Ο πλανήτης σε ρυθμούς σάμπα!

 

Η καρδιά του αθλητισμού χτυπά στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, καθώς πλησιάζουμε στην τελετή έναρξης των 31ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο θρυλικό Μαρακανά στάδιο.

Το τι συνέβη τα τελευταία 24ωρα καθώς πλησιάζαμε προς την έναρξη των Αγώνων δεν περιγράφεται. Χάος στο Ολυμπιακό Χωριό με κακοτεχνίες, διαρροές, προβληματικές εγκαταστάσεις υγιεινής, κλοπές, απόπειρες βιασμού, αλλά και αθλητικοί χώροι στο έλεος των καιρικών συνθηκών, με την εξέδρα αφετηρίας των ιστιοπλόων να καταρρέει και το Κέντρο Τύπου κοντά στην Κόπα Καμπάνα να πλημυρίζει μετά από ένα πρωινό κύμα. Στο δε κωπηλατοδρόμιο η αποστολή της Αυστραλίας συνάντησε… δύο πτώματα να επιπλέουν και μολυσμένα νερά με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να γίνονται ενέργειες προκειμένου να καθαρίσει ο χώρος. Η δε αποστολή της ομάδας μπάσκετ των ΗΠΑ με τους πλέον ακριβοπληρωμένους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, αποφάσισε να διαμείνει σε κρουαζιερόπλοιο και όχι στο Ολυμπιακό Χωριό

Η ελληνική αποστολή που αποτελείται από 95 αθλητές δεν θα μπορούσε να ξεφύγει των προβλημάτων. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι αθλητές αναγκάστηκαν να αλλάξουν όροφο, καθώς… πλημύρισε εξ’ ολοκλήρου, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στα περισσότερα δωμάτια οι Βραζιλιάνοι διοργανωτές έχουν ξεχάσει να βάλουν καθρέπτες στα μπάνια (ή τους έκλεψαν οι απλήρωτοι Βραζιλιάνοι εργάτες)! Πάλι καλά που η ελληνική αποστολή έχει να αντιμετωπίσει μόνο υδραυλικά προβλήματα, καθώς η ιαπωνική διαμαρτυρήθηκε για διαρροή υγραερίου και πολλοί αθλητές έτρεχαν πανικόβλητοι εκτός κτηρίου φοβούμενοι εκρήξεις. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, Ισίδωρου Κούβελου: «Η κατάσταση είναι τραγική, όσον αφορά τη διαμονή μας στο Ολυμπιακό Χωριό. Από έξω είναι ένα κόσμημα, αλλά από μέσα θυμίζει γιαπί. Δεν λειτουργούν τα υδραυλικά, τρέχουν τα νερά, δεν υπάρχουν καθρέπτες στα μπάνια. Kάθε πρωί στο μίτινγκ των αρχηγών αποστολών, ακούγονται πολλά παράπονα και οι υπεύθυνοι απλά μας διαβεβαιώνουν ότι θα λυθούν. Αυτά που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανή και φυσικά δεν τα αντιμετωπίσαμε ούτε στο Λονδίνο, ούτε στο Πεκίνο, ούτε φυσικά στην Αθήνα. Οι εργάτες παράτησαν τις δουλειές τους στο Χωριό επειδή είναι απλήρωτοι και πήραν μάλιστα μαζί τους και διάφορα αντικείμενα. Και το πρόβλημα με τις μετακινήσεις είναι τεράστιο. Η εθνική πόλο έχασε μια προπόνηση, επειδή ο οδηγός έχασε το δρόμο προς το κολυμβητήριο. Μας ζήτησαν χίλιες φορές συγγνώμη, αλλά τι να την κάνουμε;»

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, η ελληνική αποστολή έχει ταξιδέψει στη Βραζιλία με ένα μεγάλο στόχο, την επιστροφή στα χρυσά μετάλλια, καθώς μετά τις τέσσερις συνεχόμενες διοργανώσεις (από το 1992 μέχρι το 2004) και τα 16 χρυσά (συν τα 16 αργυρά και τα επτά χάλκινα), δεν έχουμε πανηγυρίσει κάποια πρώτη θέση στο βάθρο. Στην Κίνα η Ελλάδα κατέκτησε δύο χάλκινα, όσα και στο Λονδίνο. Υποψήφιοι για διάκριση είναι η Κατερίνα Στεφανίδη και η Νικόλ Κυριακοούλου στο επί κοντώ, ο Σπύρος Γιαννιώτης στη μαραθώνια κολύμβηση, η Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν, η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών, η Άννα Κορακάκη στο αεροβόλο πιστόλι, ο Λευτέρης Πετρούνιας και ο Βλάσσης Μάρας στη γυμναστική, η Βάσω Βουγιούκα στην ξιφασκία, ο Ηλίας Ηλιάδης στο τζούντο, ενώ ικανοί για το καλύτερο είναι όλοι οι ιστιοπλόοι μας.

Οι αθλητές από τις 207 χώρες που θα μετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι 11.239, με τη διοργανώτρια Βραζιλία να έχει 469 αθλητές, τις ΗΠΑ 544, το Ηνωμένο Βασίλειο 366, τη Γερμανία 426, τη Γαλλία 391, την Κίνα 396, τον Καναδά 314, τη Γαλλία 391, ενώ τους λιγότερους αθλητές φέρνει το νησιωτικό κρατίδιο Τουβαλού, η Τρίτη μικρότερη χώρα του κόσμου, με μόλις έναν αθλητή. Τέλος, δέκα αθλητές θα μετάσχουν ως Ολυμπιακή ομάδα αθλητών-προσφύγων!

Η ελληνική αποστολή:

Στίβος (26)

Κώστας Φιλιππίδης (επί κοντώ), Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ), Νικόλ Κυριακοπούλου (επί κοντώ), Λυκούργος Τσάκωνας (200μ.), Μαρία Μπελιμπασάκη (200μ.), Αντώνης Μάστορας (ύψος), Κώστας Μπανιώτης (ύψος), Κώστας Δουβαλίδης (110μ. εμπόδια), Αλέξανδρος Παπαμιχάηλ (50χλμ. και 20χλμ. βάδην), Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (20χλμ. βάδην), Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου (δίσκος), Σοφία Ρήγα (μαραθώνιος), Ράνια Ρεμπούλη (μαραθώνιος), Χριστόφορος Μερούσης (μαραθώνιος), Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν), Nίκος Σκαρβέλης (σφαίρα), Αλεξία Πάππας (10.000), Παναγιώτα Τσινοπούλου (20χλμ. βάδην), Παναγιώτα Βλαχάκη (Μαραθώνιος), Μίλτος Τεντόγλου (μήκος), Λίλη Αλεξούλη (μήκος), Mιχάλης Αναστασάκης (σφυροβολία), Mιχάλης Καλομοίρης (μαραθώνιος), Ελισάβετ Πεσιρίδου (100 εμπόδια), Ειρήνη Βασιλείου (400μ.), Σοφία Υφαντίδου (έπταθλο)

Κολύμβηση (15)

Κριστιάν Γκολομέεφ (50μ. και 100μ. ελεύθερο), Στέφανος Δημητριάδης (200μ. πεταλούδα), Οδυσσέας Μελαδίνης (50μ. ελεύθερο), Ανδρέας Βαζαίος (200μ. μικτή ατομική), Παναγιώτης Σαμιλίδης (200μ. πρόσθιο), Νόρα Δράκου (50μ. ελεύθερο), Σπύρος Γιανινώτης (10χλμ. μαραθώνια κολύμβηση), Κέλυ Αραούζου (10χλμ. μαραθώνια κολύμβηση), Αννα Ντουντουνάκη (100μ. πεταλούδα), Απόστολος Χρήστου (100 ύπτιο), Δημήτρης Κουλούρης (200μ. πρόσθιο), Χρήστος Κατραντζής (4Χ100 ελεύθερο), Θοδώρα Γιαρένη (50μ. ελεύθερο), Κριστέλ Βουρνά (100μ. πεταλούδα), Δημήτρης Δημητρίου (400μ. ελεύθερο)

Συγχρονισμένη Κολύμβηση (2)

Ευαγγελία Πλατανιώτη, Εβελίνα Παπάζογλου (ντουέτο)

Υδατοσφαίριση (13)

Εθνική ομάδα των ανδρών

Ιστιοπλοΐα (7)

Βύρωνας Κοκκαλάνης (RS:Χ), Τζέλη Σκαρλάτου (RS:Χ), Παύλος Καγιαλής, Παναγιώτης Μάντης (470), Γιάννης Μιτάκης (Φιν), Σοφία Μπεκατώρου – Μιχάλης Πατενιώτης (Νacra 17)

Σκοποβολή (2)

Άννα Κορακάκη (αεροβόλο πιστόλι). Ευθύμης Μίττας (σκητ)

Κωπηλασία (6)

Κατερίνα Νικολαΐδου, Σοφία Ασουμανάκη (διπλό σκιφ γυναικών), Γιάννης Χρήστου, Γιώργος Τζιάλας, Διονύσης Αγγελόπουλος, Γιάννης Τσίλης (τετράκωπος ανδρών)

Γυμναστική (9)

Λευτέρης Πετρούνιας (ενόργανη), Bλάσης Μάρας (ενόργανη), Βαρβάρα Φίλιου (ρυθμική), Βάσω Μιλλούση (ενόργανη). Εθνική ομάδα ανσάμπλ (Σταυρούλα Σαμαρά, Ελένη Δόικα, Μιχαέλα Μεταλλίδου, Ιωάννα Αναγνωστοπούλου, Ζωή Κοντογιάννη)

Ποδηλασία (3)

Γιάννης Ταμουρίδης (ποδηλασία δρόμου), Xρήστος Βολικάκης (ποδηλασία πίστας), Δημήτρης Αντωνιάδης (ορεινή ποδηλασία)

Ξιφασκία (2)

Βάσω Βουγιούκα, Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου

Επιτραπέζια Αντισφαίριση (1)

Παναγιώτης Γκιώνης

Πάλη (1)

Μαρία Περβολαράκη

Tζούντο (2)

Ηλίας Ηλιάδης, Ρομάν Μουστόπουλος

Άρση Βαρών (1)

Θόδωρος Ιακωβίδης 85κ.

Tοξοβολία (1)

Ευαγγελία Ψάρρα

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα