Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την απελευθέρωση 311 στρατολογημένων παιδιών από το Νότιο Σουδάν

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα την απελευθέρωση 311 παιδιών που είχαν στρατολογηθεί στο Νότιο Σουδάν, μέσω της αποστολής της UNMISS.

Το νότιο τμήμα της χώρας μαστίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε το 2013. Πολλά παιδιά στρατολογούνται από τις δυνάμεις του προέδρου Σάλβα Κιρ, και από τους αντάρτες που πολεμούν στο όνομα του πρώην αντιπροέδρου Ρικ Μασάρ.

Ο επικεφαλής της αποστολής UNMISS, Ντέιβιντ Σίρερ, δήλωσε ότι «Τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν όπλα και να αλληλοσκοτώνονται, πρέπει να παίζουν, να μαθαίνουν και να ψυχαγωγούνται μαζί με φίλους υπό την προστασία και έχοντας την αγάπη των ενηλίκων που βρίσκονται γύρω τους».

Μέχρι στιγμής απελευθερώθηκαν 311 παιδιά, ενώ αυτή είναι η πρώτη φάση της επιχείρησης καθώς «ανοίγει» ο δρόμος για την απελευθέρωση 700 ακόμα παιδιών. Τα 563 εξ αυτών έχουν στρατολογηθεί από τις δυνάμεις του Σάλβα Κιρ, και 137 από τους αντάρτες του Ρικ Μασάρ.

Από τα 311 παιδιά που κατάφεραν να ξεφύγουν από αυτή την «κόλαση» του πολέμου με την βοήθεια του ΟΗΕ, τα 87 είναι κορίτσια και όπως εξηγεί ο Ντέιβιντ Σίρερ, «πέρασαν μάλλον πολλά βάσανα, μεταξύ των οποίων σεξουαλικές κακοποιήσεις».

Συνεχίζει, «Είναι ζωτικής σημασίας τα κορίτσια αυτά να έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να μπορέσουν να επιστρέψουν στις κοινότητές τους και να τα υποδεχθούν στα σπίτια τους οι οικογένειές τους και οι φίλοι τους χωρίς να στιγματιστούν».

Στο πλαίσιο της αποστολής, ο ΟΗΕ συνεργάστηκε με την Unicef , θρησκευτικούς επικεφαλείς φυλών και με τοπικές αρχές για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των παιδιών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα