Πέθανε ο Τσαρλς Τζένκινς, ο Αμερικανός στρατιώτης που είχε λιποτακτήσει στην Βόρεια Κορέα

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 77 ετών, άφησε ο Τσαρλς Τζένκινς, ένας Αμερικανός στρατιώτης που είχε λιποτακτήσει στην Βόρεια Κορέα το 1965, ενώ είχε ζήσει αιχμάλωτος για 39 χρόνια στην πρωτεύουσα της χώρας, Πιονγκγιάνγκ. Σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές της πόλης Σάντο στην Ιαπωνία, στην οποία είχε εγκατασταθεί από το 2004 με την οικογένειά του, ο Τζέκινς απεβίωσε χθες λόγω καρδιολογικών προβλημάτων, ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της πόλης.

Όπως εξηγεί το ΑΠΕ, ο Τσαρλς ήταν ένας από τους τέσσερις Αμερικανούς στρατιώτες, που είχαν λιποτακτήσει τη δεκαετία του ’60 στην Βόρεια Κορέα, αλλά αυτός ήταν ο μόνος που αφέθηκε ελεύθερος το 2004, όταν ήταν 64 χρονών. Οι άλλοι τρεις φέρεται να πέθαναν στην Βόρεια Κορέα.

Η ιστορία του Τσαρλς  

Μία νύχτα του Ιανουαρίου του 1965, ενώ βρισκόταν στην Νότια Κορέα με τον αμερικανικό στρατό, αποφάσισε να εγκαταλείψει την μονάδα του και να λιποτακτήσει στην Βόρεια Κορέα, διότι φοβόταν ότι θα τον στείλουν στον πόλεμο του Βιετνάμ ή θα σκοτωθεί σε κάποια περιπολία.

Όπως είχε πει διηγηθεί σε συνεντεύξεις του, ο ίδιος πίστευε ότι θα περνούσε από την Βόρεια Κορέα, ζητώντας άσυλο από την ρώσικη πρεσβεία και ότι στο τέλος θα μπορούσε να γυρίσει στις ΗΠΑ με την ανταλλαγή κρατουμένων.

Ο Τσαρλς, ο οποίος ήταν μόλις 24 ετών, εκείνη την νύχτα ήπιε 10 μπύρες, διέσχισε τα σύνορα και παραδόθηκε στον στρατό της Βόρεια Κορέας.

«Ήταν οι γιορτές των Χριστουγέννων, έκανε κρύο και ήταν σκοτεινά. Άρχισα να πίνω αλκοόλ. Ποτέ ξανά δεν είχα πιεί τόσο πολύ αλκοόλ», είχε δηλώσει ο ίδιος. Εν τέλει, η ρωσική πρεσβεία δεν χορήγησε άδεια ούτε στον ίδιο αλλά ούτε και στους συμπατριώτες του.

Στην συνέχεια, οι τέσσερίς τους αναγκάστηκαν να «πάνε με τα νερά» τού τότε ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ ιλ Σουνγκ, καθώς έκαναν μαθήματα αγγλικών σε μελλοντικούς κατάσκοπους, ενώ έπαιζαν τους κακούς «γιάνκις» στον τοπικό κινηματογράφο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα