Ο πρόεδρος Καπράλος, η συμφωνία με Κούβελο και το «άντε γεια» των ιστορικών  στελεχών

  •  Ο αντίπαλος του Ισίδωρος Κούβελος, πήρε τις επιτροπές που ήθελε και «όλα καλά» 
  • Ο ρόλος του Βασιλειάδη και οι εντολές που έλαβε άνωθεν μετά την απόφαση του ΣτΕ
  • Έντονες αντιδράσεις για την “συμφωνία” Καπράλου-Κούβελου από την παράταξη του Ισίδωρου, με τους Βασιλακόπουλο, Διαθεσόπουλο, Σγουρό και Συναδινό να «κουνάνε» μαντίλι…

Ο Σπύρος Καπράλος επανεξελέγη πρόεδρος της ΕΟΕ την Παρασκευή το απόγευμα. Αυτή τη φορά με… δόξα και τιμή και δίχως να υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί η διαδικασία όπως έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου οι εκλογές προκάλεσαν τον γέλωτα ακόμη και στα τσιμέντα του κτιρίου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής επί της λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι.

Αυτό όμως που προκαλεί πολλά ερωτηματικά είναι για ποιον λόγο ο Ισίδωρος Κούβελος έκανε πίσω, παρά το γεγονός ότι κέρδισε τις δικαστικές διαμάχες και τον Ιούλιο το ΣτΕ έκρινε άκυρη της εκλογική διαδικασία του Φεβρουαρίου. Λογικά ο κ. Κούβελος ήταν καβάλα στο άλογο και έχε αέρα νίκης, καθώς θα μπορούσε πολύ εύκολα να γυρίσει την πλάστιγγα υπέρ του μέσω των δικαστηρίων και πάλι, αφού ο εκπρόσωπος της Ποδηλατικής Ομοσπονδίας Ιάκωβος Φιλιππούσης είχε σχέση αμειβόμενου με άλλη ομοσπονδία, κάτι που απαγορεύεται από το καταστατικό της ΕΟΕ. Το ίδιο μπορούσε να συμβεί και με τον ΣΕΓΑΣ, όπου όταν απεβίωσε ο Γ. Σταματόπουλος η αρχαιότερη ομοσπονδία διόρισε την κ. Αργειτάκη και όχι το Νίκο Τσώνη που είχε εκλεγεί αναπληρωματικός.

Κι όμως ο Ισίδωρος Κούβελος εισάκουσε στα κυβερνητικά κελεύσματα, έκανε πίσω κι έτσι βοήθησε να επανεκλεγεί ο κ. Καπράλος. Όταν ρωτήθηκε από παράγοντες που τον στήριξαν, όπως ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος απάντησε ότι “κουράστηκα από τις δικαστικές διαμάχες, δεν αντέχω άλλο“.

Αναμφίβολα σημαντικό ρόλο στο να κάνει πίσω ο κ. Κούβελος έπαιξε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως ο υφυπουργός Αθλητισμού, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ στις 7 Ιουλίου, που ακύρωσε τις εκλογές του Φεβρουαρίου ανέλαβε δράση με άνωθεν εντολή. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι εάν η εντολή δόθηκε απ’ ευθείας από το Μαξίμου, ή μέσω του Σταύρου Κοντονή (υπουργός Δικαιοσύνης), ο οποίος είχε ξεκινήσει στην πρότερη κυβερνητική του θητεία τον αγώνα υπέρ του Καπράλου.

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ερείσματα στο χώρο του αθλητισμού. Δεν ελέγχει επί της ουσίας καμία ομοσπονδία. Απλά με κάποιες που είναι επικεφαλείς ΠΑΣΟΚογενείς παράγοντες βρήκε δίαυλο επικοινωνίας. Όπως επίσης και με νεοδημοκράτες παράγοντες που ανήκουν στο λεγόμενο καραμανλικό τόξο. Έτσι πάτησε σε αυτή τη βάση και στήριξε τον Σπύρο Καπράλο ως “υπερκομματικό υποψήφιο με επιτυχημένη θητεία“, όπως ισχυρίζονται κύκλοι του υπουργείου Αθλητισμού. Από την άλλη πλευρά οι παλιές καραβάνες του αθλητισμού σε όλες τις συζητήσεις τους με τους δημοσιογράφους τονίζουν ότι “η επανεκλογή Καπράλου ήταν επιθυμία πρώην πολιτικού αρχηγού, την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την έκανε αποδεκτή, καθώς βολευόταν για δύο λόγους. Αφενός μεν να δείξει ότι δεν υποστηρίζει δικό της κομματικό υποψήφιο, αφετέρου δε να πλήξει τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο κ. Κούβελος είναι ο γαμπρός του Κυριάκου Μητσοτάκη (σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη)“.

Το φιάσκο του Φεβρουαρίου

Τον Φεβρουάριο οι δύο μονομάχοι μετρούσαν τα κουκιά τους ένα προς ένα, μέχρι την τελευταία ώρα. Είναι χαρακτηριστικό για να μην ψηφίσει ο Γραμμένος (ως εκπρόσωπος της ΕΠΟ) υπέρ του Κουβελου παρενέβησαν μέχρι και υπουργοί στον Ιβάν Σαββίδη για να πείσει τον εκλεκτό του. Αλλά και πάλι η εκλογή Γραμμένου ως εκπροσώπου της ΕΠΟ, στις αρχές του 2017 ήταν παράνομη, αφού η Γ.Σ. της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας διεξήχθη με βάση τροπολογία του κ. Βασιλειάδη. Η Γ.Σ. που εξέλεξε τον Γραμμένο ως εκπρόσωπο στην ΕΟΕ έγινε από σώμα 181εκλεκτόρων, αντί με βάση των διατάξεων του νόμου Ορφανού. Η τροπολογία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ πέντε ημέρες μετά την εκλογή του Γραμμένου (αυτό αποδεικνύεται από το ΦΕΚ), αλλά ο Ισίδωρος Κούβελος δεν προσέφυγε στην δικαιοσύνη για να ζητήσει να ακυρωθεί η εκλογή Γραμμένου, πιθανότατα επειδή εκτιμούσε πως ο εκπρόσωπος του ποδοσφαίρου θα τον τιμήσει με την ψήφο του.

Έτσι πήγαμε στις εκλογές με τον Καπράλο να προηγείται με βραχεία κεφαλή και να εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις για τον εκπρόσωπο του ΣΕΓΑΣ, αλλά και για τον Φιλιππούση. Ναι μεν ο Καπράλος κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα (στις δύο περιπτώσεις), ουδείς όμως μπορεί να δηλώσει με σιγουριά ότι δεν θα υπήρχε αλλαγή στην δικαστική κρίση στην κύρια δίκη. Κάτι που υποστηρίζουν με θέρμη παράγοντες που στήριζαν τον Κούβελο και είναι και νομικοί.

Την ημέρα των εκλογών ο Ισίδωρος Κούβελος διακομίστηκε εσπευσμένα στο Ωνάσειο με έντονες ενοχλήσεις στο στήθος. Ο Λάμπης Νικολάου ως επίτιμο μέλος της ΕΟΕ κι εντεταλμένος από την ΔΟΕ, απέστειλε φαξ αναβάλλοντας την διαδικασία, λόγω ανωτέρας βίας. Λίγες ώρες αργότερα η παράταξη Καπράλου, μέσω Κατσιαδάκη (το αρχαιότερο μέλος) συγκάλεσε δια τηλεφώνου την ολομέλεια, στην οποία παρουσιάστηκαν οι 14 υποστηρικτές του Καπράλου και ο Γιάννης Σγουρός. Ο τελευταίος αφού έκανε επεισόδιο επισημαίνοντας την άκυρη διαδικασία, αποχώρησε. Οι 14 εξέλεξαν τον Καπράλο. Τότε η “Α” είχε γράψει αναφερόμενη στις εκλογές της ΕΟΕ “πρόεδρος για λίγο ο Καπράλος“, αφού η σχετική πρόσκληση για την συνεδρίαση της ολομέλειας είχε γίνει δια… τηλεφώνου.

Όντως όταν ο κ. Κούβελος εξήλθε του νοσοκομείου έκανε προσφυγή στην δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση της παρωδίας των εκλογών. Μάλιστα εκτός του ίδιου την προσφυγή υπέγραψαν και οι Γιώργος Βασιλακόπουλος, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, Πέτρος Συναδινός, Γιάννης Σγουρός και άλλοι.  Η παράταξη Καπράλου έχοντας την κυβερνητική στήριξη το γλέντησε μετά τη νίκη και στα επινίκια παρουσιάστηκαν παράγοντες του ποδοσφαίρου, οι οποίοι θεωρητικά δεν είχαν καμία σχέση με την ΕΟΕ.

Έτσι χωρίς διοίκηση επί της ουσίας η ΕΟΕ πορεύτηκε μέχρι τον Ιούλιο, όπου το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γιώργο Ποταμιά έκρινε μη νόμιμες τις εκλογές και ακύρωσε το πρακτικό εκλογής της Ολομέλειας της ΕΟΕ, με το οποίο αναδείχθηκε  το νέο προεδρείο. Με την απόφασή τους οι ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν  ότι πρέπει να «αναπεμφθεί η υπόθεση στην ΕΟΕ προκειμένου να επαναλάβει σε νόμιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας τη διαδικασία εκλογής».

Στην απόφαση του ΣτΕ, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι «ο κ. Νικολάου στον οποίο ανατέθηκε η προεδρία της επίμαχης εκλογικής συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΕΟΕ και ο οποίος είχε απευθύνει την σχετική πρόσκληση στα μέλη της, αποφάσισε την αναβολή της συνεδρίασης πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης αυτής, κατ΄  εντολή δε αυτού εστάλη προς ενημέρωση των μελών της ΕΟΕ το από 6.2.2017 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου  από την γραμματεία της ΕΟΕ, με συνέπεια ορισμένα από τα μέλη να μη  παραστούν στην επίμαχη συνεδρίαση» και συνεχίζει: «Άλλωστε, ο κ. Νικολάου δεν κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 14 παράγραφος 2 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, αλλά όπως δήλωσε, απλώς παρέστη για να ενημερώσει για την  αναβολή της».
Η εντολή στον Βασιλειάδη

Η απόφαση του ΣτΕ σήμανε και την ενεργοποίηση του κ. Βασιλειάδη. Προφανώς και χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει. Κι αυτό διότι λίγες ημέρες πριν καλέσει τους δύο αντιμαχόμενους υπήρχαν δημοσιεύματα, από φιλικά προσκείμενους προς τον κ. Κοντονή, δημοσιογράφους που ανέφεραν πως επίκειται παρέμβαση του κ. Βασιλειάδη. Κι ως εκ θαύματος ο κ. Βασιλειάδης αποφάσισε να λύσει τον Γόρδιο Δεσμό της ΕΟΕ.

Τα δημοσιεύματα μετά την ενεργοποίηση συνεχίστηκαν αναφέροντας πως “ο υφυπουργός θα φέρει ενώπιος ενωπίω τους δύο αντιμαχόμενους“. Επισήμως μάλιστα κύκλοι του υπουργείου Αθλητισμού διέρρεαν πως “ήταν ενήμερη και η ΔΟΕ για την προσπάθεια να επανέλθει η ηρεμία στην ΕΟΕ“. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι έγιναν αρκετές συναντήσεις μεταξύ των Καπράλου-Κούβελου, αλλά η οριστική συμφωνία έγινε επί ισπανικού εδάφους. Πριν από λίγες ημέρες, λοιπόν, Βασιλειάδης-Καπράλος-Κούβελος βρέθηκαν στην Ταραγόνα στο πλαίσιο της υποψηφιότητας της Πάτρας για τους Παράκτιους αγώνες του 2019. Οι τρεις άνδρες κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και συμφώνησαν, διαμοιράζοντας τις θέσεις. Ή πιο σωστά ο Κούβελος, που δικαιώθηκε από το ΣτΕ, υπαναχώρησε, αποδέχθηκε τα πόστα που του προσέφερε ο αντίπαλος του στο νέο Δ.Σ. κι έτσι ο Καπράλος μέχρι το 2020 θα παραμείνει πρόεδρος της ΕΟΕ και θα εισέλθει πανηγυρικά στο κλαμπ των αθανάτων της ΔΟΕ. Ο κ. Κούβελος επανεξελέγη πρόεδρος της ΔΟΑ, ο κ. Αγγελούδης Α’ αντιπρόεδρος και ο κ. Ζαννιάς πρόεδρος Ολυμπιακής Προετοιμασίας.

Η συμφωνία των δύο ανδρών εκνεύρισε τους περισσότερους από την παράταξη του Κούβελου, όπως και τον Λάμπη Νικολάου, ο οποίος αρχικά αρνήθηκε να συγκαλέσει την ολομέλεια, αλλά τελικά μετά από πιέσεις (τον απείλησαν ακόμη και με έξωση από το γραφείο του στην ΕΟΕ, καθώς πλέον δεν είναι αθάνατος), απέστειλε τις προσκλήσεις προς τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών κι έτσι διεξήχθη κανονικά η ολομέλεια την Παρασκευή το απόγευμα.

Έτσι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΕ είναι το ακόλουθο:

Πρόεδρος: Σπύρος Καπράλος
Α΄ Αντιπρόεδρος: Στέλιος Αγγελούδης
Β΄ Αντιπρόεδρος: Ξενοφών Αθανασίου
Γενικός Γραμματέας: Μανώλης Κολυμπάδης
Ταμίας: Αντώνης Νικολόπουλος
Εκτελεστική Επιτροπή: Αριστοτέλης Αδαμόπουλος, Πολυξένη Αργειτάκη, Γιάννης Καρράς
Πρόεδρος Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας: Ισίδωρος Κούβελος
Πρόεδρος Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος: Μανώλης Κατσιαδάκης
Πρόεδρος Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας: Σπύρος Ζαννιάς
Πρόεδρος Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας: Αθανάσιος Βασιλειάδης

 

Απόντες

Φυσικά και αυτή η εκλογή δεν ήταν αναίμακτη. Υπήρξαν ηχηρές απουσίες που μετρούν περισσότερο από τις παρουσίες. Όπως για παράδειγμα του Γιώργου Βασιλακόπουλου, προέδρου της ΕΟΚ, πρώην ΓΓΑ κι ενός εκ των παλαιοτέρων παραγόντων του ελληνικού αθλητισμού. Ανάλογη στάση κράτησε και ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος (πρόεδρος της ΕΚΟΦ) με παραγοντική πορεία που ξεκινά από την δεκαετία του 1980. Απείχε και ο Πέτρος Συναδινός (πρόεδρος της τοξοβολίας), μία εμβληματική φυσιογνωμία, ο οποίος μετείχε σε όλες τις προσπάθειες της χώρας μας να κερδίσει την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Αλλά και ο Γιάννης Σγουρός, μπορεί να πήρε μέρος, αλλά αρνήθηκε να ψηφίσει και να νομιμοποιήσει την διαδικασία.

Κι όπως μας έλεγε ο Δημήτρης Διαθεσόπουλοςοι δικές μας απουσίες πόνεσαν πολύ περισσότερο τον σουλτάνο (υπονοεί τον Καπράλο) από ότι οι παρουσίες όλων των άλλων και το επίπλαστο πανηγυρικό κλίμα“.

Οι συγκεκριμένοι παράγοντες κάνουν λόγο για υπόγειες συμφωνίες και εξευτελιστική για τον αθλητισμό συνδιαλλαγή. Μάλιστα ο Γιώργος Βασιλακόπουλος αρκετές ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της ολομέλειας παρακολουθώντας τις εξελίξεις προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Με αφορμή παρασκηνιακές ενέργειες και διαβουλεύσεις που εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες στο χώρο της Ε.Ο.Ε. και οι οποίος έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες του Ολυμπισμού και της Δ.Ο.Ε. επανέρχομαι σε δήλωση που είχα κάνει από 17/2/2017 και η οποία γίνεται και πάλι επίκαιρη: “Τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στην Ε.Ο.Ε., τα οποία εκθέτουν διεθνώς και διασύρουν το σύνολο του αθλητικού κινήματος του τόπου μας, με υποχρεώνουν, λόγω της μακράς ενασχόλησης μου με την αθλητική και κοινωνική ζωή εντός και εκτός της χώρας μου να κάνω δημόσια γνωστό ότι δεν μετέχω σε καμία διαδικασία και πράξη που βρίσκεται σε αυτήν την κατεύθυνση”.

Ακόμη πιο σκληρός ήταν ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του προς την “Α” τόνισε: “Εγώ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσω με την παρουσία μου την υπόγεια συνδιαλλαγή για να ισχυροποιηθεί ο σουλτάνος της ΕΟΕ (εννοεί τον Καπράλο). Έχω αξιοπρέπεια και ιστορία στο χώρο του αθλητισμού και δεν πρόκειται με την συμμετοχή μου να νομιμοποιήσω αυτή την κατάντια“. Μάλιστα ο κ. Διαθεσόπουλος ως νομικός και γνωρίζοντας άριστα το καταστατικό της ΕΟΕ κάνει λόγο ότι είναι άκυρη η σύγκληση της ολομέλειας από τον κ. Νικολάου διότι “δεν έχει δικαίωμα, καθώς ως επίτιμο μέλος δεν είναι θεσμικό όργανο. Απλά τον Φεβρουάριο τον αποδεχτήκαμε όλη καλή τη πίστη“.

Ερωτήματα

Αναμφίβολα το να θέλει κάποιος να αποσυρθεί από μία εκλογική μάχη είναι αναφαίρετο δικαίωμα του. Όμως προκαλεί πολλά ερωτηματικά η στάση του κ. Κούβελου. Και τα ερωτηματικά πληθαίνουν, καθώς αντιμετώπισε μία τεράστια πολεμική από τον κ. Καπράλο. Είναι χαρακτηριστικό το επεισόδιο της 19ης Ιουλίου, όταν βρήκε κλειδωμένο το γραφείο του ως Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Μάλιστα οι άνθρωποι της ΕΟΕ αρνήθηκαν να το ξεκλειδώσουν.

Προηγουμένως ο κ. Κούβελος είχε κοινοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ με δικαστικό επιμελητή και είχε ειδοποιήσει εγγράφως τον Μιχάλη Φισετζίδη. Ο τελευταίος είχε εκλεγεί ως πρόεδρος της ΔΟΑ στις εκλογές-φιάσκο του Φεβρουαρίου και μάλιστα φρόντισε να εγκατασταθεί στο γραφείο.  Όταν εμφανίστηκε στην ΕΟΕ ζήτησε από τον διευθυντή Διοικητικών Υπηρεσιών, Ανδρέα Λεοντίτση, να του ανοίξει, εκείνος, αφού πήρε οδηγίες από κάποιον ανώτερό του, δήλωσε ότι δεν έχει τέτοια εντολή!

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα