Ο Περισσός κήρυξε τον πόλεμο

 «Αργά ή γρήγορα θα μείνετε στην ιστορία, βέβαια ίσως ως μια γραφικότητα, ως μια παραφωνία, μια καρικατούρα, αυτού που ονομαζόταν αριστερά, όπως μάλιστα εκπρόσωποι άλλων κομμάτων έμειναν έτσι, όπως εκείνος ο μακαρίτης ο Λάσκαρης που έλεγε ότι με νόμο θα καταργούσε την ταξική πάλη». Αυτή είναι μία παράγραφος από την ομιλία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την ημέρα που η Έφη Αχτσιόγλου κατέθεσε την τροπολογία για τις απεργίες, που λίγο αργότερα την απέσυρε. 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τα παραπάνω λόγια του κ. Κουτσούμπα τα θέσαμε υπόψη σε παλαιό στέλεχος της Κεντροαριστεράς και ζητήσαμε την εκτίμησή του σε μία off the record συζήτηση. «Από την στιγμή που το ΚΚΕ βγήκε στους δρόμους και το ΠΑΜΕ φέρεται αποφασισμένο να συγκρουστεί με την αστυνομία, τότε το λάδι της κυβέρνησης σώζεται», μας είπε ενθυμούμενο τις συγκρούσεις του ΚΚΕ με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. «Είναι νομοτελειακό. Άπαξ και το ΠΑΜΕ αποφάσισε με το έτσι θέλω να βρεθεί έξω από το Μαξίμου, τότε να περιμένετε εξελίξεις».

Το εάν δικαιωθεί ο συνομιλητής μας ή διαψευσθεί θα το δείξει η ιστορία. Όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι η απόφαση του ΚΚΕ να κηρύξει τον πόλεμο στην κυβέρνηση είναι δεδομένη, κάτι που φαίνεται και από τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιούν τα στελέχη του, αλλά και ο ίδιος ο Δημήτρης Κουτσούμπας.  Διότι ποιος πολιτικός αρχηγός έχει πει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα καταγραφεί ως η κυβέρνηση η οποία ξεπέρασε κάθε ρεκόρ πολιτικής ξετσιπωσιάς και αθλιότητας».

 Οι αντοχές και οι κόκκινες γραμμές

Η κυβέρνηση Τσίπρα, όπως πολλάκις έχει γραφεί, απέτυχε παταγωδώς στις διαπραγματεύσεις και έχει δεχθεί, υπογράψει και ψηφίσει δεκάδες πράγματα που οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά-Βενιζέλου είχαν αποκρούσει έστω και από τον φόβο των λαϊκών αντιδράσεων. Όπως φαίνεται, η τωρινή κυβέρνηση δεν ενοχλείται από τίποτα και δεν έχει κανέναν ηθικό φραγμό. Καλλιεργεί με πάθος τον λαϊκισμό και κάθε σοβαρή φωνή δεν ακούγεται μέσα στην οχλαγωγία που σκοπίμως καλλιεργεί. Και βέβαια προσπαθεί με κάθε τρόπο να προστατεύσει τον Αλέξη Τσίπρα, που εξακολουθεί να είναι το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι έχουν πείσει προς το παρόν τον κόσμο ότι ο Τσίπρας είναι καλό παιδί, κάνει λάθη, αλλά είναι ο Αλέξης της διπλανής πόρτας. Που δεν είναι λαμόγιο, που δεν παίζει βρώμικα παιχνίδια, που αγωνίζεται για την χώρα, που μπορεί και τα λέει χύμα στον Ερντογάν.

Βέβαια και το «καλό παιδί» κάνει λάθη. Και αυτή την εποχή τα λάθη του είναι δύο. Το ένα πρόβλημα είναι οι πλειστηριασμοί. Το οποίο προς ώρας αντιμετωπίζεται με τις εβδομαδιαίες συγκρούσεις των μελών της ΛΑΕ με την αστυνομία στα ειρηνοδικεία. Η διόγκωση του προβλήματος θα φανεί, όταν ξεκινήσουν οι εξώσεις σε πέντε με έξι μήνες περίπου.

Το άλλο λάθος του «καλού παιδιού» είναι να πατήσει τον κάλο του ΚΚΕ. Για τον Περισσό, η «κόκκινη γραμμή» είναι η απεργία. Και από την στιγμή που θα ψηφιστεί η τροπολογία, όπου για να προκηρυχθεί μία απεργία θα πρέπει να υπάρχει απαρτία στην συνέλευση και να το αποφασίζει το 50 συν 1 του σώματος της συνέλευσης, τότε κατανοεί ο καθένας ότι το ΠΑΜΕ θα βρεθεί σε δεινή θέση. Και αυτή η απόφαση είναι αιτία πολέμου.

Ήδη ο κ. Κουτσούμπας από του βήματος του Κοινοβουλίου απευθυνόμενος σε όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «αναμασούν την καραμέλα του Μαξίμου, ότι δεν αποτελεί πρόβλημα το 50 συν 1 για την απαρτία, ότι ενισχύει την δημοκρατία», έθεσε το ρητορικό ερώτημα αν κυβερνούν με το 50 συν 1 του ελληνικού λαού και αν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα εκλέγονται με το 50 συν 1 του συνόλου, αναφέροντας, στην συνέχεια, ότι «με το σαθρό 22% που εκπροσωπούν και το οποίο είναι το πραγματικό τους ποσοστό –που σήμερα έχει γίνει πολύ μικρότερο– απαιτούν από τους εργάτες μέσα στα γκέτο που δουλεύουν και κάτω από τον εκβιασμό και τις απειλές της εργοδοσίας να έχουν το 50 συν 1 του συνόλου των μελών τους σε παρουσία στην συνέλευση και στην κάλπη, για να αποφασίσουν μια απεργία, για να διεκδικήσουν το δίκιο τους».

 Σε δρόμο και τηλεόραση

Όπως αναφέρουν στελέχη του ΚΚΕ, «θα μας βρουν μπροστά τους όποια απόφαση και εάν λάβουν, ό,τι και να ψηφίσουν στην Βουλή. Το ΠΑΜΕ θα είναι εκεί. Στο Μαξίμου, στα υπουργεία, θα κατεβάζουμε τον κόσμο σε απεργία δίχως να υπολογίζουμε τις απαγορεύσεις. Ας έρθουν να μας συλλάβουν αυτοί που καταργούν το ιερό δικαίωμα της απεργίας». Και βέβαια, όπως γίνεται αντιληπτό, επικεφαλής όλων αυτών των κινητοποιήσεων θα είναι οι βουλευτές του κόμματος, ακόμη και ο ίδιος ο κ. Κουτσούμπας, ο οποίος ηγήθηκε της μεγάλης διαδήλωσης του ΠΑΜΕ προχθές Πέμπτη στην Ομόνοια.

Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την αθλιότητα, συνεχίζει την βρώμικη δουλειά σε βάρος του ελληνικού λαού. Όσο πιο γρήγορα ξεπεραστούν αυταπάτες, ψεύτικες προσδοκίες, απογοητεύσεις, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τον δρόμο, έτσι ώστε να καταργηθούν όλα τα μνημονιακά αντιλαϊκά μέτρα, να ανακτηθούν οι απώλειες για τους εργαζόμενους από τα χρόνια της κρίσης, να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία και οικονομία».

Και βέβαια το επόμενο διάστημα αναμένονται πλείστες παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, όχι μόνο του κ. Κουτσούμπα, αλλά και βουλευτών και στελεχών, με πρώτη και καλύτερη την Λιάνα Κανέλλη, η οποία στα πολιτικά πάνελ έχει για πρωινό όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το μισό υπουργικό συμβούλιο του Τσίπρα ταυτόχρονα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα