«Ο Σημίτης έβλεπε τις μίζες να περνούν»

«Πόλεμο» με τον Κώστα Σημίτη έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν την Τρίτη στη Βουλή στη συζήτηση για την πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου αλλά και τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στον πρώην πρωθυπουργό μιλώντας στην τηλεόραση του Star ενώ επικεντρώθηκε και στις διαπραγματεύσεις ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει ούτε στις ομαδικές απολύσεις ούτε στο lock out.

Ειδικότερα, ο Δ. Τζανακόπουλος σχολίασε: «Κοιτάξτε να δείτε, ο κύριος Σημίτης, ο οποίος χτες (σ.σ. την Τρίτη) έδινε και συμβουλές για την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος είδε από μπροστά του να περνάνε η Siemens, το Χρηματιστήριο, τα εξοπλιστικά προγράμματα, ο κύριος Μαντέλης, ο κύριος Τσουκάτος, ο κύριος Τζοχατζόπουλος, ο κύριος Παπαντωνίου. Ο κύριος Σημίτης ήταν ο άνθρωπος που έβλεπε τις μίζες να περνούν. Και εδώ υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Είτε δεν γνώριζε επομένως; είναι πλήρως ανίκανος και μάλλον θα έπρεπε να διατηρεί μια συνεσταλμένη σιωπή ή ο ίδιος γνώριζε πράγμα που είναι πολύ χειρότερο για τον ίδιο.

Και μου κάνει πραγματικά παρά πολύ μεγάλη εντύπωση γιατί δεν ερωτήθηκε ο κύριος Σημίτης για όλα αυτά χτες. Και μάλιστα έκανε και κοινωνιολογικό σχόλιο είπε ότι η διαφθρά είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, τι πάει να πει αυτό; Δεν υπήρξαν πολιτικές ευθύνες για την διαφθορά;»

Και συνέχισε λέγοντας: «Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει χτυπήσει κάποιο νεύρο καθώς ανασύρθηκε μια εφεδρεία του πολιτικού κατεστημένου που βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση με τη σημερινή γραμμή της ΝΔ. Ο κ. Σημίτης έρχεται να ταυτιστεί με τον Κ. Μητσοτάκη. Αποτέλεσμα ενός πολέμου εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, σχετίζεται με την προσπάθεια μας να ρίξουμε άπλετο φως σε υποθέσεις που βρίσκονταν στη σκιά. Να τις ξεκουκουλώσουμε όπως είπε ο πρωθυπουργός».

«Τα εργασιακά θα είναι τόσο θετικά που θα χαρούμε να τα νομοθετήσουμε»

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «συνταξιοδοτικό, εργασιακό και θέματα ενέργειας» παραμένουν τα ανοικτά θέματα, ενώ πρόσθεσε ότι «ο κύριος όγκος των συμφωνηθέντων θα ψηφιστεί αφού θα έχουμε στα χέρια μας τη συνολική συμφωνία».

Εκτίμησε ότι αναμένει θετική κατάληξη στο θέμα των εργασιακών μετά τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού στο θέμα αυτό.

«Μετά τη Ρώμη, τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και τη στήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνόδου, όπως των κ. Γιούνκερ, Τουσκ, Τζεντιλόνι, τη στάση του τους σοσιαλιστικού κόμματος έχει δημιουργηθεί πολιτικός συσχετισμός που θα οδηγήσει σε θετική κατάληξης το θέμα των εργασιακών».

«Τα εργασιακά θα είναι τόσο θετικά που θα χαρούμε να τα νομοθετήσουμε» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

 

Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι πρέπει να περιμένουμε τη συνολική συμφωνία που όπως είπε «μένει να δούμε αν θα γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις των δανειστών ότι θα καταλήξουμε την 7η Απριλίου».

Τόνισε επίσης ότι είναι πολλά τεχνικά θέματα που συζητούνται και πολλά πολιτικά με συμβολισμούς τα οποία αναμένουμε να κλείσουν σε μια συνολική συμφωνία ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν υποχωρεί σε ομαδικές απολύσεις και στο λοκ άουτ .

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μπει καμιά υπογραφή αν δεν υπάρξουν συλλογικές αποφάσεις»

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μπει καμιά υπογραφή αν δεν υπάρξουν συλλογικές αποφάσεις» υποστήριξε ο Δ. Τζανακόπουλος και απαντώντας για τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης επεσήμανε ότι «είναι σαν το σκάκι, αν αποκαλύψεις τις επόμενες κινήσεις σου ο αντισυμβαλλόμενος σου θεωρεί ότι έχουν ήδη γίνει. Όλοι κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά. Η συζήτηση για τη συμφωνία θα διεξαχθεί αναλυτικότατα και θα πάρουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα