Ο μαραθώνιος του Σαμαρά

Τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών έδιωξε το άγχος από το Μέγαρο Μαξίμου και απελευθερώνει τα χέρια του Αντώνη Σαμαρά να διαπραγματευτεί από καλύτερη θέση την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και το τέλος της παρουσίας του ΔΝΤ στη χώρα μας. Εξάλλου καις την επίσημη δήλωση του ο πρωθυπουργός δείχνει την ανακούφιση του: Συγκεκ «Τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Πλέον, βήμα- βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση. Έτσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη. Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς».

Παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα από τους ελέγχους ήταν ενθαρρυντικά στο πρωθυπουργικό γραφείο υπήρχε αγωνία. Και αυτό διότι ήλπιζαν ότι το απόθεμα των των 11,3 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για άλλο σκοπό και να αποτελέσει ένα «μαξιλάρι» που θα ενισχύσει τα διαπραγματευτικά επιχειρήματα της χώρας στις κρίσιμες συζητήσεις με την τρόικα για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Οι επόμενες κινήσεις

 

Τώρα ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται για ένα μαραθώνιο 40 ημερών ως και την επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, οπότε και αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος και την μετά μνημόνιο εποχή. Ως τότε, ο Αντώνης Σαμαράς καλείται να πείσει τους εταίρους και δανειστές ότι υπάρχει σχέδιο και οδικός χάρτης εξόδου από το μνημόνιο, καθώς και ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με σταθερά βήματα χωρίς να χρειάζεται την ασφυκτική επιτήρηση της τρόικας. Με δυο λόγια, θα πρέπει να περιμένουμε πολύ τρέξιμο και πολλά ταξίδια.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, θα κριθούν πολλά για την κυβέρνηση και τη χώρα. Η πιθανή ρύθμιση του χρέους θα δώσει νέα πνοή στην κυβέρνηση που θα μπορέσει να διεκδικήσει την ψήφο και άλλων βουλευτών- εκτός των κυβερνητικών, για να πετύχει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλά ακόμη και αυτό αν δεν γίνει δυνατό, η κυβέρνηση και ο Α. Σαμαράς θα έχει στα χέρια του ένα ισχυρό χαρτί για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ένα χαρτί που θα καταστήσει πραγματικό το δίλημμα το οποίο ετοιμάζεται να τεθεί.

 

 

M.K.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα