Πέρασε το όραμα του Ινφαντίνο

Νέα εποχή για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο Τζιάνι Ινφαντίνο το είπε πει και προφανώς δεν αστειευόταν. Το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου θα διεξάγεται από το 2026 και έπειτα με 48 ομάδες, δηλαδή σχεδόν με το 1/4 των χωρών της γης και μένει να δούμε ποια φόρμα θα έχει η διοργάνωση.

Αρχικώς ο νέος πρόεδρος της FIFA είχε προτείνει οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων, οι 16 να περνάνε απ’ ευθείας και οι υπόλοιπες 16 μετά από νοκ-άουτ αναμετρήσεις, αλλά αυτό θα σήμαινε πως 16 Εθνικές ομάδες θα ταξίδευαν στη διοργάνωση για ένα μόνο παιχνίδι.

Η δεύτερη μορφή διεξαγωγής του Μουντιάλ που πρότεινε πρόσφατα ο Ινφαντίνο είναι η εξής: 16 όμιλοι των τριών ομάδων, δύο ματς για την κάθε Εθνική ομάδα, δηλαδή, και πρόκριση για τις δύο πρώτες! Στη συνέχεια 32 ομάδες θα περνούν στη νοκ άουτ φάση. Με αυτό το σύστημα κάθε ομάδα θα δίνει τουλάχιστον δύο παιχνίδια, κάτι που φαντάζει πιο λογικό.

Προφανώς η αύξηση των ομάδων σηματοδοτεί και αλλαγές στις προκριματικές φάσεις. Στην Ευρώπη δεν θα γίνουν πολλές αλλαγές. Οι 13 ομάδες γίνονται 16, άρα θα περνάνε απ’ ευθείας οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο και δεν θα διεξάγονται αγώνες μπαράζ. Από την Αφρική θα προκρίνονται 9 ομάδες, από την Ασία και την Ωκεανία 10, από την Αμερική 12 και μία επιπλέον θέση θα παραχωρείται στη διοργανώτρια χώρα. Αν οι διοργανώτριες χώρες είναι περισσότερες θα γίνονται οι απαραίτητες μετατροπές.

Για την ώρα, φαβορί για το Μουντιάλ του 2026 παρουσιάζεται η συνδιοργάνωση ΗΠΑ και Καναδά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα