Ο ύποπτος ρόλος του 43χρονου από τα Σφακιά

Τουλάχιστον πέντε ακόμη άτομα βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη. Τα άτομα αυτά εμφανίζονται καθ’ όλο το διάστημα της εξάμηνης ομηρείας του 53χρονου επιχειρηματία, να έχουν επαφές με τρεις από τους επτά συλληφθέντες για την υπόθεση που συγκλόνισε την Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Στο πολυσέλιδο διαβιβαστικό έγγραφο της Ασφάλειας Ηρακλείου, γίνεται εκτενής αναφορά σε έναν 43χρονο από την Ίμπρο Σφακίων Χανίων, οι ενέργειες του οποίου το βράδυ της 24ης Ιουλίου χαρακτηρίζονται ύποπτες. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, γύρω στις 19:00 της συγκεκριμένης ημέρας τον επισκέπτεται στο σπίτι του ένας από τους συλληφθέντες (ο Εμμ. Π.) για την απαγωγή, ενώ δύο ώρες αργότερα καταφθάνουν δύο ακόμη άτομα, ένας εξάδελφος του Εμμ. Π. και μία γυναίκα. Κατόπιν ο 43χρονος φεύγει από το σπίτι του και κατευθύνθηκε προς τον Βρασκά Σφακίων Χανίων, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων, όπου διατηρεί δεύτερη οικία. Εκεί σταματά με σβηστά φώτα του οχήματός του, ενώ στο ίδιο σημείο ήταν ήδη σταθμευμένο άλλο Ι.Χ. αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί ένα ακόμη πρόσωπο που συνελήφθη για την απαγωγή ο Ελ. Γ. Περί τις 23:30 αποχωρούν και οι δύο από το σημείο με σβηστά τα φώτα, με τον 43χρονο να επιστρέφει στην οικεία του, από την οποία περί τις 00:30 αποχωρεί ο συλληφθείς Εμμ. Π. και περίπου 50 λεπτά αργότερα ο εξάδελφος του.

Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα περί τις 22:30 το βράδυ της 31ης Ιουλίου, σε παρακείμενο δρόμο της δεύτερης οικίας του 43 στην περιοχή Βρασκά Σφακίων Χανίων, διαπιστώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. πλήθος σταθμευμένων οχημάτων, χωρίς να υπάρχει φώς στο οίκημα. Οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν το σπίτι εντόπισαν να αποχωρούν περί τη 01:00 τα ξημερώματα δύο από τους συλληφθέντες για την απαγωγή Λεμπιδάκη (οι Εμμ. Π. και ο Ελ. Γ.), δύο ακόμη άτομα και ο 43χρονος, άπαντες με σβηστά τα φώτα των αυτοκινήτων τους και με χαμηλή ταχύτητα.

Παράλληλα, στις 4 Αυγούστου γύρω στις 22:30 το βράδυ εντοπίζεται από την ΕΛ.ΑΣ., έξω από τη δεύτερη οικεία του 43χρονου στον Βρασκά Σφακίων Χανίων, όχημα το οποίο χρησιμοποίει ένας ακόμη από τους υπόπτους που εξετάσθηκαν από την Ασφάλεια Ηρακλείου. Γύρω στις 23:00 της ιδίας ημέρας, έφτασε -πάλι με σβηστά φώτα- ένα φορτηγάκι, από το οποίο αποβιβάστηκαν τρία άτομα, εκ των οποίων τα δύο ήταν άγνωστα πρόσωπα και το τρίτο ο προαναφερόμενος ύποπτος, ενώ μισή ώρα αργότερα ο συλληφθείς Ελ. Γ. και ένα ακόμη άτομο επιβιβάζονται σε όχημα, οδηγούν αρχικά με κλειστά τα φώτα και κατευθύνονται προς το Φραγκοκάστελο, όπου στο γήπεδο ποδοσφαίρου τους ανέμενε άγνωστο άτομο, το οποίο επιβιβάστηκε μαζί τους στο όχημα. Έπειτα από περίπου είκοσι λεπτά, επέστρεψαν και οι τρείς στο αρχικό σημείο και εισήλθαν από την πίσω πόρτα στην οικία του 43χρονου.

Γύρω στη 01:00 τα ξημερώματα ο ένας από τους πέντε υπόπτους κι ένας ακόμη άγνωστος άνδρας, εξήλθαν της οικίας, επιβιβάστηκαν σε όχημα και αποχώρησαν με κατεύθυνση προς Ροδάκινο. Μετά από λίγα λεπτά, εξήλθαν της οικίας ο συλληφθείς Ελ. Γ. και οι έτεροι δύο άγνωστοι άνδρες, με τον πρώτο να επιβιβάζεται στο όχημά του και τους δύο στο φορτηγάκι, αποχωρώντας στη συνέχεια ομοίως με κατεύθυνση προς Ροδάκινο.

Το «ντου» της ΕΛ.ΑΣ.

Οι καταγραφές αυτές οδήγησαν τους αστυνομικούς στην απόφαση να πραγματοποιήσουν στις 6 Αυγούστου έφοδο στα δύο σπίτια του 43χρονου στην Ίμπρο και στον Βρασκά, χωρίς όμως να εντοπίσουν τον Μιχάλη Λεμπιδάκη. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι στην κατάθεση του στην Ασφάλεια Ηρακλείου, ο 53χρονος επιχειρηματίας δήλωσε ότι στις 6 Αυγούστου μετακινήθηκε εκτάκτως από το κρησφύγετο στο οποίο βρισκόταν μέχρι εκείνη την στιγμή, σε προσωρινό κρησφύγετο (σ.σ. «μαντρί» όπως το χαρακτηρίζει το ημερολόγιο του) όπου παρέμεινε για τέσσερις ημέρες, μέχρι να μετακινηθεί στο τελευταίο κρησφύγετο, όπου και εντοπίστηκε την περασμένη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου. Ο κ. Λεμπιδάκης, ανέφερε ακόμη ότι οι απαγωγείς τον ενημέρωσαν ότι η μετακίνηση οφειλόταν σε αστυνομική επιχείρηση που είχε λάβει χώρα για την απελευθέρωσή του. Στο 90 σελίδων διαβιβαστικό της Ασφάλειας Ηρακλείου γίνεται αναφορά και σε μία συνάντηση που είχαν τρεις εκ των υπόπτων (σ..σ ένας εκ των οποίων ο εξάδελφος του κατηγορούμενο Εμμ. Π.) με ένα άγνωστο πρόσωπο, σε γνωστό καφέ-εστιατόριο στη λεωφόρο Συγγρού. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 17 Αυγούστου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στις δύο οικείες του 43χρονου εντοπίστηκε πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας και κάρτες sim διαφόρων εταιρειών τηλεπικοινωνίας. Το ίδιο διαπιστώθηκε και από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στην οικεία του εξάδελφου του συλληφθέντος Εμμ. Π., στο Ρέθυμνο, καθώς και σε αυτή ενός τρίτου ατόμου από την Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου. Τέλος, έρευνες πραγματοποιήθηκαν και στα σπίτια των δύο υπόπτων από την Αττική (ένας στο κέντρο των Αθηνών και ένας στη Γλυφάδα), όπου και πάλι προέκυψε πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας και καρτών sim. Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. μετέφερε στην «Α» τα εξής: «υπάρχουν ενδείξεις και υποψίες για συμμετοχή τουλάχιστον πέντε ακόμη ατόμων, όχι όμως αποδείξεις. Ερευνάται επίσης τυχόν εμπλοκή ποινικών κρατουμένων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα