Ο Μακ ανοίγει την πόρτα στη νέα εποχή

Το καλοκαίρι άλλαξαν πολλά στον ΠΑΟΚ. Κάποια έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται. Τα πολλά, όμως, θα φανούν σε βάθος χρόνου, καθώς απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να αποδώσουν καρπούς. Οι προσδοκίες ωστόσο από την ιδιότυπη αυτή επένδυση, η οποία ονομάζεται «αλλαγή φιλοσοφίας», είναι μεγάλες και με πλάνο τουλάχιστον πενταετίας. Η αρχή έγινε με την πρόσληψη του Φρανκ Άρνεσεν. Ο Δανός τεχνικός διευθυντής έβαλε τη «μαγιά» και ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε να «χρηματοδοτήσει» τα υπόλοιπα υλικά. Το αν θα αποδώσει ή όχι και πότε, θα αποδειχθεί από την ιστορία. Ο κύβος, ωστόσο, ερρίφθη και τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους.

Ποιες είναι αυτές οι κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται στον «Δικέφαλο του Βορρά» και αναμένεται να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας του συλλόγου, εφόσον βέβαια επιμείνει ο Ιβάν Σαββίδης στο φιλόδοξο, όσο και ελκυστικό εγχείρημά του; Τώρα που δρομολογείται η κίνηση που θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα της πόρτας στη νέα εποχή, έφτασε η ώρα να τις αναλύσουμε.
Ο Δανός τεχνικός διευθυντής κάθισε με επιμονή και ανέλυσε στον Ιβάν Σαββίδη το πλάνο, τον μπούσουλα δηλαδή, που ακολουθούν όλα τα μεγάλα κλαμπ ανά τον κόσμο. Ανεξάρτητα πώς λέγονται, πόσους τίτλους έχουν, σε ποιο πρωτάθλημα ανήκουν, τι έσοδα έχουν, όλοι οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι στηρίζονται στο «πουλώ» και «αγοράζω». Πουλάω παίκτες σημαίνει ότι φέρνω έσοδα, προσφέρω κίνητρο στους υπόλοιπους, ανανεώνω το έμψυχο δυναμικό και ενισχύω το ενδιαφέρον του κόσμου. Αγοράζω σημαίνει επενδύω τόσο σε αγωνιστικό, όσο και στην οικονομική προοπτική ενός παίκτη. Ο Μουρίνιο φέτος έκανε μεταγραφές παικτών μέχρι 24 ετών. Το αποτέλεσμα μέχρι τώρα δεν είναι αυτό που προσδοκούσε, όμως, αν όχι του χρόνου, τότε σίγουρα μέσα στην επόμενη τριετία, η Τσέλσι θα είναι σε θέση να σαρώσει ό,τι τίτλο κυκλοφορεί σε Αγγλία και Ευρώπη. Γιατί; Διότι ο Πορτογάλος πούλησε την εμπειρία και επένδυσε σε ταλέντο και προοπτική, όντας πρωταθλητής της Premier League.
Ο ΠΑΟΚ και οποιαδήποτε ελληνική ομάδα, δεν πρόκειται να φτάσει ποτέ στο επίπεδο της Τσέλσι. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό, έχει πρόβλημα νοημοσύνης. Μπορεί όμως να φτάσει σε επίπεδο Μπενφίκα. Ή Πόρτο. Ή Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Ή Μπράγκα. Οι Πορτογάλοι δουλεύουν πάνω ακριβώς σε αυτό το πλάνο. Παράγουν, δημιουργούν, πουλάνε, επενδύουν και τούμπαλιν. Με αυτόν τον τρόπο, έχουν δημιουργήσει τρεις κολοσσούς, και άλλους τόσους τουλάχιστον ανταγωνιστικούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο συλλόγους και εξακολουθούν να αναπτύσσονται.

H λογική του ενός χρηματοδότη έχει παρέλθει
Στο ποδόσφαιρο απαιτούνται χρήματα για να εξελιχθεί μία ομάδα. Χρήματα τα οποία δεν είναι δυνατόν να βάζει ένα άτομο επί μονίμου βάσεως. Μία ποδοσφαιρική εταιρεία οφείλει να λειτουργεί ως τέτοια, ακολουθώντας τους νόμους της αγοράς. Το να έχει κάποιος την απαίτηση να σπρώχνει συνεχώς χρήμα ο Ιβάν Σαββίδης είναι μία αρρωστημένη νοοτροπία, η οποία ουδεμία τύχη έχει στη σύγχρονη εποχή
Ο Άρνεσεν, λοιπόν, παρουσίασε ένα πλάνο στον Ιβάν. Μίλησε για επενδύσεις, προοπτική, οργάνωση, μπάτζετ, έσοδα-έξοδα, για οικονομία λύσεων, για παίκτες ελεύθερους με προοπτική μεταπώλησης, για παίκτες με χαμηλή αξία, που μπορούν να ανεβάσουν κατακόρυφα την τιμή τους. Μίλησε για παίκτες δίχως προοπτική, με πανάκριβα συμβόλαια, όπως ο Ραζβάν Ρατς. Μόλις πήρε το «οκ», ξεκίνησε την εφαρμογή του προγράμματός του. Όσοι δεν είχαν αξία μεταπώλησης και υψηλές αποδοχές, έφυγαν. Στη θέση τους αποκτήθηκαν παίκτες με χαμηλό κόστος και προοπτική. Παράλληλα, δημιουργήθηκε ένα πλάνο σκάουτινγκ, το οποίο έχει συγκεκριμένο στόχο. ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Η μαγική λέξη είναι αυτή στη νέα εποχή του ΠΑΟΚ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Το εφαρμόζει με μεγάλη επιτυχία ο Ολυμπιακός και τα οφέλη είναι εμφανή, και επιχειρεί να το εφαρμόσει και ο Παναθηναϊκός, με σαφώς μικρότερες επενδυτικές δυνατότητες.

Κοντά στο ξεκίνημα της δράσης
Ο ΠΑΟΚ αλλάζει πολλά πράγματα στη φιλοσοφία του και όλα δείχνουν ότι ο παίκτης που θα εγκαινιάσει τη… νέα εποχή θα είναι ο Ρόμπερτ Μακ. Με εννιά γκολ σε 14 αγώνες και κατά γενική ομολογία θετικότατες εμφανίσεις στο Europa League, ο διεθνής Σλοβάκος φέρεται να έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγάλων της Ευρώπης, οι οποίοι σαφώς και διαθέτουν το μπάτζετ προκειμένου να τον κάνουν δικό τους. Στον σύλλογο της Θεσσαλονίκης είναι ενήμεροι για το ενδιαφέρον, αλλά έχουν στείλει το μήνυμα ότι μέχρι τη λήξη της σεζόν δεν μπαίνουν σε διαδικασία συζήτησης, εκτός και αν η πρόταση ξεπερνά τις ανώτερες προσδοκίες της διοίκησης. Το καλοκαίρι, ωστόσο, θα τεθούν όλα επί τάπητος και θα ληφθούν αποφάσεις, πάντα με γνώμονα τη νέα φιλοσοφία της ομάδας, η οποία δεν θα στηρίζεται απαραιτήτως στα κεφάλαια που είναι πρόθυμος να διαθέσει ο Ιβάν Σαββίδης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα