Ο ΠΑΟΚ προσέλαβε και άλλον…Ίβιτς

 Η «Α» σας εξήγησε τις προηγούμενες μέρες πως ο Βλάνταν Ίβιτς δεν φεύγει για αγωνιστικούς λόγους από τον ΠΑΟΚ, αλλά για προσωπικούς και πως ο Ιβάν Σαββίδης δεν είχε πρόθεση να τον αντικαταστήσει με κάποιον σπουδαίο και εγνωσμένης αξίας πανάκριβο προπονητή, αλλά με ένα συνεχιστή του Σέρβου, προκειμένου να δαπανήσει τα λεφτά σε μετεγγραφές.

Έτσι κι έγινε λοιπόν, ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ κατέληξε σε μία λύση που κάποιους μπορεί να τους ξενίζει, αλλά στην πραγματικότητα ταιριάζει με την φιλοσοφία του Σαββίδη. Ο Ρώσος πρόεδρος επέλεξε να εμπιστευτεί τον Ίβιτς που του πρότεινε τον Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς και του τον παρουσίασε ως τον πιο… ταλαντούχο Σέρβο προπονητή της τελευταίας δεκαετίας.

Βέβαια, η αλήθεια είναι πως προς στιγμήν ψάχτηκε και για τον Μιρτσέα Λουτσέσκου, αλλά δεν μπήκε σε συζητήσεις όταν άκουσε το κασέ του…

Τα πρώτα χρόνια του Στανόγεβιτς

Η αλήθεια είναι πως ο Στανόγεβιτς όσο εργαζόταν στην πατρίδα του δεχόταν εξαιρετικές κριτικές. Ως ποδοσφαιριστής έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και πήρε έναν τίτλο με την αγαπημένη του Παρτίζαν, αλλά μετά κατάλαβε πως ως αθλητής δεν έχει σπουδαίες ικανότητες και επέλεξε να ασχοληθεί με την προπονητική από 27 ετών.

Το 2007 εξασφάλισε την πρώτη του καλή δουλειά – βοηθός προπονητή στην Παρτίζαν – στη συνέχεια ανέλαβε τον ίδιο ρόλο στην Εθνική Σερβίας και δεν άργησε να γίνει πρώτος προπονητής της «ασπρόμαυρης» ομάδας του Βελιγραδίου το 2010 σε ηλικία 37 μόλις ετών!

Από τότε είναι ένας μικρός ήρωας

Αυτά τα δύο χρόνια στην ομάδα του Βελιγραδίου τον μετέτρεψαν σε αγαπημένο παιδί της εξέδρας. Δεν είναι μόνο ότι διατήρησε τα κεκτημένα, παίρνοντας δύο σερί χρόνια το πρωτάθλημα με άνεση, είναι ότι ανάγκασε τους Σέρβους φιλάθλους να παραδεχθούν πως χρόνια είχαν να δουν την Παρτίζαν να παίζει τέτοια μπάλα. Υπό τις προπονητικές του οδηγίες την πρώτη χρονιά έκανε 24 νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και δύο ήττες (75-61 τέρματα) και τη δεύτερη 26 νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες (67-12). Τα δώδεκα γκολ παθητικό είναι η καλύτερη αμυντική επίδοση στη Σερβία την τελευταία 15ετία, αν και ο ίδιος ο προπονητής ισχυρίζεται πως του αρέσει η επίθεση.

Βέβαια, η αλήθεια είναι πως μετά την τρομερή του δουλειά στο Βελιγράδι αποφάσισε να πάει στην Κίνα για τα λεφτά. Αυτή η επιλογή του δεν μπορεί να μελετηθεί επί της ουσίας, διότι ναι μεν μοιάζει φιλοχρήματη, αλλά πρέπει να σημειωθεί πως τα λεφτά στη Σερβία είναι ελάχιστα (δεν πρέπει να έπαιρνε πάνω από 120.000 ευρώ στην Παρτίζαν) και αυτά που του προσφέρθηκαν στην Κίνα υπερτριπλάσια.

Ποια η αγωνιστική του φιλοσοφία

 

Ο νέος κόουτς του ΠΑΟΚ έχει ένα συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό στυλ, όπως οι περισσότεροι προπονητές που σέβονται τον εαυτό τους. Αγαπημένο του σχήμα είναι το 4-4-2 και οι διαφοροποιήσεις του οι εξής:

Επιθετικό σχήμα με ένα αμυντικό χαφ: Σε αυτή την περίπτωση η ομάδα του επιτίθεται με κάθε τρόπο, από τον άξονα με τον οργανωτή που κινείται δίπλα στο αμυντικό χαφ και με τους δύο ακραίους μέσους. Ο ένας από τους δύο επιθετικούς βγαίνει από την περιοχή για να βοηθήσει στη δημιουργία.

Συντηρητικό σχήμα με δύο αμυντικά χαφ: Όταν θέλει ένα πιο αμυντικό σχεδιασμό, δεν αλλάζει σύστημα, αλλά πρόσωπα. Χρησιμοποιεί δύο αμυντικά χαφ και αφήνει την ανάπτυξη από τα άκρα. Ανεβάζει τα μπακ και μετατρέπει τα ακραία χαφ σε εξτρέμ, ενώ κρατά τα δύο φορ εντός περιοχής.

 

Τι θα γίνει τώρα στον ΠΑΟΚ

Όπως γράψαμε, ο Στανόγεβιτς δεν επιλέχθηκε για να έρθει και να γυρίσει… τούμπα το ρόστερ του ΠΑΟΚ, αλλά για να ακολουθήσει τη φιλοσοφία που έχει χαράξει η ΠΑΕ, δηλαδή προώθηση παικτών από τις ακαδημίες και ακριβούς ξένους ποδοσφαιριστές. Μετεγγραφές από την Ελλάδα δεν θα γίνουν (με εξαίρεση αυτή του Λημνιού), αφού στον ΠΑΟΚ έχουν παρατηρήσει πως για κάποιο λόγο δεν αποδίδουν (βλέπε Χαρίσης, Βελίδης, Χατζηισαΐας).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα