Ο «μαύρος Περικλής», ο παροχολόγος Τσίπρας και η τέχνη της υποκριτικής

Τι κι αν ολόκληρος ο κόσμος υποκλίνεται στον Μπάρακ Ομπάμα και σε αυτά που είπε για την Δημοκρατία και την Ελλάδα. Τι κι αν ο Αμερικανός πρόεδρος θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και ρύθμιση του χρέους για να έρθει η οικονομική ανάπτυξη.

Στο Βερολίνο τα πάντα ελέγχονται από τον πολλά βαρύ Σόιμπλε που με τις δηλώσεις του έδωσε το στίγμα στις γερμανικές εφημερίδες «στολίζοντας» απροκάλυπτα τον Μπάρακ Ομπάμα.

Ο γερμανικός Τύπος έχει και πάλι μια “καλή” κουβέντα για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα.
Άλλοι τον χαρακτηρίζουν “μαύρο Περικλή”, κι άλλοι… υποκριτή, κατηγορώντας πως υποσχέθηκε να έρθει στην Ελλάδα για να πείσει τους ελληνοαμερικάνους να ψηφίσουν τη Χίλαρι Κλίντον. Το μεγαλύτερο φτυάρι όμως το έβγαλε η Süddeutsche Zeitung, που δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ως τον μεγαλύτερο παροχολόγο της Ευρώπης. Και αν και η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν καθόλου καλή όποτε χρήζει κριτικής, ο Ομπάμα κέρδισε τους πάντες με την συμπεριφορά του και την τελική του ομιλία στην Αθήνα.
Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, η Tageszeitung του Βερολίνου αναφέρεται στην ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα για τη δημοκρατία «στους πρόποδες της Ακρόπολης», με την οποία «αποχαιρετά την Ευρώπη και τον Λευκό Οίκο». Η εφημερίδα επιλέγει τον τίτλο «Ο μαύρος Περικλής», επιχειρώντας έναν παραλληλισμό της ομιλίας του απερχόμενου προέδρου για τις δημοκρατικές αξίες με την ιστορική αγόρευση του Περικλή στην Πνύκα κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. «Ένας παθιασμένος έπαινος για την αρχαία Πόλη και τη δημοκρατία ως μορφή κρατικής οργάνωσης», γράφει η TAZ.
Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει με απροκάλυπτα ειρωνικό ύφος ότι «είναι μια χαριτωμένη νότα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, που δεν μπόρεσε να αποτρέψει την άνοδο του υπερλαϊκιστή Τράμπ βρίσκει τον εαυτό του, ειδικά στην αποχαιρετιστήρια περιοδεία του, να στέκεται δίπλα στον μεγαλύτερο παροχολόγο της Ευρώπης, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πρόκειται για εκείνον τον Αλέξη Τσίπρα που πριν από 17 χρόνια είχε υποδεχθεί ήδη μια φορά έναν Αμερικανό πρόεδρο. Ωστόσο, τότε δεν είχε σφίξει το χέρι του Μπιλ Κλίντον, αλλά ως γραμματέας μιας αριστερής οργάνωσης νεολαίας έδειξε στον δρόμο τι γνώμη έχει για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Σήμερα ο Τσίπρας πλέει μέσα στην αναγνώριση του Ομπάμα, κι ενώ έξω εκρήγνυνται ξανά μερικές μολότοφ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα