«Ο μικρομεγαλισμός σε αγαστή συνεργασία με τη φαιδρότητα»

 

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας και τις ενέργειες κατά της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η Αλβανία μια υπό ένταξη χώρα στην ΕΕ οφείλει να σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονιάς και τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την ελληνική μειονότητα. Και οι πρόσφατες ενέργειες ουσιαστικά αλλοίωσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος κτιρίων που ανήκουν στην ελληνική μειονότητα στη Χειμάρρα παρεκκλίνουν από την ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

“Όσο για τον πρωθυπουργό της Αλβανίας και τις δηλώσεις για την Ακρόπολη και την Αθήνα αλλά και παλαιότερες μάλλον χρειάζεται εντατικό φροντιστήριο στο μάθημα της Ιστορίας. Με το τελευταίο του ιστορικό ολίσθημα μάλιστα διέπραξε διπλό λάθος. Βάφτισε Αλβανό και αρχιεπίσκοπο έναν Έλληνα που δεν ήταν καν ιερωμένος.

“Ο μικρομεγαλισμός σε αγαστή συνεργασία με τη φαιδρότητα”.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Οι αλβανικές αρχές και η πολιτική ηγεσία της χώρας, ευρισκόμενες σε προφανή σύγχυση, με προκλητικές και ανιστόρητες δηλώσεις, ναρκοθετούν τις σχέσεις καλής γειτονιάς με την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Από τη μια πλευρά ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλαστογραφεί με βίαιο τρόπο την Ιστορία αναφέροντας ότι η Ακρόπολη το ιστορικότερο μνημείο της Αρχαίας Ελλάδας σώθηκε από ενετικό βομβαρδισμό λόγω του «Αλβανού Αρχιεπισκόπου» επικαλούμενος έναν Έλληνα που δεν ήταν καν ιερωμένος και ότι την Αθήνα κατοικούσαν αλβανόφωνοι.
https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

Από την άλλη μεριά οι αλβανικές αρχές προχωρούν (παραμονή της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου και του αλβανικού έπους του 1940 κατά του ιταλικού φασισμού) σε αποστολή ειδοποιητηρίων για κατεδαφίσεις κτιρίων αποκλειστικά σε πολίτες που ανήκουν στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, στο πλαίσιο δήθεν του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας.

Αν η Αλβανία θέλει να λογίζεται ευρωπαϊκό κράτος και υπό ένταξη χώρα στην ΕΕ οφείλει να σέβεται τις δεσμεύσεις της που απορρέουν απο το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την προστασία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που είναι γηγενής και με κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Ερωτάται η Επιτροπή:

-Είναι σε γνώση της τα ανωτέρω;

-Προτίθεται να περιλάβει τις παραπάνω ενέργειες που στρέφονται ευθέως κατά της ελληνικής μειονότητας στην επόμενη έκθεση προόδου για την Αλβανία;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα