Πήραν το… σκαλπ από τα «αρπακτικά» των αγορών

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Σε μια εποχή κατά την οποία οι πολίτες δυσκολεύονται να κρατηθούν από κάπου, έρχεται αραιά και πού η Δικαιοσύνη να τους δώσει ένα «χέρι» να στηριχθούν. Αυτό συμβαίνει ακόμα κι όταν τους σκάβουν τον λάκκο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπως είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), το οποίο τελεί υπό την εποπτεία τού υπουργείου Οικονομικών.

Το ΤΠΔ πούλησε 27.414 δάνεια ύψους περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε ξένα «αρπακτικά» των αγορών, τα αποκαλούμενα «distress funds», μέχρι τον Ιανουάριο του 2014. Η «Α» δημοσιεύει δικαστική απόφαση-ορόσημο, η οποία προστατεύει συνταξιούχο δανειολήπτρια, το δάνειο της οποίας είχε τιτλοποιηθεί (και είχε πουληθεί στη συνέχεια), «κουρεύοντας» τη μηνιαία δόση της κατά 75%.

Με την υπ’ αριθμό 2300/25-7-2014 προσωρινή διαταγή τής Ειρηνοδίκη Θεσσαλονίκης «κουρεύτηκε» η δόση δανειολήπτριας του ΤΠΔ, συνταξιούχου σμηνάρχου της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το δάνειο της οποίας το 2006 είχε πουληθεί στην εταιρεία… ειδικού σκοπού «GRIFONAS» με έδρα το Λονδίνο. Η δανειολήπτρια είχε πάρει δάνειο €153.800 το 2003. Η μηνιαία δόση της ανερχόταν σε €919,29, αλλά λόγω της ραγδαίας μείωσης των εισοδημάτων της αδυνατούσε να αντεπεξέρχεται στην καταβολή της. Παραλλήλως, εξαιτίας της τιτλοποίησης του δανείου της, χωρίς να το γνωρίζει το 2006, δεν μπορούσε με κανέναν τρόπο να ρυθμίσει τις δόσεις που κατέβαλλε ώστε να είναι ανάλογες με τα εισοδήματά της που στο μεσοδιάστημα συρρικνώθηκαν σημαντικά.

Μεταβίβασε δάνεια €950.000.000

Το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης με τη συγκεκριμένη απόφασή του ρύθμισε την καταβολή των μηνιαίων δόσεων, ορίζοντας ως μηνιαίο καταβαλλόμενο ποσό τα €336 αντί των €919,29, δηλαδή μείωσε τη δόση κατά 75%. Είναι αξιοσημείωτο πως μόνο 100 δανειολήπτες τιτλοποιημένων δανείων ετησίως μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με το σύστημα της μοριοδότησης και στη συνέχεια με κλήρωση. Οι υπόλοιποι υποχρεώνονται να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Όσοι ανάμεσά τους πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος Κατσέλη προστατεύονται αποτελεσματικώς. Όσοι, όμως, λόγω παρακράτησης του μισθού ή της σύνταξής τους αναγκαστικώς δεν μπορούν να αποπληρώσουν καμία απολύτως ληξιπρόθεσμη δόση, δεν προστατεύονται.

Τον Ιανουάριο του 2014 το ΤΠΔ, απαντώντας σε σχετική επερώτηση βουλευτών, υποστήριξε πως σε εφαρμογή τού Νόμου 3453/2006 και Υπουργικών Αποφάσεων μεταβίβασε και τιτλοποίησε το 2006 απαιτήσεις από χορηγηθέντα μέχρι την 1η Ιουλίου 2004 στεγαστικά δάνεια αξίας €950.000.000 στην Grifonas Finance No1 PLC με έδρα το Λονδίνο. Επιπλέον, σε άλλο έγγραφο του ΤΠΔ αναφέρεται πως τα στεγαστικά δάνεια τα οποία τιτλοποιήθηκαν, και δεν μπορούν γι’ αυτόν τον λόγο να υπαχθούν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις, ανέρχονται στις 27.414. Στο ίδιο κείμενο προστίθεται πως τυχόν αιτήσεις ρυθμίσεων εξετάζονται κατά περίπτωση από το Διοικητικό Συμβούλιο μέσα στο πλαίσιο των συμβατικών του δυνατοτήτων. Αξιολογεί και μοριοδοτεί (σύμφωνα με οικογενειακά και οικονομικά κριτήρια, προσωπική κατάσταση υγείας κ.λπ.) τα αιτήματα ρυθμίσεων κι αποφασίζει την αντικατάσταση των τιτλοποιημένων δανείων πιο οικονομικώς αδύναμων δανειοληπτών με άλλα δάνεια. Αυτές οι περιπτώσεις, όμως, δεν ξεπερνούν τις 100 κάθε χρόνο…

Ακόμα κι αν λησμονήσουμε πως απαιτούνται (27.414/100) 274,14 χρόνια για να αντικατασταθούν όλα τα δάνεια(!!!), είναι ζήτημα και το ότι ένα δάνειο, για να ρυθμιστεί, απαιτείται αντικατάστασή του με άλλο, το οποίο σημαίνει πως δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Αξίζει να σημειωθεί πως τα κριτήρια αξιολόγησης είναι αυστηρότατα. Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι να βρίσκονται σήμερα σε ομηρία χιλιάδες δανειολήπτες – δημόσιοι υπάλληλοι που πλήττονται από την οικονομική κρίση και τη ραγδαία μείωση των μηνιαίων εισοδημάτων τους, αδυνατώντας να διευκολυνθούν με κάποια από τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις οι οποίες έχουν ήδη θεσμοθετηθεί (επιμήκυνση, μείωση δόσεων, περίοδος χάριτος κ.λπ.) εξαιτίας των αποφάσεων του Δ.Σ. του ίδιου τού ΤΠΔ.

Ο «χορός» των τιτλοποιήσεων

Η πρώτη τιτλοποίηση του ΤΠΔ πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2000, με υπουργό Οικονομικών τον Γιάννο Παπαντωνίου, με την απόφαση υπ’ αρ. 2/79834/0049 (ΦΕΚ 11422Β), σύμφωνα με την οποία το ελληνικό Δημόσιο τιτλοποίησε τα έσοδά του από το ΤΠΔ για τη δεκαετία 2000-2010. Αυτή αφορούσε στεγαστικά δάνεια €740.000.000, τα οποία τιτλοποιήθηκαν κι εκχωρήθηκαν στην εταιρεία Hellenic Securitisation SA. Ανάδοχοι ορίστηκαν τότε οι τράπεζες BNP Paribas, Deutsche Bank, Eurobank, Merrill Lynch και Εθνική.

Με τον νόμο 3156/2003 δόθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η δυνατότητα στις τράπεζες για μαζικές τιτλοποιήσεις στεγαστικών, καταναλωτικών κι επιχειρηματικών δανείων κι έκδοση ομολογιακών σε εταιρείες ειδικού σκοπού με στόχο να ενισχύσουν την κεφαλαιοποίησή τους. Το ΤΠΔ με αυτές τις διατάξεις, καθώς και με τους ειδικούς νόμους 3371/2005 και 3453/2006, είχε τη δυνατότητα πλέον να τιτλοποιεί απευθείας τα στεγαστικά του δάνεια κι όχι απλώς τα έσοδα που απέδιδε στο Δημόσιο. Με το άρθρο 9 του Ν. 3453/2006, μάλιστα, μπορεί το ΤΠΔ να εκχωρεί τις απαιτήσεις από μισθούς και συντάξεις, κάτι που από τον νόμο μέχρι τότε απαγορευόταν.

Το καλοκαίρι τού 2006 έλαβε χώρα η τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων τού ΤΠΔ που εκχωρήθηκαν στην Grifonas. Αυτή η εκχώρηση αφορούσε 27.414 δάνεια ύψους 950.000.000 ευρώ, με λήξη αποπληρωμής τους το 2039. Οι δανειολήπτες, ωστόσο, δεν γνώριζαν για την τιτλοποίηση κι εκχώρηση των στεγαστικών τους δανείων. Η πλειονότητα, αν όχι όλοι τους, έλαβε σχετική γνώση όταν υπέβαλε στο ΤΠΔ αιτήσεις για να ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις εξυπηρέτησης των δανείων της…

ΑΡΙΑΔΝΗ ΝΟΥΚΑ:

«Άνιση μεταχείριση δίχως υπαιτιότητα»

«Οι δανειολήπτες των τιτλοποιημένων δανείων τού ΤΠΔ υφίσταντο, δίχως καμία απολύτως υπαιτιότητά τους, μια άνιση μεταχείριση σε σχέση με τους υπόλοιπους δανειολήπτες τού ΤΠΔ κι αυτό επειδή αποκλείονταν από ρυθμίσεις που σε διάφορα χρονικά διαστήματα αποφασίζει το Δ.Σ. του», σημειώνει στην «Α» η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα (φωτ.), η οποία χειρίστηκε την υπόθεση της Θεσσαλονίκης.

Η ίδια συμπληρώνει πως ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από την έννομη τάξη να προστατεύεται με νόμο μια μερίδα Ελλήνων πολιτών, πολύ δε περισσότερο ορισμένοι μόνο εκ των δανειοληπτών-δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων τού ΤΠΔ, και να αφήνονται απροστάτευτες άλλες κατηγορίες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα