«Ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός»

Άκρως αποκαλυπτικός ήταν ο Ιβάν Σαββίδης στη συνέντευξή του στο protothema.gr. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ εκθείασε  τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο παρομοίασε σαν τον Πούτιν, λέγοντας πως ακούγοντας τον πρωθυπουργό  την Παρασκευή, ήταν έτοιμος να τον χειροκροτήσει και πως αυτός, ένα τέτοιο πρόεδρο θέλει,  αναφέρθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας πως «δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός», μίλησε για τις επενδύσεις, τον ΟΛΘ αλλά και την ΣΕΚΑΠ.

Μιλώντας για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή λέει πως τον θεωρεί φίλο του, ενώ αφήνει πολλές αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά για τον τρόπο που του επέβαλλε την αγορά της ΣΕΚΑΠ λέγοντας χαρακτηριστικά πως μου μεταβίβασε τον δικό του πονοκέφαλο.

Δηλώνει πως έτσι ή αλλιώς θα αποκτήσει σύντομα ένα από τα κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια της χώρας και δηλώνει ενδιαφέρον τόσο για τον Πήγασο όσο και για τον ΔΟΛ που βρίσκονται σε διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συνέντευξης:

Για τις επενδύσεις

“Δεν πρέπει κάποιοι να με κοιτάνε απλά ως Ιβάν Σαββίδη. Θα πρέπει να με αντιμετωπίζουν εκτός των άλλων κι ως έναν ξένο επενδυτή”.

“Έχει άραγε ποτέ αναρωτηθεί το πολιτικό σύστημα γιατί στη χώρα μας δεν θέλει κανένας να έλθει και να τοποθετήσει τα λεφτά του; Να σας το πώς εγώ. Στην Ελλάδα λείπουν όλα εκείνα τα εργαλεία που υπάρχουν σε κάθε πολιτισμένη χώρα του πλανήτη και λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας του επενδυτή. Εδώ πολύ απλά, δεν υπάρχει προστασία των συμφερόντων των επενδυτών. (…) Υπάρχουν πολλοί Έλληνες επενδυτές που έχουν σαν αρχή πιο εξεζητημένες μεθόδους – και αυτό είναι πρωτότυπο. Θέλουν δηλαδή να επενδύσουν σήμερα και να κερδίσουν …εχθές! Κέρδος πριν την επένδυση δηλαδή. Αυτή είναι μια πρωτότυπη λογική!”.

“Εγώ είμαι Έλληνας πολίτης κι έχω ανάγκη στην ίση αντιμετώπιση. Είναι συνταγματικό μου δικαίωμα.”

“Επίσης θα ξεπεράσουμε την ελληνική γραφειοκρατία και θα εξελίξουμε το πρότζεκτ στο Παλιούρι σε κάτι πολύ πρωτότυπο. Πιστεύω πως στο πλαίσιο της ανάπτυξης του πρότζεκτ αυτού θα στρέψουμε τα βλέμματα μας προς τη Θέρμη. Υπάρχουν κάποια συμφέροντα και προς τη νότια Ελλάδα. Το ενδιαφέρον μας για τη βόρεια Ελλάδα να ξέρετε έχει περισσότερο εθνικό χαρακτήρα. Ο κίνδυνος υπάρχει στη βόρεια Ελλάδα. Εδώ πρέπει να στηρίξουμε”

Για την ΣΕΚΑΠ και την τροπολογία στη Βουλή

“Αυτός ο νόμος δεν αφορά τη ΣΕΚΑΠ, ούτε την περιοχή της Ξάνθης αποκλειστικά. Αυτός ο νόμος αφορά μεταξύ πολλών άλλων και τη ΣΕΚΑΠ. Δεν έγινε για εμάς. Ολόκληρη η οικονομία της χώρας στο παρελθόν ήταν μια ψευδοοικονομία. Και η ΣΕΚΑΠ δεν ήταν εξαίρεση. Η ΣΕΚΑΠ διοικούνταν αναλόγως με το ποιος ήταν στην κυβέρνηση.

Αν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, τότε τη ΣΕΚΑΠ διοικούσαν άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ. Αν ήταν η ΝΔ τη διοικούσαν οι άνθρωποι της ΝΔ. Και άλλες παρόμοιες με την ΣΕΚΑΠ εταιρείες πολύ συχνά μετατρέπονταν σε “πλυντήρια” κι εξελίσσονταν σε οχήματα για να αποκτούν ψήφους διαμέσω αυτών τα πολιτικά κόμματα.

Εάν εγώ θα ήμουν Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα ρωτούσα τον κ. Μητσοτάκη “για ποιο λόγο το κόμμα σας όταν ήταν κυβέρνηση συνέχιζε και χρηματοδοτούσε τη ΣΕΚΑΠ κατά της οποίας υπήρχε δίωξη για λαθρεμπόριο”; Μην ξεχνάτε πως η κυβέρνηση ήταν που διαμέσω κρατικής τράπεζας συνέχιζε να τη χρηματοδοτεί παρά την συγκεκριμένη υπόθεση. Τι περίμενα λοιπόν εγώ την περασμένη εβδομάδα στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή; Κατ’ αρχήν ότι θα έλθει ο κ. Σαμαράς στη Βουλή. Κατά τη δική μου άποψη έπρεπε να έλθει και να σηκωθεί να μιλήσει. Να πει στον κ. Τσίπρα “εγώ σε στηρίζω επειδή εσύ διορθώνεις εκείνα τα λάθη τα οποία έκανε το κόμμα μου”.

Ο κ. Σαμαράς έπρεπε να πει την αλήθεια. Στην απόκτηση της ΣΕΚΑΠ δεν υπήρχε καμία επιχειρηματική ιδέα. Καμία! Η πρώτη κουβέντα με τον πρωθυπουργό Σαμαρά για την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ ολοκληρώθηκε με τη δική μου κατηγορηματική άρνηση να αγοράσω τη συγκεκριμένη εταιρεία. Απάντησα μάλιστα πως “ακόμα κι αν μου πληρώσετε λεφτά, δεν θέλω να την αγοράσω επειδή η ΣΕΚΑΠ δεν έχει προοπτική, δεν έχει ιδέα, δεν έχει τίποτα…”.

Την απόφαση για την απόκτηση της ΣΕΚΑΠ: “Αν δεν την έσωνα, οδηγούνταν η βιομηχανία σε πλήρη πτώχευση. Τότε θα αποκαλύπτονταν οι προηγούμενες λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις που χρέωσαν την επιχείρηση όπως η χρηματοδότηση εξοπλισμού της εταιρείας. Εξοπλισμό όμως τον οποίο δεν χρειαζόταν καν.

Επρόκειτο για περίοδο και ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οπότε έγιναν αυτά. Ο δεύτερος λόγος είναι πως κανένας δεν θα συγχωρούσε στον Σαμαρά ότι τουρκική εταιρεία θα αποκτούσε μια βιομηχανία της Θράκης. Ένα 24ώρο πριν τελειώσει η διορία του διαγωνισμού δέχθηκα με τρόπο επίμονο να συμμετάσχω στον διαγωνισμό.

Και απέναντι στα λογικά επιχειρήματα κατά αυτής της επένδυσης και τοποθέτησης των χρημάτων μου, πήρα τελικά την απόφαση. Θέλω να σας εξομολογηθώ πως εάν δεν είχα δύο γιους θα είχα πάρει αρνητική απόφαση. Η σκέψη όμως και μόνο πως οι γιοί μου ενδεχομένως στο μέλλον θα μου έλεγαν ότι λόγω χρημάτων επέτρεψα να ενισχυθεί η θέση των Τούρκων στη Θράκη με ώθησε να πάρω την απόφαση.

Έτσι είχα μόνο μια διέξοδο. Να καταθέσω την αίτηση έχοντας ουσιαστικά μόνο 24 ώρες χρόνο. Από εκεί και πέρα είναι έγκλημα της ΝΔ. Έγκλημα! Σαν Έλληνας θεώρησα ότι έπρεπε να καταθέσω την αίτηση. Ντρέπομαι σήμερα και δεν θέλω να μιλάω για αυτά τα πράγματα. Για όλα αυτά σας λέω λοιπόν ότι ο Σαμαράς πούλησε τον πονοκέφαλο του. Εγώ θέλω να δω τον τότε πρωθυπουργό, να δω τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μπροστά μου. Ή αν θέλετε διαφορετικά εγώ να βρεθώ μπροστά τους. Να με κοιτάνε στα μάτια και να μου πούνε τι κέρδος εγώ έχω πάρει από αυτή την ιστορία. Είναι ντροπή και ρεζίλι! Τι χρήματα μου έχουν χαρίσει;”.

“Για να τελειώσουμε το θέμα της ΣΕΚΑΠ ξεκαθαρίζω πως αυτή η τροπολογία λιγότερο από όλους – κι έχετε κάθε δικαίωμα αν θέλετε να μη με πιστεύετε αλλά η ζωή θα το αποδείξει – ενδιαφερόταν η εταιρεία μου. Για αυτή την τροπολογία ενδιαφέρονται όλοι οι επιχειρηματίες που έχουν στο μυαλό τους την επιθυμία να επενδύσουν στην Ελλάδα”.

Το ενδιαφέρον να αποκτήσει τα περιφερειακά αεροδρόμια: “Όταν κατόπιν μου επέβαλλαν τη ΣΕΚΑΠ τότε κατάλαβα πως πρέπει να αγοράσω κάτι ακόμα. Τότε είπα στον τέως πρωθυπουργό πως είμαι έτοιμος να αγοράσω τα ελληνικά αεροδρόμια ακόμα κι να πληρώσω 100 εκατ. ευρώ παραπάνω από την πιο υψηλή προσφορά.

Ο κ. Σαμαράς παραδέχθηκε πως δεν μπορεί να γνωρίζει τις προσφορές (σ.σ. η διαδικασία ήταν κλειστή). Εγώ δεν ήθελα καμία βοήθεια. Ήθελα να συμμετέχω με ίσους όρους και να κερδίσω. Με ρωτάει τότε “μα πραγματικά θέλεις να αγοράσεις τα αεροδρόμια”; Και του απαντώ “φυσικά”. Και ρωτώ “μπορώ σαν ρωσική επιχείρηση να καταθέσω πρόταση”;

Με διαβεβαιώνει τότε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Καταθέτω λοιπόν την αίτηση συμμετοχής σαν ρωσική επιχείρηση για να μην υπάρχουν άλλα προβλήματα και για να μην σκαρφίζομαι συμμετοχή μέσω κυπριακών σχημάτων. Ποια ήταν η τύχη αυτής της υπόθεσης; Στη β΄ φάση του διαγωνισμού με διαγράψανε. Ρώτησα τι συμβαίνει και γιατί με έκοψαν και μου είπαν πως ειδικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ (αν χρησιμοποιώ σωστά τον όρο) “δεν συνιστά οι ρωσικές επιχειρήσεις να έχουν σχέση με τα αεροδρόμια”.

Τι είπε για τον ΟΛΘ

 

“Ήταν λογικό να συμμετάσχω στον διαγωνισμό για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και είπα στον Αλέξη Τσίπρα “Αλέξη θα δεις ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα πουληθεί είτε σε εμένα είτε σε κάποιον άλλο σε πολύ υψηλό τίμημα. Δεν θέλω τίποτα. Θέλω μόνο να έχω την αλήθεια για το τι πραγματικά συμβαίνει στον ΟΛΘ. Ας μου δώσουν οι auditors την αλήθεια για το ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν εκεί”.

Όταν μάθαμε πως στον διαγωνισμό θα υπάρχουν αιτήσεις κι ενδιαφέρον από την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες και το Ντουμπάι καθώς κι ένα Γερμανο-γαλλικό κονσόρτσιουμ δεν σας κρύβω ότι μιλήσαμε σχεδόν με όλους. Οι Ιάπωνες μας είπαν ότι δεν ενδιαφέρονται για συνεργασία, με το Ντουμπάι δεν βρήκαμε κοινό τόπο και καλή επαφή επικοινωνίας, με τους Γαλλο-γερμανούς όμως κάναμε συμφωνία να είμαστε ο τρίτος συμμετέχων.”

“Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα συζητήσουμε το όλο θέμα. Η κοινοπραξία θα παρουσιάσει το πρότζεκτ άμεσα, ένα πρότζεκτ στο οποίο επιρροή έχουμε κι εμείς και το Κράτος και νομίζω τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε συζήτηση για το μέλλον. Προς το παρόν κερδίσαμε όμως δεν έχουμε υπογράψει κάτι. Ελπίζω να μην έχουμε κανένα φαινόμενο όπως με τις τηλεοπτικές άδειες. Ας τελειώσουμε πρώτα και μετά θα δούμε”.

Έπλεξε το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα

Αν εγώ θα έκανα μια πολιτική ή προεκλογική συζήτηση θα ήθελα μονάχα να πω με μια λέξη: “Να κρατηθείτε από τον Τσίπρα. Είναι η προϋπόθεση επιτυχίας του μέλλοντος. Της επόμενης ημέρας. Αυτός έχει τη μικρότερη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Μικρότερη ευθύνη έχει αυτός. Εγώ θα έλεγα δεν έχει μάλιστα καμία ευθύνη. Ενώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αναγνωρίσουν την πλήρη ευθύνη τους”.

“Όταν την Παρασκευή είδα την ομιλία του, αισθάνθηκα αυτό ακριβώς που είχα αισθανθεί το 2000 όταν άκουσα τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Εγώ θέλω έναν τέτοιο πρόεδρο. Όταν άκουγα τον κ. Τσίπρα ήμουν έτοιμος να χειροκροτήσω”.

Επίθεση σε Μητσοτάκη

“Το να καταθέσω λοιπόν ένα εξώδικο ή μετά και δικαστική αίτηση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ή αν θέλετε όπως κάποιοι προβλέπουν “μελλοντικού πρωθυπουργού της Ελλάδος” – του υποτιθέμενου πρωθυπουργού θα έλεγα, παρόλο που δεν θα γίνει ποτέ του – δεν σημαίνει ότι καταθέτω αγωγή κατά του κόμματος”…. “Αυτό το πρόσωπο μίλησε προσβλητικά εναντίον μου. Εγώ θεωρώ πως αυτή η επίθεση έγινε χωρίς καμία βάση κι αυτό δεν βελτιώνει τον πρόεδρο του κόμματος ο οποίος επιτρέπει στον εαυτό του να λέει τέτοια πράγματα”.

“Ας πάει ο κ. Μητσοτάκης πρώτος να πληρώσει τα πάνω από 250 εκατ. ευρώ που οφείλει το κόμμα του. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης κάνει ένα δεύτερο μεγάλο και βάναυσο λάθος, νομίζοντας πως εγώ μπορώ τα συστηματικά να συγχωρώ τα λάθη του”.

Για τα media

“Ξέρετε, σε μια φάση όλη η αδικία η οποία κατευθύνεται εναντίον μου κι εναντίον του λαού μου, μπορεί να σταματήσει εφόσον αποκτήσεις ΜΜΕ”

“Στη συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρομαι στους Ρωσόφωνους Πόντιους παλινοστούντες. Αυτοί εδώ και 20 χρόνια βιώνουν ψυχολογική επίθεση.”….

“Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι είναι πάνω από 70 ετών δεν παίρνουν ούτε 50 ευρώ επίδομα. Και στην ερώτηση πώς να ζήσουν δεν υπάρχει απάντηση. Τότε πρότεινα στον κ. Σαμαρά να φτιάξω από το μηδέν μια επιχείρηση και με τους φόρους αυτούς να χρηματοδοτηθούν προγράμματα για αυτούς τους ανθρώπους. Ήθελα λοιπόν τα λεφτά που προέκυψαν από τις τηλεοπτικές άδειες και τα οποία δεν προβλέπονταν στον κρατικό προϋπολογισμό να πάνε προς τα εκεί”…

“Έτσι κι αλλιώς θα πάρω ένα από τα κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια. Έτσι κι αλλιώς! Πολύ σύντομα. Όταν λέω σύντομα, ενδέχεται να τελειώσω μέχρι και τον Μάιο. Όσον αφορά τον Πήγασο και τον ΔΟΛ δεν κρύβω πως έχω ενδιαφέρον και για τα δύο. Έχοντας όμως μια θλιβερή εμπειρία με τη ΣΕΚΑΠ περιμένω την ανάλυση κάθε σελίδας εκ μέρους των ειδικών και του due diligence”…

“Αν δεν έχεις σχέση με media δεν μπορείς να ασχοληθείς με μεγάλες επιχειρήσεις. Επειδή σε πατάνε όπως θέλουνε. Και υπάρχει μόνο μια λύση. Να αποκτήσεις ένα ανοσοποιητικό σύστημα. ”

Περί πολιτικής

“Αν εγώ θα δώσω συνέντευξη στα ελληνικά, μπορώ να σας πω αμέσως ότι αυτή θα είναι η έναρξη της πολιτικής μου καριέρας στην Ελλάδα”.

H απάντηση της Ν.Δ. στις κατηγορίες Σαββίδη

Απάντηση στα όσα κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ο Ιβάν Σαββίδης έδωσε το κόμμα της Πειραιώς.”Η συνέντευξη του κ. Σαββίδη είναι αποκαλυπτική της διαπλοκής που επεκτείνεται με προκλητικό τρόπο, με ευθύνη της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Δεν είναι στοιχείο Δημοκρατίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης οι σκανδαλώδεις χαριστικές τροπολογίες στη Βουλή. Δεν είναι δείγμα πλουραλισμού, τα τηλεοπτικά κανάλια με στελέχη των ΑΝΕΛ, αυτών που ομολογούσαν ότι είναι “λαγοί” στον ακυρωμένο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Το μέλλον της χώρας θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός και όχι οι διαπλεκόμενοι ολιγάρχες. Ας μην προκαλούν την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατική συνείδηση των Ελλήνων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα