Πήρε το μερίδιο ευθύνης του και έφυγε σαν κύριος

Μετά από 63 λεπτά αγώνα στο Φάληρο η ΑΕΚ ηττάται με 1-0 από τον Ολυμπιακό που σε όλο αυτό το διάστημα έχει κάνει μία φάση, είναι φλύαρος και αναιμικός και τρομερά ακίνδυνος. Η Ένωση από την πλευρά της πρεσάρει καλά, κυκλοφορεί την μπάλα χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, έχει κοπεί τρεις φορές με ανύπαρκτο οφ σάιντ, δεν της έχει δοθεί ένα φάουλ έξω από την περιοχή, αλλά δεν απειλεί άμεσα με ισοφάριση.

Σε αυτό το χρονικό σημείο ο Τραϊανός Δέλλας παίρνει μία από τις τελευταίες του προπονητικές αποφάσεις στον πάγκο της ΑΕΚ. Αντί να βγάλει από τον αγώνα τον ανεκδιήγητο επιθετικά Πλατέλλα, που δεν πέρασε τον Σαλίνο ποτέ, που έκανε θέατρο για πέναλτι και που ζητούσε κόρνερ σε ξεκάθαρη φάση άουτ, βγάζει τον κορυφαίο της ΑΕΚ Σιμόες, φέρνει πίσω τον Μάνταλο και τοποθετεί «δεκάρι» τον Μπουονανότε. Τα υπόλοιπα τα γνωρίζουμε…

Πέραν του ότι η αλλαγή αποδείχθηκε καταστροφική και το κατάλαβαν φίλαθλοι της ΑΕΚ με το που την είδαν, πρέπει να σημειώσουμε και μερικά ακόμη κατορθώματα του άπειρου προπονητή Τραϊανού Δέλλα!

Η περσινή ΑΕΚ μετά τις 11 Μαρτίου

Το περσινό σοκ του αποκλεισμού από τον Ολυμπιακό ήταν μεγάλο. Η ΑΕΚ πολύ καλύτερη στο «Γ. Καραϊσκάκης» με κόντρα διαιτησία, είναι ανώτερη και στη ρεβάνς μέχρι που τραυματίζεται ο Μάνταλος. Ο Δέλλας τα χάνει, το ίδιο και οι παίκτες του και έρχεται ο αποκλεισμός λόγω της πίεσης του αντιπάλου και του αμφισβητούμενου τέρματος του Χάρα. Στη συνέχεια, η ΑΕΚ ήταν απογοητευτική. Χωρίς τον κορυφαίο της ποδοσφαιριστή δεν βρίσκει στην ουσία εναλλακτικό πλάνο, παίζει νωθρά μέχρι το τέλος της σεζόν με τον «Κολοσσό» να μην μπορεί να δημιουργήσει ένα κίνητρο στους ποδοσφαιριστές του.

Η κάλυψη των ξενύχτηδων

Ντούνης, Πεταυράκης και Ρόβας πίνουν ένα ποτάκι παραπάνω, το μαθαίνει ο Μελισσανίδης και πάει στα Σπάτα. Ο Δέλλας αντί να πει στα παιδιά: «Τα βλέπετε;» θέλει να τους καλύψει και με πρόσχημα το ότι δεν έχει λύσεις, ζητά με τον τρόπο του να άρει η διοίκηση τη σιωπηλή τιμωρία-περιθωριοποίηση. Ο «Κολοσσός» ενήργησε σαν πατέρας, φίλος και αδερφός, αλλά όχι σαν επαγγελματίας προπονητής της ΑΕΚ.

Ο λόγος του στον προγραμματισμό

Αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος του Τραϊανού Δέλλα. Θέλοντας να δείξει πως μπορεί με περιορισμένο μπάτζετ να κάνει την υπέρβαση για να ικανοποιήσει έτσι και το ταμείο, αξιολόγησε λάθος την εμφάνιση του Τζανετόπουλου στα φιλικά, ιδίως με τη Σεβίλλη, που οι Ισπανοί έπαιζαν μία ταχύτητα κάτω και ο Άνταμ φάνηκε αστέρι ολκής. Δεν μέτρησε καλά τον τραυματισμό του Τζιμπούρ και επέμενε πως δεν πρέπει να έρθει επιθετικός που να είναι χειρότερος του Ράφικ μόνο και μόνο για δύο μήνες, την ώρα που η διοίκηση δεν είχε πρόβλημα να φέρει τον οποιονδήποτε ακόμη και με ελαφρώς «τσιμπημένη» τιμή. Τέλος, πίστεψε πως θα μπορέσει να βρει φόρμουλα για χρησιμοποίηση όλων των μεσοεπιθετικών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, φτάνοντας τελικά στο «Γ. Καραϊσκάκης» με την περσινή τριάδα, Μπαρμπόσα, Πλατέλλας, Μάνταλος, ξεκάθαρο δείγμα του ότι πόνταρε στην ομοψυχία της περσινής ηρωικής ομάδας και όχι σε κάτι διαφορετικό τηρουμένων των επιλογών του.

Το κοουτσάρισα

Αφήνουμε στην άκρη τις αγχωτικές νίκες με Βέροια και Ατρόμητο. Στην Τούμπα η ομάδα έδειξε ηττοπάθεια. Στην Ξάνθη ατολμία. Στο Φάληρο εικόνα διάλυσης στο τέλος.  Επίσης, είχε «θεματάκια» με τη διαχείριση κάποιων παικτών (τη χρησιμοποίησή τους, τη μη χρησιμοποίησή τους και τη θέση τους στο σχηματισμό μέσα στο γήπεδο).

Οι ευθύνες αυτών που μένουν…

Ο Δέλλας μπορεί να έκανε λάθη απειρίας, αλλά κακά τα ψέματα φανέρωσε και δείγματα γραφής και μην ξεχνάμε πως είναι νεότατος προπονητής. Πέραν του ότι είναι κύριος με τα όλα του, η ομάδα του είχε πλάνο στο γήπεδο και σε κανένα μα κανένα παιχνίδι δεν έπαιξε άναρχα.  Άλλωστε, η ΑΕΚ των πρώτων λεπτών στο Καραϊσκάκη ήταν δική του και είναι άδικο να κριτικάρεται εξ’ ολοκλήρου σε ένα ματς που οι παίκτες του κόπηκαν τρεις φορές αναίτια με οφ σάιντ. Διότι το κομμένο οφ σάιντ δεν σημαίνει πως θα έμπαινε γκολ, αλλά ακόμη και η δημιουργία φάσης τονώνει μία ομάδα, προβληματίζει τον αντίπαλο και αλλάζει την εικόνα. Μετά το δεύτερο οφ σάιντ (αυτό με το γύρισμα του Μποτία) οι παίκτες της ΑΕΚ για 15 λεπτά περισσότερο διαμαρτύρονταν παρά έπαιζαν.

Αυτά να τα δουν εκείνοι που μένουν πίσω μετά τη φυγή του Δέλλα. Ο επόμενος προπονητής που θα έρθει από το εξωτερικό να μη συναντήσει τέτοια προβλήματα εξωαγωνιστικά. Και φυσικά να δεχθεί ως βοήθημα κάποιους ποδοσφαιριστές μεγαλύτερης αξίας και ποιότητας, ίσως και με έναν καλύτερο προγραμματισμό.

Το καλοκαιρινό τόλμημα της παραμονής του Δέλλα, ενός κόουτς άπειρου, αλλά με ιδανικό ίματζ για να γίνει ο προπονητής σύμβολο της ΑΕΚ, είχε μία δόση συναισθηματισμού. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης συνηθίζει τις συναισθηματικές επιλογές, ταυτίζεται και αγαπάει πρόσωπα μέσα στην ΑΕΚ. Αλλά αν θέλει να δει την ομάδα του μεγάλη, αυτή η επιλογή προπονητή είναι μία από τις πιο σημαντικές στη σύγχρονη ιστορία της Ένωσης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα