρειας της χώρας, καθώς από την στιγμή που υπάρχουν προγράμματα του ΕΣΠΑ χρειάζεται να τα διεκδικήσει ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Και ο Γιώργος Κουμουτσάκος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος, όπως τονίζουν και από το Μαξίμου. Μάλιστα θα πρέπει να επισημανθεί, ότι εξελέγη ο καλύτερος ευρωβουλευτής του 2013 για τα θέματα μεταφορών.

Ταυτόχρονα με την επιλογή Κουμουτσάκου ο Αντώνης Σαμαράς δίνει το έναυσμα για να ενεργοποιηθεί το καραμανλικό μπλοκ, καθώς ο υποψήφιος Περιφερειάρχης είναι γέννημα-θρέμμα του συγκεκριμένου μπλοκ.

Ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες διαπίστωσε ότι η δυστοκία στην εύρεση υποψηφίου προκάλεσε διχασμό ακόμη και σε προβεβλημένα στελέχη, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που στήριζαν τον Σγουρό, ενώ άλλοι ήταν εναντίον του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα την Τρίτη το πρωί, όπου η Ντόρα Μπακογιάννη επαίνεσε τον νυν περιφερειάρχη, ενώ ο Μιχελάκης τον χαρακτήρισε ως αποτυχημένο.

Αναμφίβολα,  το έργο του Γιώργου Κουμουτσάκου είναι εξαιρετικά δύσκολο , καθώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο Γιάννης Σγουρός παρουσιάζεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να διατηρήσει την θέση του Περιφερειάρχη Αττικής.

Στήριξη από τους Ευρωπαίους

Στο μεταξύ τις παρενέργειες από το ξεκίνημα της επίσκεψης της τρόικας προσπαθεί να απορροφήσει ο Αντώνης Σαμαράς και γι’ αυτό το λόγο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με πολλούς ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να μειωθούν οι πιέσεις των τροϊκανών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αιφνιδιάστηκαν από την στάση των εκπροσώπων των πιστωτών, που βάζουν ζητήματα για το πλεόνασμα και τις τράπεζες, καθώς είναι «ένα έργο που έχουμε δει πολλές φορές», όπως λέει χαρακτηριστικά ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος.

Ανεξάρτητα από την ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί, στο επιτελείο του Πρωθυπουργού όπου επισημαίνεται ότι μόλις ξεκίνησε η διαπραγμάτευση, επικρατεί αισιοδοξία ότι τελικά θα επέλθει συμφωνία. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι δεν μπορεί να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση στην πορεία προς τις ευρωεκλογές και επικρατεί προβληματισμός για την στάση των εκπροσώπων των πιστωτών που εμφανίστηκαν στην Αθήνα χωρίς την παραμικρή διάθεση συμβιβασμού.

Με δεδομένο ότι την ελληνική κυβέρνηση την χωρίζουν αρκετά με την τρόικα, ο Πρωθυπουργός ευελπιστεί στην πολιτική συνδρομή των ευρωπαίων προκειμένου να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν αυτός ο κύκλος διαπραγμάτευσης.

 

Μ.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα