«Πήραμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των πολιτών»

Έκκληση στους πολίτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους στην εφορία απηύθυνε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης  μιλώντας στον ΑΝΤ1. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε μεταξύ άλλων πως μέχρι τον Αύγουστο ξεκινάει η σύνδεση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με το αφορολόγητο ενώ είπε ακόμα πως “όσο πιο γρήγορα οι δηλώσεις, τόσο πιο πολλές οι δόσεις ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα , στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, διευκρίνισε ότι η βενζίνη δεν θα αυξηθεί, μίλησε για τα ειδοποιητήρια και τις κατασχέσεις  και χαρακτήρισε πολιτική αναγκαιότητα που δεν έχει εναλλακτική τα φορολογικά μέτρα.

Όπως είπε αρχικά ο Τρύφων Αλεξιάδης,  καλό είναι όλοι να δηλώνουν έναν ακατάσχετο λογαριασμό αλλά και να προχωρήσουν σε ρύθμιση χρεών.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, σημείωσε ότι, η καταβολή του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις και η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα είναι μηνιαία, «όσο πιο νωρίς γίνουν οι δηλώσεις, τόσο περισσότερες θα είναι οι δόσεις», είπε σχετικά.

«Και λίγα είπατε», σχολίασε για τα φορολογικά βάρη τα οποία έχουν να «σηκώσουν» οι φορολογούμενοι και χαρακτήρισε «αναγκαία την πολιτική που ακολουθείται. «Δεν είμαστε ευτυχείς με αυτά τα μέτρα, είναι μια πολιτική αναγκαιότητα, η οποία δεν έχει εναλλακτική», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις φορολογικές δηλώσεις

Για τις φορολογικές δηλώσεις είπε πως «εαν κάνουν όλοι μαζί σε μια μέρα δεν θα μπορέσει να  λειτουργήσει το σύστημα», ενώ κάλεσε τους φορολογούμενους να μην πάνε τελευταίες μέρες.

«θέλουμε να τελειώσουν οι φορολογικές για να τελειώσει νωρίς και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ», είπε.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα φέρουμε νομοσχέδια, που θα λύνουν προβλήματα των πολιτών, είπε ο Τ.Αλεξιάδης.

Η επιδότηση πετρελαίου, είναι θέμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, απάντησε ερωτηθείς για το πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα.

Αναφορικά με την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού, είπε ότι την περασμένη Δευτέρα, κατατέθηκαν στοιχεία για το πόσα παραπάνω ήταν τα έσοδα από την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και προανήγγειλε νέες διατάξεις, που θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που έρχεται, για το συγκεκριμένο θέμα.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της φοροδιαφυγής και της πάταξης του λαθρεμπορίου, τόνισε ότι, γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να μην αυξάνονται οι φόροι σε καπνικά προϊόντα και εστίαση. «Η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει συγκεκριμένα μέτρα, μέσα σε έναν σχεδιασμό που μας επιτρέπει τώρα να πάρουμε τη δόση. Για τη φοροδιαφυγή υπάρχουν αποτελέσματα, τα οποία έχουν καταγραφεί κι αυτό αποτυπώνεται στην αύξηση των εσόδων», σημείωσε.

Η σύνδεση του πλαστικού χρήματος με το αφορολόγητο και τα τέλη κυκλοφορίας

Άμεσα θα έρθει το νομοσχέδιο με το οποίο θα χτίζεται το αφορολόγητο με τις αποδείξεις από ηλεκτρονικές συναλλαγές, είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, ανακοινώνοντας ότι, η εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου θα είναι άμεση και δεν θα γίνει στο τέλος του χρόνου.

Αναφορικά με τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας, διέψευσε σενάρια που κάνουν λόγο για αύξηση στην τιμή της βενζίνης, τονίζοντας ότι, « η κυβέρνηση δεν έχει πάρει απόφαση για αύξηση της βενζίνης, ξεκαθαρίζοντας ότι, «το 2015 έγινε μια σωστή παρέμβαση με σωστή κατανομή των τελών κυκλοφορίας, το 2016 φέραμε τη διάταξη με την οποία μπορούν οι πολίτες να πάρουν αυτοκίνητα των οποίων οι πινακίδες έχουν κατατεθεί. Για το 2017 εξετάζονται διάφορες προτάσεις, με λύση η οποία θα είναι αποτελεσματική, χωρίς να επιβαρύνει τους πολίτες, ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα τίποτα».

«Θα πρέπει να ελαφρυνθεί συνολικά ο κόσμος» τόνισε.

«Ήταν πολιτική μας επιλογή να ακολουθήσουμε αυτόν το δρόμο και αναγκαιότητα να λάβουμε αυτά τα μέτρα», επανέλαβε ο Υπουργός και προέτρεψε τους πολίτες να δηλώσουν τον έναν και μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό τους.

Τα ειδοποιητήρια και οι κατασχέσεις

«Πρέπει οι πολίτες να δηλώσουν τον έναν και μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό. Διαφορετικά, η εφορία θα κάνει κατασχέσεις, ακόμα κι αν χρωστά ο συνδικαιούχος» τόνισε ο Τ.Αλεξιάδης.

Για την  πρώτη κατοικία

Αναφερόμενος στην προστασία της πρώτης κατοικίας, είπε ότι, «δεν υπήρχε και δεν υπάρχει προστασία για χρέη στο Δημόσιο. Υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για να πάνε οι πολίτες να προστατέψουν την κατοικία τους ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους».

«Στείλαμε ειδοποιήσεις για τα χρέη στην εφορία», είπε σχετικά με τα κατασχετήρια και προέτρεψε τους φορολογούμενους να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Να πάει ο κόσμος στις εφορίες και να ρυθμίσει ή να εξοφλήσει τα χρέη του, υπάρχουν διαδικασίες», υπογράμμισε.

«Αν η κυβέρνηση δεν είχε πάρει αυτά τα μέτρα, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των πολιτών;», διερωτήθηκε και επανάλαβε ότι, «ήμασταν αναγκασμένοι να κάνουμε συμφωνίες και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα προς όφελος της κοινωνίας».

«Αν υπάρχει αδυναμία πληρωμής, υπάρχουν διαδικασίες για την προστασία του πολίτη. Δεν πάμε να πάρουμε το σπίτι κανενός, τόνισε τέλος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα