Ο πλανήτης ξεσηκώνεται κατά Τραμπ για την απόφαση για την κλιματική αλλαγή

“Βράζει” ο πλανήτης μετά την απόφαση του Ντόνανλτ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, που υπογράφτηκε το 2015 και στην οποία συμμετέχουν 195 χώρες, πλην της Συρίας και της Νικαράγουας. Ο Αμερικανός πρόεδρος, εξηγώντας την απόφαση του τόνισε πως θα διαπραγματευτεί για μία πιο δίκαιη συμφωνία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνομίλησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Ο Τραμπ «διαβεβαίωσε επίσης τους ηγέτες ότι η Αμερική παραμένει δεσμευμένη στην υπερατλαντική συμμαχία και στις εντατικές προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος», πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Θύελλα αντιδράσεων 

Οι αντιδράσεις ασφαλώς από όλο τον κόσμο είναι έντονότατες με πρώτο και καλύτερο τον Μπάρακ Ομπάμα όπου με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο Τραμπ απορρίπτει το μέλλον με την απόφασή του. «Τα έθνη που παραμένουν στη συμφωνία του Παρισιού θα είναι τα έθνη που θα δρέψουν τα οφέλη σε θέσεις εργασίας και σε βιομηχανίες που θα δημιουργηθούν.

Πιστεύω πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της ομάδας. Αλλά, ακόμα και δεδομένης της απουσίας αμερικανικής ηγεσίας, ακόμα και με την κυβέρνηση αυτή να εντάσσεται σε μια μικρή ομάδα εθνών που απορρίπτουν το μέλλον, είμαι βέβαιος πως οι πολιτείες μας, οι πόλεις μας και οι επιχειρήσεις μας θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα κάνουν ακόμα πιο πολλά για να δείξουν τον δρόμο και να βοηθήσουν να προστατέψουμε, για τις επόμενες γενιές, τον μοναδικό πλανήτη που έχουμε» ανέφερε ο Ομπάμα σε γραπτή ανακοίνωσή του μετά την απόφαση του Τραμπ.

Τι είπε ο ΟΗΕ

ΟΗΕ: Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού, συμφωνία-σταθμό για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη που υπέγραψαν 195 χώρες το 2015, αποτελεί “μεγάλη απογοήτευση στις παγκόσμιες προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προωθηθεί η παγκόσμια ασφάλεια”, είπε  ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντεζάρικ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες “παραμένει βέβαιος ότι οι πόλεις, οι πολιτείες, και οι επιχειρήσεις εντός των Ηνωμένων Πολιτειών – μαζί με άλλες χώρες – θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν οραματικότητα και ηγεσία, εργαζόμενοι για την χαμηλού-άνθρακα, ευέλικτη οικονομική ανάπτυξη που θα δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας και αγορές για την ευημερία του 21ο αιώνα”, είπε ο Ντεζάρικ. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουν οι ΗΠΑ ηγέτιδα δύναμη σε περιβαλλοντικά θέματα, και ότι ο Γκουτέρες προσβλέπει στη συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση ώστε “να χτιστεί το βιώσιμο μέλλον από το οποίο εξαρτώνται τα εγγόνια μας”.

Ε.Ε.: η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία «πιστεύουν ακράδαντα ότι η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση», υπογραμμίζεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κυβερνήσεις των τριών χωρών μετά την ανακοίνωση της απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης για την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα. Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν την λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας ότι η συνθήκη του Παρισιού προσφέρει «σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη».

Δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν όλους τους συμμάχους τους για να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή. Επίσης ανέφεραν ότι θα εντείνουν την στήριξή τους στις αναπτυσσόμενες χώρες για να τις βοηθήσουν να πετύχουν τους στόχους που θέτει η συνθήκη, έπειτα από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Γιούνκερ: «Ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη» μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας «μοιραίο λάθος» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Μέρκελ:Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την λύπη της για την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη, με το Βερολίνο να υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ «πληγώνουν» τον πλανήτη με την απόφασή τους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισιού χθες και δήλωσε ότι η απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία θα αποβεί ζημιογόνος για τα αμερικανικά συμφέροντα και τους Αμερικανούς. Ο Μακρόν, σε τηλεοπτικό διάγγελμα στα γαλλικά και αγγλικά, είπε ότι ο Τραμπ είχε “διαπράξει ένα λάθος ως προς τα συμφέροντα της χώρας του, των πολιτών του, και ένα λάθος για το μέλλον του πλανήτη μας”.

“Σας διαβεβαιώνω απόψε ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε μία λιγότερο φιλόδοξη συμφωνία. Αυτό αποκλείεται”, είπε ο Μακρόν, ο οποίος κέρδισε την προεδρία στις αρχές Μαΐου. “Μην απατάσθε όσον αφορά το κλίμα – δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan B) γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικός πλανήτης (planet B)”, είπε.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι “απογοητεύθηκε” από την απόφασή του να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά από μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο χθες. “Η πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση και τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο στη Συμφωνία του Παρισιού, όπως εξήγησε πρόσφατα στη συνάντηση της Ομάδας των Επτά (G7)”, έγραφε η δήλωση της κυβέρνησης.

Ο Καναδάς είναι “βαθιά απογοητευμένος” από την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα, θα συνεχίσει ωστόσο να επιδιώκει την υιοθέτηση μέτρων καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είπε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Κάθριν Μακ Κένα.

Για «ένα λάθος με δραματικές συνέπειες», έκανε λόγο η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ με tweet του ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τα συμβουλευτικά όργανα του Λευκού Οίκου μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Στο tweet ο Μασκ έγραψε «Αποχωρώ από τα προεδρικά συμβούλια. Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα. Η αποχώρηση από το Παρίσι δεν είναι καλή για την Αμερική ή τον υπόλοιπο κόσμο».

Ο διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς τράπεζας επενδύσεων Goldman Sachs, Λόιντ Μπλάνκφεϊν, επέκρινε την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, στο πρώτο μήνυμά του στην κοινωνική πλατφόρμα Twitter από τότε που άνοιξε λογαριασμό εκεί. “Η σημερινή απόφαση αποτελεί πλήγμα για το περιβάλλον και για την ηγετική θέση των ΗΠΑ στον κόσμο”, είπε ο Μπλάνκφεϊν, με την ετικέτα “ParisAgreement” (Συμφωνία Παρισιού).

Ο πρώην υποδιευθυντής της τράπεζας επενδύσεων Γκάρι Κον, κύριος οικονομικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριζε επίσης την παραμονή της χώρας στη συμφωνία, μαζί με την κόρη του Τραμπ Ιβάνκα και τον υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρι.

Αντιδράσεις υπήρξαν και εκ των έσω με τον Δήμαρχο του Πίτσμπουργκ, Μπιλ Πετούντο να διαβεβαιώνει μέσω Twitter ότι θα ακολουθήσει τις κατευθυντήριες γραμμές του Παρισιού παρά την απόφαση Τραμπ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα