Ο Τσίπρας ζήτησε επενδύσεις από τους Γάλλους επιχειρηματίες- “Eίναι πραγματική ευκαιρία η Ελλάδα”

Στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος βρέθηκαν το πρωί οι Αλέξης Τσίπρας και Εμανουέλ Μακρόν όπου οι δύο ηγέτες είχαν συνάντηση με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Ελλάδα μια πραγματική ευκαιρία και απηύθυνε κάλεσμα  για επενδύσεις στην Ελλάδα

“Μετά από επτά χρόνια κρίσης που ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρώπης και δημιούργησε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τη χώρα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η χώρα γυρίζει σελίδα, τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: “Αυτή η εποχή, μας καλεί να σχεδιάσουμε ένα μέλλον πιο δημιουργικό, χωρίς τις ατέλειες του παρελθόντος», σημείωσε. «Το όραμα για επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι όραμα επιστροφής στις συνθήκες που είχαμε πριν την κρίση, με τις δομικές στρεβλώσεις που μας οδήγησαν εκεί. Στόχος είναι με μεταρρυθμίσεις να δημιουργήσουμε μια υγιή παραγωγική βάση, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας”

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η ανεργία έχει μειωθεί στο 21% όμως είναι πολύ υψηλός αριθμός για χώρα της Ευρώπης.

“Πρώτος στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε το brain drain, της φυγής νέων επιστημόνων”

“Πρώτος στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε το brain drain, της φυγής νέων επιστημόνων Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αλλάξουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον και να προσελκύσουμε επενδύσεις και να ολοκληρώσουμε το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής και να είναι αυτό το τελευταίο πρόγραμμα, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις».

Στρατηγικός στόχος είναι να βγούμε από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο. Γι’ αυτό πήραμε αποφάσεις με πολιτικό κόστος, τόνισε. Αλλά , όπως σημείωσε, «εμπνεόμενοι από την ελληνική μυθολογία, όπως ο Οδυσσέας έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες, έτσι και εμείς προχωράμε με αποφασιστικότητα για να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση».

Τι είπε στους επιχειρηματίες

Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες είπε ότι η χώρα έχει στρατηγικά πλεονεκτήματα:

* Η στρατηγική θέση, το κλίμα που μας δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε στον τουρισμό αλλά και στις ΑΠΕ. Παράλληλα έχουμε τη δυνατότητα να γίνουμε hub στην ενέργεια.

* Μίλησε για το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και όπως είπε θέλουμε να γίνουμε μια οικονομία «έντασης γνώσης».

* Στάθηκε στα δημοσιονομικά μεγέθη που έχουν διορθωθεί και στο ότι οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται και πιθανόν να έχουμε ανάπτυξη ακόμα και πάνω από 2% του ΑΕΠ.

Παραδέχτηκε ότι πρέπει να λυθούν προβλήματα γραφειοκρατίας για να δημιουργηθεί ένα καλό επιχειρηματικό περιβάλλον. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε τομές «και θέλουμε να ακούσουμε τους προβληματισμούς σας», είπε στους επιχειρηματίες. Ζήτησε να του πουν αν επένδυσαν στην Ελλάδα να του αναφέρουν τα προβλήματα και αν δεν επένδυσαν ποιοι είναι οι λόγοι.

Στάθηκε στην σημασία της δημιουργίας χρηματοδοτικών εργαλείων και ευχαρίστησε την γαλλική πλευρά για τη συνεργασία στην Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Αναφερόμενος στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είπε ότι πρόκειται για ένα ίδρυμα που συμβολίζει την επιστροφή της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα γιατί αυτός ο υπέροχος χώρος που στεγάζει την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης, αποτελεί ένα εξαιρετικά θετικό παράδειγμα για την αρμονική συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα, επίσης ότι μπορούν να πραγματοποιούνται μεγάλα έργα στον τόπο και να τελειώνουν στην ώρα τους και να αξιοποιούνται με τον καλύτερο για την κοινωνία τρόπο.

Μακρόν:Η Γαλλία ήταν εδώ, είναι εδώ και θα είναι εδώ

Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. Στη διάρκεια της κρίσης σπρώξαμε την χώρα να προωθήσει μη ευρωπαϊκές επενδύσεις και αυτό δεν με χαροποιεί καθόλου.Αν δεν υπάρχουν ευρωπαίοι επενδυτές αναγκαζόμαστε να επιλέγουμε μη ευρωπαίουςΓι’ αυτό θέλω να έρθουν επενδυτές από την Ευρώπη.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι γαλλικοί όμιλοι θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια, καθώς η Ελλάδα πέρασε επτά χρόνια σκληρής κρίσης, αλλά οι γαλλικές επιχειρήσεις δεν εγκατέλειψαν τη χώρα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «η Γαλλία ήταν εδώ, είναι εδώ και θα είναι εδώ» και κάλεσε τις επιχειρήσεις να επενδύσουν την Ελλάδα.

Τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και παραδέχτηκε ότι έγιναν ήδη πολλές.Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στον τουρισμό, τις υποδομές και την ενέργεια και τη σημασία της καινοτομίας και όπως είπε οι πιο σημαντικές επιχειρήσεις της χώρας του βρίσκονται στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα