Ο… Τζίμης (Παπαγγελόπουλος) πήρε τ’ όπλο του

«Η ΑΣΥΛΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Γ.Γ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Ο τίτλος του κινηματογραφικού αριστουργήματος «Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του» έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές μεταφορικά από τα ΜΜΕ, προκειμένου να «ντύσουν» διάφορα ρεπορτάζ. Στην περίπτωση, όμως, του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο τίτλος μοιάζει να ταιριάζει γάντι, καθώς στην τελευταία δημόσια εμφάνισή του μίλησε και για «ξίφη» και για… πιστόλια, που κάποιοι –όπως είπε– που εκπροσωπούν τη διαπλοκή τα χρησιμοποιούν κατά των θεσμών!

Η γεμάτη μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού έγινε από το βήμα ημερίδας που διοργάνωσε πριν από μερικές ημέρες η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Θέμα της εκδήλωσης ήταν η αποτίμηση του έργου των ελεγκτικών και δικαστικών αρχών αναφορικά με την πάταξη της διαφθοράς τους τελευταίους 15 μήνες και προλογίζοντας ο κ. Παπαγγελόπουλος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση πήρε σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και προώθησε σχετικά νομοθετήματα, «με τα οποία ήρθαμε σε ρήξη με το παλιό φαύλο σύστημα το οποίο βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο απέναντι σε κάθε προσπάθεια που ανοίγει τον δρόμο για την πάταξη της διαφθοράς».

«Θέλω να σας εκμυστηρευτώ και δύο σκέψεις μου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγγελόπουλος και συνέχισε πιο αιχμηρός:

«Η εμπειρία μου, κυρίως ως πολίτης, μ’ έχει διδάξει ότι όσοι επιχειρούν να στοχοποιήσουν άδικα και για ιδιοτελείς σκοπούς δημόσια πρόσωπα, στοχοποιούνται τελικώς οι ίδιοι από την κοινωνία και βρίσκουν τον λαό απέναντί τους.

»Δεύτερον, οι πολιτικοί, όπως έλεγε και ο Φρανσουά Μιτεράν, είναι διαχείριση προσώπων και συμβόλων. Δύο σύμβολα με την κακή έννοια του όρου που έχουν δεσπόζουσα θέση το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα είναι τα ξίφη και τα πιστόλια.

»Κάποιοι, εκπροσωπώντας τη Διαπλοκή, ξιφουλκούν και κραδαίνουν τα σπαθιά τους, όχι μόνο κατά της Κυβέρνησης, κάτι που είναι αναμενόμενο, αλλά και κατά Θεσμών. Ματαιοπονούν! Τα ξίφη τους είναι στομωμένα, σκουριασμένα και ρυπαρά. Είναι εντελώς ακίνδυνα γι’ αυτούς για τους οποίους τα κραδαίνουν. Είναι όμως επικίνδυνα για τους ίδιους. Κινδυνεύουν να αυτοτραυματιστούν και να δηλητηριαστούν από τη σκουριά και του ρύπους του μίσους και της εμπάθειάς τους.

»Τέλος, για τα πιστόλια, που κάποιοι τα χρησιμοποιούν για να εξυπηρετήσουν τα άνομα σχέδιά τους, είναι και αυτά ελλαττωματικά ως όπλα και για τα ελλαττωματικά όπλα υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής, αφλογιστίας και εκρήξεως στα χέρια αυτών που τα χρησιμοποιούν. Σε αυτήν την περίπτωση τα πιστόλια καταστρέφονται και οι οπλοφόροι τραυματίζονται ή και σκοτώνονται».

Για το έργο των δικαστικών λειτουργών, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης σχολίασε πως «όταν δεν υπάρχουν παρεμβάσεις, οι δικαστικές αρχές έχουν αποτελέσματα», και αναφερόμενος στις δράσεις κατά της διαπλοκής είπε ότι «υπάρχουν μάχες που έχουν κερδηθεί κι άλλες που μένει να κερδηθούν».

«Η ασυλία τελείωσε για όλους»

Στη δική του παρέμβαση, ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, αναφέρθηκε εκτενώς στις υποθέσεις κατά της διαφθοράς που κινήθηκαν τους τελευταίους 15 μήνες, λέγοντας πως «η ασυλία τέλειωσε για όλους». Είπε συγκεκριμένα: «Πριν από 15 μήνες πάρθηκε η πολιτική απόφαση της δημιουργίας αυτού του ημιαυτόνομου φορέα υλοποίησης κυβερνητικής πολιτικής για τη χάραξη μιας σταθερής, ενιαίας και ανεξάρτητης γραμμής στο θέμα της αντιμετώπισης της διαφθοράς. Υλοποιούμε 89 και πλείστες δράσεις, οι οποίες έχουν στο σύνολό τους ενεργοποιηθεί. Τολμάμε το αυτονόητο και πέρα από αυτό, λόγω ύπαρξης ισχυρής πολιτικής βούλησης και συγκεκριμένης επιχειρησιακής δράσης». Παράλληλα, ο κ. Βασιλειάδης επεσήμανε πως η Γενική Γραμματεία δεν απαγόρευσε ούτε υπαγόρευσε στη Δικαιοσύνη ελέγχους. «Το μόνο που καταστήσαμε σαφές είναι η πρόθεση της κυβέρνησης για πλήρη διαφάνεια και απόδοση δικαιοσύνης», είπε και κατέληξε:

«Η μόνη εντολή που δόθηκε είναι να προχωρούν τις υποθέσεις διαφθοράς μέχρι τέλους, όποιον κι αν αφορούν χωρίς παρεμβάσεις».

Ο απολογισμός

Επιγραμματικά σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα πεπραγμένα που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, κατά τη διετία 2014-2015 σημειώθηκε συνολική μείωση του αριθμού των ποινικών διώξεων κατά 30%, καθώς από 251 ποινικές διώξεις το 2014, καταγράφηκαν μόλις 176 το 2015.

Στις περισσότερες κατηγορίες αδικημάτων παρουσιάζεται σημαντική μείωση του πλήθους των ποινικών διώξεων το διάστημα 2014-2015. Συγκεκριμένα, η πλημμεληματική δωροληψία υπαλλήλου μειώθηκε σημαντικά κατά 38%, από 13 σε 8 ποινικές διώξεις, ενώ η αντίστοιχη κακουργηματική δωροληψία υπαλλήλου περιορίστηκε σε 17, από 25 ποινικές διώξεις, με μείωση κατά 32%.

Οι αντίστοιχες τάσεις της δωροδοκίας υπαλλήλου ήταν φθίνουσες με σημαντική μείωση κατά 47% για τα πλημμελήματα και 59% για τα κακουργήματα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα