Πάμε για παράταση της πρώτης δόσης

Από αλλού περίμεναν τις αντιδράσεις στην κυβέρνηση και τώρα τρέχουν για να σβήσουν τις φωτιές που έχουν ανάψει με τον ΕΝΦΙΑ. Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων έχει ξεσηκώσει κύμα οργής, όχι μόνο στους φορολογούμενους, αλλά ακόμη και μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης, οι οποίοι απαιτούν εδώ και τώρα διορθωτικές κινήσεις.

Και φυσικά οι αντιδράσεις, που διογκώνονται ημέρα με την ημέρα προκάλεσαν την παρέμβαση του Μαξίμου, όπου δόθηκαν εντολές για να διορθωθούν όλα τα λάθη άμεσα, προκειμένου να λειανθούν οι αντιδράσεις. Τη δέσμευση για διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

«Έχουμε αναγνωρίσει πολλά λάθη που έχουν γίνει και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Ήδη, μάλιστα, προ ενός μηνός, επιλήφθηκα του θέματος και διόρθωσα πολλά λάθη τα οποία δεν έχετε δει καν και αφορούν περίπου 2 εκατ. κόσμο. Χρειάζεται πολλή δουλειά, δεν είναι εύκολο, αλλά θα το κάνουμε» είπε στη διάρκεια της ομιλίας του, την Τρίτη, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Επί ποδός στο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από την πρώτη στιγμή που προκλήθηκε το ζήτημα έδωσε εντολή να υπάρξουν εκείνες οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο σύστημα, ώστε να διορθωθούν λάθη, αδικίες και εξόφθαλμες στρεβλώσεις, ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα της φορολογικής δικαιοσύνης.

Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό την Τρίτη για θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά έγινε και συζήτηση για τον ΕΝΦΙΑ.

Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να υπάρξει συντήρηση του κλίματος της γκρίνιας και της δυσαρέσκειας από τους πολίτες και ειδικά από φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα, όπως π.χ. οι κάτοικοι της περιφέρειας, οι αγρότες, κ.ά. και να διευρυνθεί ο κύκλος των ψηφοφόρων που διαμαρτύρονται.

Εξάλλου πρόσφατη είναι η διαμαρτυρία των ένστολων για το συνταξιοδοτικό τους, ενώ υπάρχει και μεγάλος προβληματισμός σε σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων για την αξιολόγηση στο δημόσιο καθώς οι βουλευτές δεν θέλουν να «πειραχτούν» οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποτελούν σταθερές δεξαμενές ψήφων.

Παράλληλα υπάρχει και η πίεση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας με 27 «γαλάζιους» βουλευτές να καταθέτουν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, όπου αναφέρονται σε εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες και απαράδεκτες χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ και ζητούν να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμό του, να μειωθεί ο φόρος για τους πολίτες, να απαλλαγούν οι κάτοχοι ακινήτων από αυτόν εάν δεν έχουν κανένα έσοδο από την εκμετάλλευση τους, να διορθωθούν τα λάθη, να αναβληθεί η καταβολή της πρώτης δόσης και να αυξηθούν οι δόσεις από πέντε σε δέκα.

Το κείμενο υπογράφουν οι: Ιορδάνης Τζαμτζής που είχε την πρωτοβουλία και οι Ηλίας Βλαχογιάννης, Κώστας Τσιάρας, Κώστας Τζαβάρας, Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Βλάχος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Θανάσης Δαβάκης, Θανάσης Νταβλούρος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Αλέκος Κοντός, Γιάννης Καράμπελας, Κώστας Κόλλιας, Κώστας Κλειτσιώτης, Γιώργος Κοντογιάννης, Τιμολέων Κοψαχείλης, Ασπασία Μανδρέκα, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Θόδωρος Σολδάτος, Παύλος Βογιατζής, Ανδρέας Κουτσούμπας, Άννα Καραμανλή, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Ανδρέας Μαρίνος, Χρήστος Δήμας, Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος και Γιάννης Πασχαλίδης.

 

Αλλαγή στις προθεσμίες

Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ, που ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών με τον οποίο επικοινώνησε και ο Φίλιππος Σαχινίδης, ζητεί τη μετάθεση της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ από τα τέλη Αυγούστου στις 30 Σεπτεμβρίου και οι υπόλοιπες δόσεις να μετατεθούν αντίστοιχα, ώστε να διορθωθούν τα λάθη.

«Θέση μας είναι πως το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην μετακυλήσει άδικες αποφάσεις στις πλάτες των πολιτών, με την εκ των προτέρων οικονομική επιβάρυνση τους για θέματα που μπορεί να αλλάξουν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό το σενάριο, δηλαδή η παράταση της πληρωμής της πρώτης δόσης είναι το πιο πιθανό, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θεωρείται απίθανο να έχουν διορθωθεί όλες οι αδικίες.

 

Μ.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα