Ο πρωταθλητισμός δεν κοιτάει… τραυματισμούς

Όλα του γάμου δύσκολα για την ΑΕΚ και τώρα ακόμη δυσκολότερα. Σαν να μην έφτανε ο σοβαρός τραυματισμός του Πέτρου Μάνταλου ήρθε και το σοκ με τον Γιάκομπ Γιόχανσον μέσα στην εβδομάδα και πλέον η ομάδα πρέπει να πορευτεί σε τρεις θεσμούς χωρίς δύο εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών της.

Φέτος η Ένωση έχει ένα μεγάλο όπλο σε σχέση με τους αντιπάλους της, την ομοιογένεια κι αυτή πάει να την απολέσει, καθώς όχι μόνο έχασε δύο από τους ποιοτικότερους ποδοσφαιριστές της, αλλά δύο και από τους παλιότερους. Είναι χαρακτηριστικό πως η ΑΕΚ έκανε τα  καλύτερά της παιχνίδια τη χρονιά της Football League από τη μέρα που πρωτοέπαιξε ο Γιόχανσον (8/1/15),  μέχρι το βράδυ που τραυματίστηκε ο Μάνταλος (11/3/15).

Πέρσι και πρόπερσι έκαναν γεμάτες σεζόν, αλλά φέτος και μέχρι να τραυματιστούν και ιδίως στα παιχνίδια που η ΑΕΚ έπαιζε με τριάδα στα χαφ Σιμόες, Μάνταλος, Γιόχανσον, αμφότεροι ήταν θαυμάσιοι. Πάνω που ο Χιμένεθ είναι καταλήξει στο σχήμα και στους ρόλους, οι δυο τους έπαθαν ρήξη χιαστού! Και τώρα…;

 

Οι λύσεις εκ των έσω και το νέο σύστημα

Το μυαλό όλων πηγαίνει στη λύση Γαλανόπουλου. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ θα αναλάβει να καλύψει το κενό του Σουηδού, αφού είναι ο κατ’ εξοχήν μπακ-απ του. Ωστόσο, στο 3-5-2 έχει προκύψει ένα νέο πρόβλημα, αυτό της λύσης του Μάνταλου, ενώ και ο Σιμόες θα πρέπει να πάρει κάποιες ανάσες. Άρα πάμε στους εξής πιθανούς σχηματισμούς:

Μπακασέτας, Σιμόες, Γαλανόπουλος, σε παιχνίδια που θα παίζουν δύο καθαρόαιμοι επιθετικοί

Σιμόες, Γαλανόπουλος, Αϊντάρεβιτς, σε παιχνίδια που ο Μπακασέτας θα παίζει ο ως δεύτερος επιθετικός

Σιμόες, Γαλανόπουλος, Λιβάγια, σε παιχνίδια που μπροστά θα παίζουν Αραούχο και Γιακουμάκης ή Λάζαρος και ο Χιμένεθ θα θέλει να χωράει και τον Κροάτη στην ενδεκάδα

Σιμόες, Γαλανόπουλος, Κονέ, όταν θα αποφασίσει ο Ισπανός προπονητής να ενεργοποιήσει τον 30χρονο Έλληνα

Γαλανόπουλος, Μπακάκης, Κονέ, όταν ο Σιμόες θα πρέπει να πάρει ανάσες και να παίξει στη θέση του το πολύεργαλείο που λέγεται Μπακάκης.

Ο Χιμένεθ, βέβαια, δεν είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει στο 3-5-2, ωστόσο πριν από τους τραυματισμούς είχε καταλήξει σε αυτό το σύστημα και δείχνει διάθεση να συνεχίσει με αυτό παρά τις δύο μεγάλες απώλειες. Η επαναφορά στο 4-2-3-1 προφανώς του λύνει τα χέρια όσον αφορά τα αμυντικά χαφ, αφού καλύπτει τον Γιόχανσον με τον Γαλανόπουλο, αλλά τον αναγκάζει να ψαχτεί στις θέσεις των εξτρέμ, μιας και δεν εμπιστεύεται Πατίτο και Τρίστανσον. Σε μία τέτοια περίπτωση ίσως χρειαστεί να ανεβάσει στα χαφ τον Γκάλο.

Οι λύσεις εκ των… έξω και τα σενάρια

Από το Γενάρη κι έπειτα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, πρέπει η ΑΕΚ να ενισχυθεί και σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα ενισχυθεί. Τρεις ποδοσφαιριστές θα έρθουν σίγουρα εκεί που υπάρχουν θέματα. Ένας αριστερός οπισθοφύλακας για κάλυψη του Λόπες, καθώς ο Βινίσιους δεν αφομοιώνει γρήγορα τους βασικούς τακτικούς κανόνες του ποδοσφαίρου, παρά το ότι έχει καλά ατομικά στοιχεία.

Ένας κεντρικός μέσος ως αντικαταστάτης του Γιόχανσον, με τον Χολσχάουζερ της Αούστρια Βιέννης να φαντάζει ως ιδανική λύση, ενώ καλό όνομα έχει δημιουργήσει και ο Μάνσον του Ατρόμητου (μόλις προχθές ανανέωσε κι έγινε πιο… ακριβός). Αν ο ΠΑΟ βάλει πωλητήριο στον Κουρμπέλη, επίσης θα υπάρξει ενδιαφέρον.

Και τέλος, ένας αριστεροπόδαρος μέσος, όχι τόσο για να καλύψει το κενό του Μάνταλου (καθώς υπάρχει ισχυρή πεποίθηση πως στον άξονα μπορούν να αξιοποιηθούν Αϊντάρεβιτς, Λιβάγια, Μπακασέτας, Κονέ), αλλά για να  μπορεί να δώσει έξτρα λύση στα αριστερά και στο 4-4-2 και στο 3-5-2 και στο 4-2-3-1.

 

Το καλεντάρι μέχρι το Γενάρη

Οκτώ ματς έχει να δώσει η ΑΕΚ μέχρι να αποκτήσει δικαίωμα μετεγγραφών.

Το πιο σημαντικό για τη Super League είναι το αυριανό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό και ακολουθεί τη Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου το εντός έδρας ματς με τον Πλατανιά. Τρεις μέρες αργότερα (30/11) παίζει με την Καλλιθέα στο Κύπελλο (αδιάφορο βαθμολογικά). Είναι ξεκάθαρο πως αν η ΑΕΚ περάσει από το «Απόστολος Νικολαΐδης» το πιο πιθανό είναι να μπει στο Δεκέμβρη πρώτη στη βαθμολογία στη Super League. Σε όλα αυτά τα ματς θα λείψει και ο τιμωρημένος Αραούχο!

Πριν μπει ο Δεκέμβρης, βέβαια, έχει ένα ακόμη ευρωπαϊκό ραντεβού, με τη Ριέκα στο ΟΑΚΑ, την Πέμπτη, 23/11 (με τον Αραούχο να έχει δικαίωμα συμμετοχής). Με νίκη σε αυτό το παιχνίδι προκρίνεται κατά 90% στη φάση των «32»του Europa League.

O Δεκέμβρης έχει τέσσερα μαζεμένα παιχνίδια μέσα σε 14 μέρες! Στις 3/12 πάει στη Λιβαδειά και στις 7 του μήνα στη Βιέννη για να κοντράρει την Αούστρια με την ελπίδα να είναι το παιχνίδι αδιάφορο βαθμολογικά. Τις υποχρεώσεις της στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος τις ολοκληρώνει με δύο ματς εντός, με την Κέρκυρα (11/12) και τον Απόλλωνα (16/12).

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα