Πέτρος Σαριδάκης: «Στην κρητική μουσική βρήκα την απόλυτη μαγεία…»

«Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα», είχε πει ο Νίκος Καζαντζάκης. Και ο Πέτρος Σαριδάκης «άκουσε» την προτροπή του μεγάλου μας λογοτέχνη και την έκανε πράξη από το δικό του μετερίζι. Με το ταλέντο της φωνής του, τις μουσικές γνώσεις του, την αγάπη του για τις κρητικές ρίζες του, ζωγράφισε τον δικό του μουσικό παράδεισο, κι εκεί θα μείνει, φέρνοντας νέα κρητικά ακούσματα και εκσυγχρονίζοντας τα παλιά, με σεβασμό στην κρητική παράδοση που, όπως ο ίδιος μας λέει στην υπέροχη κουβέντα που κάναμε στα γραφεία της εφημερίδας μας με αφορμή την κυκλοφορία τού «Νάμι», «σε αυτήν βρήκα την απόλυτη μαγεία».

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

image004Κύριε Σαριδάκη, πώς ξεκίνησε τούτο το μουσικό ταξίδι σας;

«Από πολύ μικρός. Γύρω στα οκτώ μου χρόνια ξεκίνησα κλασική κιθάρα στο Ωδείο. Όμως η ευρωπαϊκή μουσική με κούρασε. Μέσα μου είχα το σπέρμα της κρητικής παράδοσης, καθώς οι γονείς μου γεννήθηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στα δώδεκα άρχισα να μαθαίνω λύρα, ενώ στην εφηβεία μου έπαιζα ηλεκτρικές κιθάρες, καθότι παράλληλα αγαπούσα και αγαπώ τη ροκ μουσική. Αλλά τελειώνοντας το Λύκειο ψάχτηκα και επαγγελματικά γύρω από την κρητική μουσική, καθώς σε αυτήν βρήκα την απόλυτη μαγεία».

Νάμι… φήμη… Περίεργος τίτλος για το τέταρτο cd σας. Για ποια φήμη μιλάτε;

«Η λέξη νάμι συναντάται στην κρητική ορολογία. Λέμε, δηλαδή, “έχει καλό νάμι αυτός”, ή “της βγήκε το νάμι”, το λέει κάπου και ο Παπαδιαμάντης. Οι Κρητικοί ενδιαφέρονται να έχουν καλό νάμι, καλή φήμη, καλό όνομα δηλαδή. Πρόκειται για έναν διαρκή αγώνα για καταξίωση, δικαίωση και αποδοχή του ανθρώπου στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Αυτό ήταν η πρόκληση και για τον τίτλο τού cd με τη λέξη νάμι. Εξάλλου, το ομότιτλο τραγούδι λέει: “T’ ανθρώπου τα χαρίσματα / είν’ από γεννητώντας, μα τση τιμής κερδίζεται / το νάμι πολεμώντας”. Πρόκειται καθαρά για κοινωνικό στίχο, γνωμική μαντινάδα».

Πώς καταφέρνετε να παντρεύετε παραδοσιακούς δρόμους με σύγχρονες μελωδικές φόρμες;

«Επειδή ασχολούμαι με όλες τις μουσικές του κόσμου και επειδή δεν θέλω “μουσείο” το κρητικό τραγούδι, και παρ’ όλη την ευθύνη που φέρνει αυτό, κατάφερα ύστερα από πολλά χρόνια να μη φοβάμαι να προβώ σε αυτό το πάντρεμα. Πάντρεμα ξένων ήχων, τεχνολογίας, παραδοσιακών οργάνων ή άλλων που προέρχονται από την ανατολή».

IMG_1375Σας δικαίωσε το αποτέλεσμα;

«Ναι, έτσι νομίζω, αν και ακόμη φοβάμαι κάποιες στιγμές. Όμως με ανεβάζει η αντίδραση του κόσμου, ειδικά σε αυτό το cd, το Νάμι, με το τραγούδι του αξέχαστου Νίκου Ξυλούρη “Ζήσω Πεθάνω Στη Ζωή”, ή με το ριζίτικο και το Πεντοζάλι του Λυραντζάκι, διασκευές που έφεραν πιο κοντά στο σήμερα εκείνων τα παιξίματα».

Πώς επιλέγετε τον στίχο; Ή εκείνος σας επιλέγει;

«Σε μας τα πράγματα στην Κρήτη είναι πολύ διαφορετικά από αυτό που συμβαίνει γενικά με τον τρόπο που χτίζεται ένα τραγούδι. Εμείς έχουμε φιλοσοφημένο και αυθόρμητο στίχο. Μιλάμε για διανοητές και όχι απλώς για ποιητές, άσχετα με τη μόρφωση του καθενός. Αυτό το φαινόμενο, πίνοντας μια ρακή να μιλήσουν με δυο στίχους αυθόρμητα και να σου σπαράξουν την ψυχή για το υπόλοιπο της ζωής σου, δεν το συναντάς αλλού».

Ποια είναι τα στοιχεία ως προς τον στίχο που δένουν με την κρητική μουσική; Έρωτας, φτώχεια, περηφάνια, πόλεμος;

«Θα επικεντρωθώ στο ότι ασχολείται με τη φιλοσοφία της ζωής, τη γνωμική μαντινάδα, η οποία έχει ένα ηθικό βάρος. Και βέβαια έχει να κάνει με τον έρωτα μέσω της υπερβολής. Ξέρετε, η αγάπη, ο έρωτας στις κλειστές κοινωνίες ήταν πολύ δύσκολο να εκφραστούν. Αυτό παρέμεινε ως παράδοση και συνεχίζεται και σήμερα ως έκφραση πια. Γι’ αυτό βλέπουμε τον πόνο και τη χαρά, το πάθος και τον έρωτα να εκφράζονται με αυτή την υπερβολή».

Ο αυθορμητισμός είναι ένας ακόμη λόγος που το κρητικό τραγούδι έχει αγαπηθεί τόσο πολύ;

«Υπάρχουν  οι πρωτομάστορες και βέβαια οι στυλοβάτες της κρητικής μουσικής, ο Κώστας Μουντάκης, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Θανάσης Σκορδαλός, οι οποίοι δούλεψαν με αυταπάρνηση για να επικρατήσει η κρητική μουσική. Τώρα ως προς αυτό που αντιλαμβάνεται ο κόσμος, είναι η καθαρότητα στον στίχο, η απλή μελωδία, η αλήθεια της μαντινάδας και τόσα άλλα που βγαίνουν από το dna του Κρητικού. Επί πλέον, το κλάμα και το πένθος ο Κρητικός μπορεί να το γλεντήσει. Οι αντίθετες αυτές εικόνες ελκύουν τον κόσμο».

SONY DSC

Ελκύουν όμως και τη νεολαία…

«Αυτό είναι για μένα η μεγαλύτερη επιτυχία, που τη βιώνω και ως δάσκαλος».

Τελευταία βλέπουμε μικρές μουσικές σκηνές να στήνονται, κάτι που δεν απέχει πολύ από τις παλιές μπουάτ. Θα μπορούσε το κρητικό τραγούδι να φιλοξενηθεί σε μια τέτοια μουσική σκηνή;

«Το κρητικό τραγούδι ήδη μπήκε στις μουσικές σκηνές, και αυτό είναι κάτι που μου αρέσει πολύ. Εξάλλου, οι περισσότεροι που έρχονται κοντά μας είναι νέα παιδιά».

Αποδέχονται οι Κρητικοί να τραγουδιούνται οι μαντινάδες σε νεολαιίστικους χώρους;

«Μα και βέβαια! Εδώ βοήθησε πολύ ο Γιώργος Ξυλούρης, που έφυγε πρόσφατα δυστυχώς. Και θέλω να το πω αυτό. Μας αγκάλιασε όλους εμάς τους νεότερους, και –το σημαντικότερο– απογείωσε το κρητικό τραγούδι, εκσυγχρονίζοντάς το και μεταφέροντάς το σε νέους χώρους, ακόμη και σε συναυλιακούς. Ανεκτίμητη η προσφορά του».

Πού προτιμάτε να παρουσιάζεστε: σε παραδοσιακά κρητικά στέκια ή σε μουσικές σκηνές;

«Και στα δυο. Ο κάθε χώρος έχει τη δική του χάρη. Απλώς στα παραδοσιακά κρητικά στέκια ο κόσμος θέλει ν’ ακούσει τα δικά του πράγματα, και το απολαμβάνει αυτό. Από την άλλη, στις μουσικές σκηνές παρουσιάζουμε το δικό μας πρόγραμμα. Και αυτό ακριβώς είναι το Νάμι, ένας πειραματισμός σε χώρους διαφορετικούς, με διαφορετικό ντεκόρ, διαφορετικούς ήχους, σύγχρονα όργανα δεμένα με τα παραδοσιακά, αγκαλιά με τα νέα παιδιά. Η γνωμική μαντινάδα τού σήμερα…»

 Invitation-moni-selida-internet

Ζωντανά η παρουσίαση του «Νάμι»

Το νέο cd του Πέτρου Σαριδάκη, «Το Νάμι», τέταρτο κατά σειρά, που κυκλοφορεί από την «ProtΑsis Music», θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, στο Βooze Upstairs, ζωντανά από τους μουσικούς που συμμετείχαν στην ηχογράφησή του.

Για «Το Νάμι» θα μιλήσουν οι Πανταζής Τσάρας, συντονιστής του Δεύτερου Προγράμματος της ΕΡΑ, Νίκος Ανδρουλάκης, τραγουδιστής-ερμηνευτής, Μανώλης Σκανδάλης, δημοσιογράφος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα