Ο Μιχάηλ Μπαρίσνικοφ διεισδύει στο διαλυμένο μυαλό του Βάσλαβ Νιζίνσκι

Δύο σούπερ σταρ, ο Μιχάηλ Μπαρίσνικοφ και ο Ρόμπερτ Ουίλσον συνεργάζονται στην ίδια παράσταση. «Γράμμα σ’ έναν άντρα / Βασισμένο στα ημερολόγια του Νιζίνσκι» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Τα δύο αστέρια του παγκόσμιου χορού ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διεισδύσουν στο διαλυμένο μυαλό ενός από τους διασημότερους χορευτές όλων των εποχών, του Βάσλαβ Νιζίνσκι.

Πρόκειται για μία σόλο παράσταση του υπέροχου Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ που παρουσιάζεται 10-13 Ιουλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Ένα πραγματικό έργο τέχνης που καταγράφει την κάθοδό του στην τρέλα και σκιαγραφεί τη βασανισμένη σεξουαλικότητα και πνευματικότητά του, όπως επίσης και την τρικυμιώδη σχέση του με τον ιδρυτή των Ρωσικών Μπαλέτων, ιμπρεσάριο Σεργκέι Ντιαγκίλεφ, στον οποίον αναφέρεται και το γράμμα του τίτλου. Γοητευμένος εδώ και καιρό από το ημερολόγιο του Νιζίνσκυ, ο Μπαρίσνικοφ, κορυφαίος χορευτής της γενιάς του, άλλοτε χορεύει και άλλοτε τρεκλίζει μέσα στο τοπίο του Γουίλσον, καθώς παρουσιάζει μιαν εκπληκτική, συγκινητική μαρτυρία των τελευταίων στιγμών διαύγειας στη ζωή ενός ανθρώπου.

Ποιος ήταν ο Βασλάβ Νιζίνσκι

Ο Βασλάβ (Φόμιχ) Νιζίνσκι  ήταν Ρώσος χορευτής πολωνικής καταγωγής και χορογράφος. Γεννήθηκε στο Κίεβο και σπούδασε χορό στην αυτοκρατορική σχολή χορού στην Αγία Πετρούπολη.
Η γνωριμία του το 1909 με τον Σέργιο Ντιαγκίλεφ, χορογράφο, ιδρυτή και διευθυντή των αυτοκρατορικών μπαλέτων της Αγίας Πετρούπολης, απογείωσε την καριέρα του.

Εμφανίστηκε στο Παρίσι σε πρωταγωνιστικό ρόλο και δεν άργησε να αναγνωριστεί ως ένας από τους μεγαλύτερους νεότερους εκπροσώπους της τέχνης του. Δεξιοτέχνης στο είδος του, εκτελούσε άλματα που φαινομενικά αψηφούσαν τη βαρύτητα. Με τα ρωσικά μπαλέτα έλαβε μέρος σε μεγάλες περιοδείες, ωστόσο η σταδιοδρομία του έληξε το 1919, σε ηλικία 29 ετών, όταν ασθένησε από σχιζοφρένεια.
Ο Νιζίνσκι έζησε αρκετό χρόνο σε διάφορα ψυχιατρεία, έως ότου 1947 μετακόμισε στο Λονδίνο όπου η σύζυγός του, η Ουγγαρέζα χορεύτρια Ρομόλα ντε Πούλτσκι τον φρόντισε ως τον θάνατό του το 1950.

Η παράσταση στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση είναι 80 λεπτών χωρίς διάλειμμα, ενώ οι τιμές εισιτηρίων είναι: ​Κανονικό: Από 35 έως 65 ευρώ. Φοιτητικό: 25 ευρώ. ΑΜΕΑ: 15 ευρώ. Ανέργων: 20 ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα