Ο. Ρεν: Θα δώσουμε και άλλη βοήθεια στην Πορτογαλία αν χρειαστεί

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να χορηγήσει στην Πορτογαλία, «επιπρόσθετη βοήθεια» εάν απαιτηθεί, μετά το τέλος του προγράμματος στήριξής της, που τερματίζεται τον Μάιο του 2014.

Αυτό ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, σε άρθρο του στην πορτογαλική οικονομική εφημερίδα Diario Economico, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη θα τηρήσει την υπόσχεσή της», υπό τον όρο ότι η Λισαβόνα «θα συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις οποίες προβαίνει».

«Η απόλυτη προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί με επιτυχία το τρέχον πρόγραμμα», επέμεινε ο επίτροπος και πρόσθεσε πως «είναι επίσης εκ των ων ουκ άνευ η Πορτογαλία να διατηρήσει την δημοσιονομική πειθαρχία και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην διάρκεια των επόμενων ετών».

«Είναι φυσιολογικό να διερωτάται κανείς για αυτό που θα συμβεί» μετά το πέρας του προγράμματος τον Μάιο, «αλλά το να έδινε κανείς μια απάντηση αυτή τη στιγμή θα αποτελούσε εντελώς θεωρητική υπόθεση», εκτίμησε ο Ρεν.

Η Πορτογαλία έλαβε τον Μάιο του 2011 δάνειο ύψους 78 δισεκ. ευρώ από την τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Σε αντάλλαγμα έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας για την μείωση των ελλειμμάτων της.

Ο κεντροδεξιός Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο είχε διαβεβαιώσει στα μέσα του Δεκεμβρίου ότι η κυβέρνησή του έχει «δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες» που επιτρέπουν στη χώρα του να μην ζητήσει ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.

Είχε αναφερθεί σε δύο πιθανά σενάρια εξόδου της Πορτογαλίας από το πρόγραμμα στήριξης: την καταφυγή σε μια προληπτική γραμμή πιστώσεων ή την επιστροφή στις αγορές χωρίς επιπρόσθετη βοήθεια, όπως είχε συμβεί στην περίπτωση της Πορτογαλίας.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την επάνοδό της στις αγορές, η Λισαβόνα σχεδιάζει να δημοπρατήσει ομόλογα μέσης και μεγάλης διάρκειας κατά τους πρώτους μήνες του 2014. Το επιτόκιο των δεκαετών της ομολόγων παραμένει πάντως πολύ υψηλό, περί το 6%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα