Ο Μοσκοβισί κλείνει το μάτι για κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι τις 22 Ιανουαρίου

«Η τρέχουσα τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος έχει προοδεύσει πιο γρήγορα και πιο ομαλά από κάθε άλλη έως τώρα. Συμφωνήσαμε με τον επικεφαλής του Eurogroup ότι αυτός είναι ο στόχος μας, να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση στις 22 Ιανουαρίου».

Με αυτές τις φράσεις, όπως τις μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί, κλείνει το μάτι στην Αθήνα και εκφράζει αισιοδοξία για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η δήλωση του Γάλλου αξιωματούχου της Κομισιόν, έρχεται λίγο μετά την επίθεση με non paper που εξαπέλυσε το Μέγαρο Μαξίμου κατά του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, όπου στην έκθεση σύστηνε την ένταξη της χώρας σε «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης». Ο κ. βασίζει τη θέση του στο γεγονός ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία, μειώνοντας το κόστος δανεισμού. Αυτό, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel γράφει: «Το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει τον τελευταίο προϋπολογισμό στο πλαίσιο του δανειακού προγράμματος» και σημειώνει: «Η πλειοψηφία είναι οριακή, αλλά διατηρείται για μια ακόμα φορά: με 153 βουλευτές η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας πέρασε τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος από το Κοινοβούλιο. Θα είναι ο τελευταίος υπό την εποπτεία των πιστωτών. Μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, η πόρτα της εξόδου είναι εκεί. Γι’ αυτό προσπάθησε να πείσει ο Αλέξης Τσίπρας από το πόντιουμ της Βουλής τους Έλληνες σε όλη τη χώρα.

Πράγματι, τα μακροοικονομικά μεγέθη παραπέμπουν στη μεγάλη στροφή, ακόμα και αν αυτή δεν είναι αισθητή για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους με το συρρικνωμένο εισόδημά τους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα