Ο Ντόναλντ Τουσκ θα προτείνει κατάργηση της υποχρεωτικής υποδοχής προσφύγων από χώρες της Ε.Ε.

Την κατάργηση της υποχρεωτικής υποδοχής προσφύγων από χώρες της Ε.Ε. σκέφτεται να προτείνει ο Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με τον Guardian, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παρουσιάσει την πρόταση του, την Πέμπτη ενώπιον των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα επιχειρήματα που πρόκειται να «δώσει», τα οποία θα στηρίζουν την απόφαση του, είναι ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις είναι «διχαστικές και αναποτελεσματικές» σε μία «σαφή ένδειξη ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τη πολιτική που δημιούργησε διχασμούς στην ήπειρο».

Όπως αναφέρει το Guardian, ο Τουσκ θα ορίσει προθεσμία έξι μηνών στου ηγέτες της Ε.Ε. για να καταλήξουν σε μία ομόφωνη συμφωνία, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις πάνω στο θέμα αλλά για κάθε ενδεχόμενο θα προτείνει εναλλακτικές λύσεις.

«Αν δεν υπάρξει λύση… συμπεριλαμβανομένου του θέματος των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παρουσιάσει έναν τρόπο για να προχωρήσουμε μπροστά», ανέφερε σε επιστολή του, προς τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως αναφέρει το Guardian, η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρόκειται να βρει σε «τοίχο», καθώς πολύ πιθανόν να υπάρξουν αντιστάσεις από άλλα ευρωπαϊκά όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκτός αυτού, πολύ «πιθανόν να προκαλέσει αναστάτωση στην Ιταλία και στην Ελλάδα, χώρες που είχαν ζητήσει από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών τα τελευταία χρόνια», αναφέρει μεταξύ άλλων τον Guardian.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα