Πέφτει η θερμοκρασία από την Παρασκευή

Σε υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σκαρφάλωσε ο υδράργυρος τις τελευταίες ημέρες, ανεβάζοντας το θερμόμετρο σε πολλές περιοχές της χώρας 7 ή 8 βαθμούς Κελσίου. Ενδεικτικά στη Λάρισα, την Τετάρτη, ο σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε θερμοκρασία μέχρι και 28 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Αθήνα, η θερμοκρασία έφτασε μέχρι και τους 22 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες είναι αποτέλεσμα θερμών αέριων μαζών από την Αφρική. Αυτό το φαινόμενο δεν προκαλεί έκπληξη στους ειδικούς, αφού ο Μάρτιος φημίζεται για τις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας.

«Όταν τον Μάρτιο επικρατούν συστήματα όπως αυτά που εκδηλώνονται στην παρούσα φάση, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν αισθητά», εξηγεί ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς στο «Έθνος». «Αυτό συμβαίνει κυρίως στη βόρεια Κρήτη λόγω των καταβατικών ανέμων που εκδηλώνονται τέτοια εποχή στην περιοχή, ενώ αντίστοιχο φαινόμενο εμφανίζεται και σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, λόγω του λίβα που επικρατεί στον Θεσσαλικό κάμπο. Ο λίβας είναι νοτιοδυτικός άνεμος που συνοδεύεται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες και γίνεται πιο έντονα αντιληπτός τον Μάιο και τον Ιούνιο», προσθέτει ο κ. Κολυδάς.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η ζέστη που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη βόρεια ως τη νότια Ελλάδα οφείλεται «στους νοτιοδυτικούς ανέμους που μεταφέρονται από τις ακτές της Αφρικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη δυτική και Κεντρική Ευρώπη και στις καθοδικές κινήσεις στρωμάτων της ατμόσφαιρας λόγω του αντικυκλώνα που επικρατεί».

Από την πλευρά του, ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι η θερμότερη ημέρα που καταγράφηκε μέχρι στιγμής τον φετινό Μάρτιο ήταν η χθεσινή, ενώ οι υψηλές τιμές θα διατηρηθούν μέχρι και τα τέλη του μήνα. «Η τάση είναι να παραμείνουμε με τιμές υψηλότερες από το συνηθισμένο μέχρι τις 26 ή 27 Μαρτίου και στη συνέχεια να αρχίσει υποχώρηση της ζέστης. Η θερμοκρασία θα είναι και πάλι υψηλή, όχι όμως τόσο όσο τις τελευταίες ημέρες», τονίζει. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή την Παρασκευή και το Σάββατο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα