Ο Μεντβέντεφ υποβαθμίζει τη διαφορά Μόσχας – Κιέβου

Να καθησυχάσει τις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί για επικείμενο «πόλεμο φυσικού αερίου» με συνέπειες για την Ευρώπη, προσπάθησε με δηλώσεις του στο Reuters,  ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Προσπαθώντας να υποβαθμίσει τη διαφορά ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο σχετικά με το ουκρανικό χρέος για το ρωσικό φυσικό αέριο, ο Ρώσος Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος διακοπής της τροφοδοσίας της Ουκρανίας.

Ταυτόχρονα αρνήθηκε ότι οι ρωσικές απαιτήσεις για την αποπληρωμή λογαριασμών φυσικού αερίου της Ουκρανίας έχουν σχέση με την αντίθεση της Ρωσίας στην προσεχή υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας ανάμεσα στο Κίεβο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα αποτελέσει ιστορική στροφή για την πρώην σοβιετική δημοκρατία απομακρύνοντάς την από τη ρωσική ζώνη επιρροής.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η προσέγγιση της Ουκρανίας με την Ευρώπη θα μεταβάλει την «ειδική σχέση» που διατηρούν οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Το Κίεβο δεν θα μπορεί να προστρέχει στη Μόσχα για δάνεια, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ρωσικός μονοπωλιακός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Ουκρανία δεν έχει αποπληρώσει χρέος 882 εκατομμυρίων δολαρίων για παραδόσεις του Αυγούστου και ζήτησε την άμεση αποπληρωμή του.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι το χρέος δεν έχει ακόμη πληρωθεί.

«Κατανοούμε ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, αλλά πάντως πρέπει να πληρώσουν, ειδικά αφού τούς έχουμε δώσει δάνεια και χρηματοδοτήσαμε τη διέλευση», πρόσθεσε ο ρώσος πρωθυπουργός και δήλωσε ότι η Ρωσία θα εφαρμόσει το σύστημα της προπληρωμής, εάν η Ουκρανία δεν ικανοποιήσει τις ρωσικές απαιτήσεις.

Εάν η Ουκρανία υπογράψει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη σύνοδο κορυφής στις 28 και 29 Νοεμβρίου, τότε οι Βρυξέλλες μπορούν να αναλάβουν τον λογαριασμό, είπε, αρνούμενος πάντως ότι το θέμα των πιέσεων επί του Κιέβου έχει σχέση με την επιλογή της Ουκρανίας για στενότερες σχέσεις με τη Δύση.

«Πρόκειται για μία κυρίαρχη επιλογή της Ουκρανίας, αλλά ας ελπίσουμε ότι δεν θα το μετανιώσουν όταν θα δουν ότι δεν θα έχουν τα ίδια προνόμια στα οποία υπολόγιζαν και ότι θα χάσουν τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν διότι αυτό που έχουμε τώρα είναι μία ειδική σχέση μαζί τους, μία αποκλειστική σχέση», είπε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα