Ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν με Ρίτσο στο Παρίσι

Στο Παρίσι για δεύτερη φορά με παράστασή τους οι βραβευμένοι από την Unesco για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, Μάριος Ιορδάνου και Σοφία Καζαντζιάν. Στο Δημαρχείο της γαλλικής πρωτεύουσας, στην Αίθουσα Rossini, όπου είχαν παρουσιάσει και τη θεατρική τους παράσταση για τον Νίκο Καζαντζάκη “Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι…”, θα βρεθούν στις 14 Οκτωβρίου με μία διαφορετική Σονάτα του Σεληνόφωτος, βασισμένη στο ομώνυμο αριστούργημα του Γιάννη Ρίτσου. Διοργάνωση: Communaute Hellenic de Paris et des Environs.

Η παράσταση πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της το Μάρτιο στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, στην Ιρλανδία, σε ένα από τα ιστορικότερα Πανεπιστήμια του κόσμου με απόφοιτους όπως ο Όσκαρ Ουάιλντ και ο Σάμιουελ Μπέκετ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Η ελληνική της πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου στην ιδιαίτερη πατρίδα του Γιάννη Ρίτσου, στην Μονεμβασιά. Η παράσταση θα ανέβει στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2018 στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν, που υπογράφει την θεατρική διασκευή και τις χορογραφίες, έχουν ήδη στο ενεργητικό τους μία ευρωπαϊκή πορεία με τις παραστάσεις τους “Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι…” για τον Νίκο Καζαντζάκη (Βερολίνο, Ζυρίχη, Παρίσι, Μόσχα) και “Ο Κρητικός (“Ύμνος εις τον Έρωτα)” για τον εθνικό ποιητή της Ελλάδας, Διονύσιο Σολωμό, που παρουσιάστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Ζυρίχης, στην Αίθουσα Καλλιτεχνών στο Μόναχο, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και στο Great Hall στο Λονδίνο.

Ο Μάριος Ιορδάνου σκηνοθετεί μία παράσταση- φόρο τιμής στον σπουδαίο Έλληνα ποιητή, Γιάννη Ρίτσο, ανεβάζοντας για πρώτη φορά το αριστουργηματικό του ποίημα “Η Σονάτα του Σεληνόφωτος” με νέα, σε ηλικία, ηθοποιό και σε συνδυασμό με άλλα έργα του Γιάννη Ρίτσου (Ρωμιοσύνη, Εαρινή Συμφωνία, κλπ.) καθώς και του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, του Χαλίλ Γκιμπράν αλλά και στίχους από γράμματα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Η Σοφία Καζαντζιάν ερμηνεύει, χορεύει, τραγουδάει, ενσαρκώνοντας την καρδιά της ηρωίδας, συμβολίζοντας την ψυχή του ανθρώπου, που ξεπερνάει το χρόνο και καταργεί τα όρια. Η λέξη “Venceremos” του τίτλου της παράστασης ήταν η λέξη με την οποία έκλεινε τις ομιλίες του ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, περνώντας το μήνυμα ότι ο άνθρωπος μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο.Συντελεστές:

Σκηνοθεσία/ Μουσική επιμέλεια: Μάριος Ιορδάνου

Θεατρική Διασκευή/ Χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν

Ερμηνεύουν: Σοφία Καζαντζιάν, Μάριος Ιορδάνου

Ενδυματολογία: Ελευθερία Τώρα

Σκηνογραφία: Βαλεντίνο Βαλάσης

Σχεδιασμός ήχου/φώτα: Χριστόφορος Τσακιρόπουλος

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα