Ο «κοντός», η «ψηλή», οι… μπόμπες και το μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ.

Περίπου 12 τόνοι αιθυλικής αλκοόλης είχαν εισαχθεί παράνομα από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα, για την παρασκευή των νοθευμένων ποτών, από δύο μεγάλα κυκλώματα διακίνησης σε Αττική, Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κρήτη.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Η δράση των δύο κυκλωμάτων ξεπερνά κάθε φαντασία, καθώς –σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την ΕΛ.ΑΣ.- κατά μέσο όρο παρασκευάζονταν τέσσερις τόνοι την εβδομάδα που αντιστοιχούν σε περίπου 4.000 φιάλες. Η κάθε μια πωλούνταν έναντι 5,5 ευρώ, δηλαδή σχεδόν στο 1/4 της κανονικής τιμής. Ενδεικτικό είναι ότι στην Ζάκυνθο έγιναν έρευνες στις δύο μεγαλύτερες κάβες του νησιού που προμήθευαν με ποτά μπόμπες πολλά μαγαζιά στον Λαγανά και σε άλλες περιοχές. Αξίζει να σημειώσουμε να σημειώσουμε ότι μαγαζιά πουλάνε το σφηνάκι έναντι τριών ευρώ, δείγμα της απίστευτης κερδοσκοπίας που υπάρχει.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος, ανέφερε πως “ο απολογισμός των αστυνομικών επιχειρήσεων περιλαμβάνει 22 συλλήψεις μελών των εγκληματικών οργανώσεων”

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος, ανέφερε πως «ο απολογισμός των αστυνομικών επιχειρήσεων περιλαμβάνει 22 συλλήψεις μελών των εγκληματικών οργανώσεων (18 Έλληνες και 4 αλλοδαποί) καθώς και κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων παράνομων αλκοολούχων ποτών και αιθυλικής αλκοόλης. Στο πλαίσιο των ερευνών διακριβώσαμε ότι τα μέλη της πρώτης οργάνωσης προμηθεύονταν και εισήγαγαν παράνομα αιθυλική αλκοόλη από τη Βουλγαρία. Στη συνέχεια, σε δύο αδειοδοτημένα ποτοποιία στην Αττική καθώς και σε πλήρες εξοπλισμένο παράνομο παρασκευαστήριο στην περιοχή του Μενιδίου, στη Δυτική Αττική, τα οποία διαχειρίζονταν τα αρχηγικά στελέχη, παρασκεύαζαν αλκοολούχα ποτά. Στο τελικό στάδιο διέθεταν τα αλκοολούχα ποτά σε κάβες και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κυρίως σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα.

Για τη δεύτερη οργάνωση προέκυψε συναφής εγκληματική δραστηριότητα και μεθοδολογία δράσης. Τα μέλη της δραστηριοποιούνταν στη λαθραία εμπορία αιθυλικής αλκοόλης, ενώ σε οίκημα, σε περιοχή του Καματερού στη Δυτική Αττική, είχαν εγκαταστήσει ειδικό εξοπλισμό για την παρασκευή λαθραίων αλκοολούχων ποτών (κυρίως βότκα), τα οποία διέθεταν, σε περιοχές της Αττικής και της Κρήτης».

Το λεξιλόγιο των οργανώσεων
Τα μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων όταν έλεγαν «θα πάμε για μπάνιο», εννοούσαν την μεταφορά νοθευμένων ποτών, «δέντρο» έλεγαν την βότκα, «ανταλλακτικό» το οινόπνευμα, «ψηλά» έλεγαν την βότκα Belvedere, «κοντά» την Absolut, «πετσέτα» την δεξαμενή όπου τοποθετούσαν τα ποτά, «χαρτάκια» τις ετικέτες επώνυμων ποτών, ενώ «κοντός» ήταν ο 47χρονος αρχηγός του ενός εκ των δύο κυκλωμάτων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα