“Πάρτι” 103,4 εκατ. ευρώ για 13.000 υπαλλήλους της Ε.Ε.

“Πάρτι” πολλών εκατομμυρίων ευρώ έκαναν 13.000 υπαλλήλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξετινάζοντας  τις πιστωτικές κάρτες και χρεώνοντας υπέρογκα ποσά για γεύματα και ξενοδοχεία. Αυτό αποκαλύπτει η εφημερίδα “Daily Τelegraph” προκαλώντας σάλο με τις αποκαλύψεις της.

Το ποσό ανέρχεται στα 103,4 εκατ. ευρώ, την εποχή που χώρες της Ευρωζώνης ρημάζουν από τις πολιτικές λιτότητας.

Ειδικότερα, περίπου 13.000 εργαζόμενοι στην ΕΕ χρεώνουν τις κάρτες τους για να πληρώνουν την στέγασή τους και την διασκεδασή τους, ενώ με αυτές κάνουν και τις αγορές τους.

Η αποκάλυψη έρχεται έρχεται την στιγμή που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προσπαθούν να συνάψουν νέα εξαετή σύμβαση με την εταιρία παροχής πιστωτικών καρτών, ρίχνοντας φως σε μια σκοτεινή πτυχή του αδιαφανούς καθεστώτος επιδομάτων της Ε.Ε.

Το προσωπικό που εργάζεται εκτός έδρας δικαιούται να ξοδεύει περίπου 100 ευρώ την ημέρα, ανάλογα με την χώρα στην οποία βρίσκεται για να καλύπτει γεύματα και απρόοπτα γεγονότα. Αυτό το ποσό δεν καλύπτει ξενοδοχεία.

Μπορούν επίσης να ζητήσουν επίδομα διασκέδασης, το οποίο εντάσσεται στα καθήκοντά τους.

Το 2013 οι κάρτες αυτες χρεώθηκαν με το ποσό των 103,4 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε τα έξοδα μεταφοράς και αναλογεί περίπου στα 7.500 ευρώ ανά χρήστη.

Αυτές οι κάρτες εκδόθηκαν για 362 αξιωματούχους με έδρα τη Γερμανία, 143 με έδρα τη Βρετανία και 79 με έδρα τη Γαλλία, ενώ στην πλειοψηφία τους οι ωφελούμενοι εργάζονται στα «κεντρικά» της Ε.Ε. στο Βέλγιο.

Ευρωπαικές πηγές τόνισεαν ότι είναι αδύνατο να ειπωθεί πόσα από αυτα τα χρήματα που ξοδεύθηκαν ήταν όντως δικαιολογημένα΄΄έξοδα”, καθώς θα απαιτούσε μακρά και κοστοβόρα έρευνα σε ατομικό επίπεδο.

Ο Πάβελ Σβιντλίκι, του think tank Οpen Europe υποστήριξε οτι η ΕΕ θα πρέπει να ανοίξει τα λογιστικά βιβλία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα