Ο Σουλτς υποψήφιος καγκελάριος της Γερμανίας -Πώς αντέδρασε το στρατόπεδο της Μέρκελ

Ο Mάρτιν Σουλτς τελικά το αποφάσισε και θα αναμετρηθεί, ως ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών,  με την Άνγκελα Μέρκελ στη κούρσα για την καγκελαρία, παρότι δεν έχει καμιά πολιτική εμπειρία σε εθνικό επίπεδο μέχρι σήμερα.

Ο Σουλτς, που ως τώρα έμεινε μακριά από τις πολιτικές διενέξεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, παραιτήθηκε από το αξίωμά του στις Βρυξέλλες στα μέσα του Ιανουαρίου κι απολαύει μιας δημοφιλίας συγκρίσιμης με αυτή της καγκελαρίου.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, 61 ετών, είχε αφιερωθεί για το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής του καριέρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έπαιξε ρόλο στην αύξηση της επιρροής του, σύμφωνα με παρατηρητές.

Για τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα οχυρό απέναντι «στους δαίμονες του 20ού αιώνα»: την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό. Μετά την ψήφο υπέρ του Brexit τον Ιούνιο του 2016, τα λόγια του ήταν: «εάν καταστρέψουμε τα εργαλεία με τα οποία εξορκίσαμε τους δαίμονές μας, θα τους απελευθερώσουμε ξανά», μια αναφορά στην αντιευρωπαϊκή άκρα δεξιά που έχει ξαναέρθει στο προσκήνιο σχεδόν παντού στην ήπειρο.

Πώς βλέπει την υποψηφιότητα Σουλτς για την καγκελαρία το στρατόπεδο της Μέρκελ

Την υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία σχολίασαν στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU) στη Γερμανία, εκφράζοντας τη βεβαιότητά τους πως ο υποψήφιος του SPD δεν συνιστά «απειλή» για την Άνγκελα Μέρκελ.

«Ο Γκάμπριελ αφήνει πίσω του ένα σωρό ερειπίων και η υποψηφιότητα Σουλτς είναι η τελευταία προσπάθεια συσπείρωσης (ενν. του SPD)» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας Αντρέας Σόιερ.

Ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Πέτερ Τάουμπερ δήλωσε από την πλευρά του «ήρεμος», διότι «η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) «διαθέτει τα καλύτερα επιχειρήματα, την καλύτερη πολιτική και τους καλύτερους υποψήφιους».

«Τα ευφυολογήματα δεν βγάζουν αποτελέσματα» σχολίασε ο Αντρέας Σόιερ (CSU), απαντώντας στο ερώτημα εάν ο Σουλτς είναι ένας πιο επικίνδυνος αντίπαλος για την Άγκελα Μέρκελ από τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Ο υποψήφιος Σουλτς ως ένας Ευρωπαίος -τρόπον τινα- νεοεισερχόμενος στην πολιτική της Γερμανίας δεν θα έχει επιτυχία» πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα