«Ο πιο εύκολος τρόπος είναι η Γερμανία να φύγει από την Ευρώπη»

Άκρως αυστηρή κριτική στα μέτρα λιτότητας της Γερμανίας και του τρόπου διαχείρισης της ευρωζώνης άσκησε ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, σύμφωνα με τη EurActiv Γερμανίας.

«Η άποψη ότι μπορείς να επιστρέψεις στην πλήρη απασχόληση και την ευημερία από λιτότητα απορρίπτεται από τους περισσότερους οικονομολόγους», δήλωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ωστόσο, φαίνεται ότι εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη άποψη στη γερμανική κυβέρνηση, και ιδιαίτερα στο υπουργείο Οικονομικών», πρόσθεσε.

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποίησε ότι η λιτότητα είναι το αντίθετο των μεταρρυθμίσεων «που χρειάζεται η ευρωζώνη» και μάλιστα ότι «ο ευκολότερος τρόπος θα ήταν να φύγει η Γερμανία από την Ευρώπη».

Ο Στίγκλιτς πρότεινε στο Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να διαβάσει μερικά κεφάλαια από το νέο του βιβλίο, στο οποίο αναλύει την οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αμφιβάλλει αν το βιβλίο θα μπορέσει να τον πείσει.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος διετέλεσε επίσης οικονομικός σύμβουλος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και είναι μόνιμα αντίθετος με το πώς η Γερμανία διαχειρίζεται την κρίση του ευρώ, αλλά και με το πώς ιδρύθηκε εξ αρχής η ευρωζώνη. Υποστήριξε ότι το ευρώ είναι υπεύθυνο για την οικονομική στασιμότητα, την ανεργία και την άνοδο του δεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Το ευρώ είναι «καλό για μερικούς ανθρώπους και τους τραπεζίτες, καθώς έτσι τα χρήματα μπορούν να κινούνται πιο εύκολα», ισχυρίστηκε. «Ήταν και είναι λιγότερο καλό για τους καθημερινούς ανθρώπους στην ευρωζώνη», πρόσθεσε.

O Αμερικανός οικονομολόγος επέμεινε ότι το ενιαίο νόμισμα ήταν λάθος εξ αρχής, καθώς προσπάθησαν να δημιουργήσουν το ευρώ πριν «ιδρύσουν τα θεσμικά όργανα». Το ενιαίο νόμισμα έχει καταστήσει αδύνατες για τα κράτη μέλη τις απαραίτητες οικονομικές προσαρμογές σύμφωνα με τις δικές τους συναλλαγματικές ισοτιμίες και επιτόκια.

Ο Στίγκλιτς κατήγγειλε επίσης τις αυστηρές απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. «Πρέπει να αλλάζεις τους κανόνες, όταν οι κανόνες είναι λάθος. Αν έχεις λάθος κανόνες, τότε το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφή», προειδοποίησε. «Οι κανόνες αυτοί δεν είναι σαν τις δέκα εντολές που έδωσε ο Θεός από το Όρος Σινά».

(ΠΗΓΗ: euractiv.gr)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα