«Πάρτε εδώ και τώρα μέτρα»

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους. H  Σύνοδος Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα με συμμετοχή των Ανγκελα Μέρκελ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Φρανσουά Ολάντ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο έστειλε τελεσίγραφο προς την Ελλάδα ζητώντας άμεσα να βρεθεί λύση.

Η συνάντηση, που κράτησε περίπου τρεις ώρες, παρέμενε μυστική, ωστόσο, όταν διέρρευσε προκάλεσε «σεισμό» στα διεθνή ΜΜΕ και τα social media.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της καγκελαρίας, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες. Ολες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα είναι σε συνεχή επικοινωνία και με την Ελλάδα.

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν για τα αποτελέσματα της συζήτησης την Τρίτη, αλλά και ενημέρωση από την Ανγκελα Μέρκελ. Τονίζουν, ωστόσο, ότι το «ασφαλιστικό» αναμένεται να παραμείνει το μεγάλο αγκάθι για τη συμφωνία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Γάλλο πρόεδρο, τον πρόεδρο της Κομισιόν και τους επικεφαλής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ φέρεται να ετοίμαζαν ένα κοινό σχέδιο δράσης για την διαπραγμάτευση, ενώ, δεν αποκλείεται αυτό να φτάσει σε κείμενο στην Αθήνα με τη μορφή τελεσιγράφου.

Ωστόσο, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά από τη συνάντηση δεν υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις με τις διαφωνίες μεταξύ των εταίρων να συνεχίζουν να υφίστανται.

Παράλλλα, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στη συνάντηση δεν εκλήθη ο Αλέξης Τσίπρας. Aπών ήταν και ο πρόεδρος του Eurogroup, κάτι που καταδεικνύει και την πιο… πολιτική τροπή που έχει πάρει η διαπραγμάτευση.

Κοινοτικές πηγές, πάντως, σχολίζαν με νόημα ότι «Επιτέλους τα πράγματα έχουν προχωρήσει πολύ».

Μύλος με τα προσχέδια

Πληροφορίες έκαναν λόγο πως η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει προσχέδιο συμφωνίας 45 σελίδων, ωστόσο, κυβερνητικοί κύκλοι δεν επιβεβαιώνουν. Από την Αθήνα επισημαίνουν, πάντως, ότι υπάρχει ελληνικό κείμενο-πρόταση βασισμένο στην πρόοδο που έχει γίνει στο Brussels Group.

Την ίδια ώρα πληροφορίες που μεταδόθηκαν από δημοσιογράφους και ΜΜΕ μέσω social media ανέφεραν ότι στη μίνι Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκε το προσχέδιο της Κομισιόν επίσης δεν επιβεβαιώνονται.

Το χρονοδιάγραμμα των υποχρεώσεων

Πλήρης υποχρεώσεων, για την αποπληρωμή των δόσεων τόσο προς το Διεθνές νομισματικό ταμείο όσο και των μισθών, είναι ο μήνας που διανύουμε για την ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι οι πηγές ρευστότητας δεν είναι πια καθόλου βέβαιες.

Επιπλέον, το περιβάλλον του πρωθυπουργού δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας τεχνητός τρόπος που να επιτρέψει στην Ελλάδα να «μαζέψει» τις τέσσερις δόσεις προς το ΔΝΤ σε μια. Ειδικότερα:

  • Στις 5/6 εκκρεμεί η αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 300εκατ. €
  • Στις 12/6 πρέπει να αποπληρωθεί η δεύτερη δόση προς το Ταμείο ύψους 340εκατ.€ .Την ίδια μέρα, λήγουν έντοκα γραμμάτια ύψους 2 δις €, ενώ

πρέπει να δοθούν 500εκατ.€ για ανάγκες μισθοδοσίας.

  • Στις 16/6 εκκρεμεί άλλη μία δόση προς το ΔΝΤ ύψους 560εκατ. €
  • Στις 17/6 λήγουν έντοκα ύψους 1,6δις€
  • Στις 19/6 πρέπει να αποπληρωθεί η τέταρτη δόση ύψους 340εκατ. €

Σημειωτέον δε, ότι για τις 18 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση του eurogroup, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και μια έκτακτη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης νωρίτερα- εφόσον καταγραφεί πρόοδος στις διαβουλεύσεις, ενώ στις 30 του μήνα λήγει το πρόγραμμα διάσωσης.

Πυρετός στο Μαξίμου με το βλέμμα στο Βερολίνο

Στην Αθήνα, πάντως, και παρά τις συνεχείς δηλώσεις για συμφωνία σε μερικές ημέρες, οι βασικοί «παίκτες» συσκέπτονταν στο Μέγαρο Μαξίμου κοιτώντας προς στο Βερολίνο.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι «αναμένονται εξελίξεις απόψε».

Λίγο μετά τις 23:00, αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου οι Λαφαζάνης, Δραγασάκης, Σταθάκης, Φλαμπουράρης, ενώ ο Χρήστος Σπίρτζης είχε φύγει νωρίτερα.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο παρέμεινε ο Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι ίδιοι κύκλοι, δεν απέκλειαν να υπάρξει μια τελική πρόταση, τύπου «take it or leave it» (την δέχεστε ή την απορρίπτετε), από την πενταμερή του Βερολίνου.

Επισήμως ο πρωθυπουργός συζήτησε με τους κορυφαίους υπουργούς του το ζήτημα διορισμών των νέων ΔΣ στους οργανισμούς δημοσίου, αλλά είναι προφανές ότι στο τραπέζι μπήκαν όλα τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Μέρκελ, Γιούνκερ και Ολάντ δεν έκαναν καμία αναφορά στην Ελλάδα κατά τις δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους, ωστόσο, η νύχτα αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη.

Αγνωστο, ακόμη, παραμένει εάν θα υπάρξει και επικοινωνία των ηγετών των δανειστών με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα