“Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέλαβε πλήρως την ευθύνη των πολιτικών του”

Ειδική  συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Κοινοβούλιο αφιερωμένη στη μνήμη του επιτίμου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη,  ο οποίος υπηρέτησε τη Βουλή των Ελλήνων επί 58 χρόνια. και ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο έργο του πρώην πρωθυπουργού. 

“Για την Αριστερά, ήταν πάντα πολιτικός αντίπαλος, αλλά αναγνωρίζουμε ότι κατά την Δικτατορία εργάστηκε για την διεθνή καταδίκη των Συνταγματαρχών, είπε για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ο εκλιπών ήταν άνθρωπος ανοιχτόμυαλος και ανοιχτός στο διάλογο, απαλλαγμένος από τις προκαταλήψεις του εμφυλίου. Ιδιαίτερα εκείνη την εποχή δεν θεωρούνταν δεδομένα τα χαρακτηριστικά αυτά και υπήρξε συνεπής στα στάση αυτή και μετά την μεταπολίτευση, πέρα και πάνω από διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, επισήμανε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «η επιλογή αυτή θα πρέπει να αναγνωριστεί ως θετική συνεισφορά στην πολιτική σκηνή του τόπου».

«Ανήκει στην ιστορία. Και η ιστορία ακούει προσεκτικά και τους υποστηρικτές και τους επικριτές και καταγράφει. Δεν κρίνει, καταγράφει», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναφερόμενος στον ταραχώδη πολιτικό του βίο υπενθύμισε ότι «ανέλαβε πλήρως την ευθύνη όλων των πολιτικών του επιλογών, ακόμη και των πιο δύσκολων και αμφιλεγόμενων επιλογών. Και αυτό πρέπει να του αναγνωριστεί».

Όσον αφορά την Αριστερά ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «υπήρξε πάντα ένας πολιτικός αντίπαλος. Οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι την περίοδο της δικτατορίας αγωνίσθηκε για την απομόνωση του καθεστώτος. Και στελέχη της Αριστεράς του αναγνωρίζουν ότι ήταν άμεσος, ανοιχτόμυαλος και ανοιχτός στον διάλογο».

Σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός ότι ο Κ. Μητσοτάκης «υπήρξε συνεπής στην στάση αυτή και στα χρόνια που ακολούθησαν την μεταπολίτευση. Αναγνώρισε την ανάγκη να απαλλαγεί η ΝΔ από κατάλοιπα μισαλλοδοξίας». «Η επιλογή αυτή πρέπει να αναγνωριστεί ως, σημαντική και θετική συνεισφορά στην εδραίωση και εμπέδωση της δημοκρατίας», υπογράμμισε.

Για την κυβέρνηση του 1989 ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «κράτησε πάντα το δημόσιο πολιτικό του λόγο στο πλαίσιο μίας αυτοσυγκρατούμενης και ήρεμης ρητορικής. Η περίοδος εκείνη έληξε με την κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ με τον Συνασπισμό που κρίνεται από το λαό. Πέτυχε όμως την υπέρβαση των όποιων εμφυλιοπολεμικών διχαστικών προκαταλήψεων και οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε».

Τέλος για την περίοδο της πρωθυπουργίας Μητσοτάκη 1990 – 1993 ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι «κράτησε χαμηλούς τόνους στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής σε μία περίοδο που η έξαρση της εθνικιστικής ρητορικής απειλούσε την ειρήνη στη γειτονιά μας

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα