Ο Μακρόν έκανε… Τούρκο τον Ερντογάν, που είδε και πάλι κλειστή την πόρτα της Ε.Ε.

Τον δάσκαλο του βρήκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε με την επίσκεψη του στο Παρίσι να ανοίξει εκ νέου την πόρτα της Ε.Ε., αλλά το αποτέλεσμα ήταν μάλλον αρνητικό. Κι αυτό διότι ο Γάλλος πρόεδρος έθεσε ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι δημοκρατικές χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου στη μάχη που δίνουν εναντίον της τρομοκρατίας.

Μάλιστα η κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο Προέδρων είχε και νεύρα, αλλά δεν έλλειψε και η ένταση. Ο Γάλλος πρόεδρος πέραν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διατύπωσε την ανησυχία του για την τύχη των φυλακισμένων σπουδαστών, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων στην Τουρκία. «Οι δημοκρατίες μας πρέπει με σθένος να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην τρομοκρατία. Αλλά την ίδια ώρα οι δημοκρατίες μας πρέπει να προστατεύουν πλήρως το κράτος δικαίου» δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ηγέτη έπειτα από συνομιλίες που είχαν στο Παρίσι.

Επιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στη διαδικασία ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήταν υποκριτικό να προσποιούμαστε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις συνομιλίες με την ΕΕ, τόνισε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε με ένταση, τονίζοντας πως η Τουρκία έχει «κουραστεί» να περιμένει το ενδεχόμενο ένταξής της στην ΕΕ. «Δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό (μας) στην ΕΕ», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε και επεισόδιο με Γάλλο δημοσιογράφο, ο οποίος τον ρώτησε για την πώληση όπλων στη Συρία τον Ιανουάριο του 2014. «Μιλάτε σαν γκιουλενιστής» τον κατηγόρησε.

Να τονιστεί ότι το κλίμα στην συνάντηση των δύο ηγετών ήταν παγωμένο, κάτι που φαίνεται και από τα φωτογραφικά στιγμιότυπα, όπου ο Γάλλος πρόεδρος δεν χαμογέλασε ούτε για τυπικού λόγους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα