Πήγε στο ΣΕΒ και τους ζήτησε τα ρέστα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι έτοιμος να αναλάβει την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Και είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε. Δεν έχουμε, άλλωστε, άλλη επιλογή». Με τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του στο συνέδριο του ΣΕΒ. Εκείνο που έχει όμως ιδιαίτερη σημασία είναι πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να ζητήσει τα… ρέστα από τους οικοδεσπότες του.

Σημειώνοντας πως «η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση που παίρνει διαστάσεις εθνικής τραγωδίας και ανθρωπιστικής κρίσης» και ότι «χρειάζεται ριζικές ριζοσπαστικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα για να αποφύγει την ολική καταστροφή» εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΕΒ: «Η απουσία σας από τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι αδικαιολόγητη. Η άρνηση της συζήτησης για τον καθορισμό των μισθών και των όρων εργασίας δεν βοηθά κανένα. Δε συμβάλλει στην ανάπτυξη, βαθαίνει το διχασμό. Σας καλώ να επανεξετάσετε αυτή την απόφαση.»

Εντύπωση έκανε η αναφορά του στον Λένιν και την φράση του «Σοσιαλισμός ίσον σοβιέτ συν εξηλεκτρισμός».

«Αυτό αναφέρεται σε μια παρωχημένη βέβαια εποχή. Τηρουμένων όμως των ιστορικών αναλογιών, και με μια δόση αυθαιρεσίας, μπορούμε να πούμε:

Ανάπτυξη ίσον δημοκρατία συν επενδύσεις. Ελευθερίες, κοινωνικά δικαιώματα, δίκαιη αμοιβή, συμμετοχή των εργαζομένων. Συν επιχειρηματικότητα, καινοτομία, σχεδιασμένη επένδυση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού σε τομείς που ωθούν την οικονομία και τη χώρα προς τα μπρος» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα «ζούμε μια περίοδο μύθων. Τελευταίο στάδιο της πολιτικής των μνημονίων φαίνεται ότι είναι η μυθολογία. Μύθος ότι βγαίνουμε από το τούνελ. Μύθος ότι αρχίζει η ανάπτυξη. Μύθος ότι κάμπτεται η ανεργία. Μύθος ότι υπάρχει αποδοχή των θυσιών από την κοινωνία. Μύθος ότι η κυβέρνηση εκπροσωπεί την πολιτική σταθερότητα. Μύθος ότι όλα εν γένει αλλάζουν προς το καλύτερο. Αυτή στρατηγική της μυθολογίας πιθανόν να σχετίζεται με εκλογικά σχέδια. Βασικά όμως εκφράζει τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και της πολιτικής της. Στο ψέμα, την εξαπάτηση, τη διαστρέβλωση καταφεύγουν καθεστώτα αυταρχικά, διεφθαρμένα και κυρίως αποτυχημένα. Όταν η πραγματικότητα είναι αντίθετη με τα έργα τους τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα -αυτή η αρχή τα καθοδηγεί».

«Η κοινωνική συναίνεση και η σταθερότητα είναι πράγματι το οξυγόνο της οικονομίας» τόνισε.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση προέβλεψε ένα δύσκολο μέλλον: «Και αν αυτό που προσδοκούν είναι ένα νέο κούρεμα του χρέους μετά τις Γερμανικές εκλογές, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι πως αυτό θα συνοδευτεί με ένα πακέτο τόσο σκληρό όσο δεν έχουν ακόμη και οι ίδιοι φανταστεί. Όποιος περιμένει ότι η τακτική του καλού και υπάκουου μαθητή, θα φέρει κέρδος στη χώρα πλανάται. Η αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι επωφελής για τη χώρα μόνον εάν ο λαός μας παρέμβει δυναμικά στις εξελίξεις. Μόνον αν ο λαός μας με τους αγώνες και τη δημοκρατική του επιλογή, αναδείξει μια κυβέρνηση χωρίς δεσμεύσεις και χωρίς χαλινάρια, να διαπραγματευθεί και να κερδίσει προς όφελος του λαού και του τόπου.

Μια κυβέρνηση με σχέδιο όχι αυτό που θα αποφασίσει η κα Μέρκελ αλλά την αναγκαία αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

Και μια τέτοια κυβέρνηση, δε μπορεί παρά να έχει ως βασικό κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.

Πρωτοβουλίες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το δικό τους σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή που περιλαμβάνει πέντε άμεσες πρωτοβουλίες:

1. Ακύρωση του καταστροφικού μνημονίου και αντικατάστασή του, με νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή, με Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου.

2. Δημοσιονομική σταθεροποίηση με κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.

3. Διαμόρφωση ενός σταθερού εργασιακού και φορολογικού πλαισίου.

4. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη καταπολέμηση της ανεργίας.

5. Αποκατάσταση και διεύρυνση των θεσμών κοινωνικής προστασίας.

Οσον αφορά την ανάπτυξη παρουσίασε τρεις πρωτοβουλίες:

1. Τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

2. Ο αναπροσανατολισμός των διαθέσιμων εργαλείων δημόσιας πολιτικής και η ένταξη στον περιφερειακό σχεδιασμό νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων.

3. Η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

«Ολοκληρώνω την ομιλία μου με μία παρατήρηση για την παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Εμείς θέλουμε ανακεφαλαιοποιημένο και υγιές τραπεζικό σύστημα υπόκοινωνικό και δημόσιο έλεγχο. Τραπεζικό σύστημα χρηματοδοτικό εργαλείο της ανασυγκρότησης της χώρας. Αλλά, η κυβέρνηση είναι υπόλογη. Γιατί καθυστέρησε την ανακεφαλαιοποίηση. Και γιατί υποσκάπτει την αξιοπιστία της. Γιατί αποσυνδέει την ανακεφαλαιοποίηση από τη βιώσιμη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Τα οποία, με την ύφεση που συνεχίζεται, αυξάνονται και πληθύνονται. Χωρίς ένα σχέδιο νέας σεισάχθειας που θα αφορά τόσο νοικοκυριά όσο και παραγωγικές επιχειρήσεις, δε πρόκειται να ανακάμψει η οικονομία. Εμείς το έχουμε μελετήσει, το έχουμε καταθέσει στη Βουλή ως πρόταση Νόμου, αναρωτιόμαστε γιατί η κυβέρνηση δε το έβαλε καν στο τραπέζι τόσο πριν από το καταστροφικό Psi, όσοι και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα