«Παίζει» έξυπνα «το παιχνίδι» ο Βίκτορ Σάντσεθ

«Κάποια στιγμή θέλω να καθίσω στον πάγκο της Ρεάλ», τόνιζε σε κάθε ευκαιρία ο Μίτσελ Γκονζάλεθ. «Φυσικά και οι βλέψεις μου είναι για ένα μεγάλο πρωτάθλημα», είχε δηλώσει ο Βίτορ Περέιρα. «Κάποια στιγμή είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψω στην Πορτογαλία», έλεγε ο Μάρκο Σίλβα. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Βίκτορ Σάντσεθ επέλεξε μία πολιτική στο λόγο του, η οποία όχι μόνο ικανοποιεί τους «ερυθρόλευκους», αλλά ενδεχομένως να αποτελέσει και τη βάση για μία μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Ισπανός, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι σκοπός του είναι να πείσει τους ανθρώπους της ομάδας και να μείνει για πολλά χρόνια στον πάγκο της, τονίζοντας – προφανώς για να αποτινάξει από πάνω το «πράσινο» παρελθόν – ότι η οικογένειά του στην Ελλάδα είναι ο Ολυμπιακός.

Πιο αναλυτικά όσα είπε ο Ισπανός προπονητής από την Αυστρία, όπου η ομάδα του Πειραιά πραγματοποιεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της:

«Πρώτα απ’ όλα στον νου μου αυτήν τη στιγμή έχω να μείνω πάρα πολλά χρόνια, γιατί αυτό σημαίνει ότι θα κάνω μία πολύ καλή δουλειά και θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Αυτό είναι το πρώτο που έχω να σας πω για το τι έχω στον νου μου για τον Ολυμπιακό. Σίγουρα όταν είσαι σε άλλη ομάδα και δουλεύεις αλλού είναι πιο δύσκολο γιατί έχεις άλλες προτεραιότητες, αλλά παρακολουθούσα τα αποτελέσματα και τις επιτυχίες του Ολυμπιακού, έβλεπα και παιχνίδια. Βέβαια, όταν ήσουν μέλος μίας οικογένειας όπως είναι ο Ολυμπιακός δεν μπορείς να την ξεχάσεις και πρέπει πάντα να κοιτάς τι κάνει η ομάδα σου, ο Ολυμπιακός, γιατί πάντα θα είσαι μέλος της οικογένειας».

Μετά από πέντε χρόνια αυτό το καλοκαίρι είναι πολύ δύσκολο για τον Ολυμπιακό. Υπάρχουν τα προκριματικά του Champions League. Πώς το έχετε στο μυαλό σας, πόσο θα είναι έτοιμη η ομάδα όταν ξεκινήσουν οι υποχρεώσεις;

«Βέβαια, είμαστε σίγουροι ότι θα είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να δουλεύουμε τη φυσική κατάσταση για να είναι η ομάδα έτοιμη για εκείνες τις ημερομηνίες, αλλά πρέπει να δουλεύουμε και τακτικά για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους μέσα στην ομάδα, αλλά και μέσα από τη δουλειά που θα έχουμε κάνει μέχρι τότε να είμαστε έτοιμοι για να είμαστε μία ανταγωνιστική ομάδα που θα μπορεί να προκριθεί».

Μια και μιλήσατε για το κομμάτι της τακτικής, βλέπουμε αυτές τις πρώτες ημέρες να έχετε ρίξει ένα βάρος στην πίεση από ψηλά, στην ανάπτυξη από τα άκρα. Επειδή μας έχει μεταφερθεί και από Ισπανούς ότι έχετε παίξει και με δύο επιθετικούς και με λίμπερο. Έχετε σκοπό να αλλάξετε κάποια πράγματα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού;

«Εμείς θέλουμε πάνω απ’ όλα μέσα από τη δουλειά μας να καταλάβουν οι ποδοσφαιριστές μας ότι μέσα στον αγώνα θα χρειαστεί να αλλάξουν οι συνθήκες και να παίξουν με διαφορετικό τρόπο. Πρέπει να δουλεύουμε με τους παίκτες στην προπόνηση για να μπορούν να παίξουν με διαφορετικό σύστημα μέσα στον αγώνα. Ενα σύστημα δεν είναι πιο σημαντικό από άλλο σύστημα. Είναι πιο σημαντικό να καταλάβεις τις στιγμές του αγώνα και τις συνθήκες που δημιουργούνται μέσα στον αγώνα. Εμείς θα κάνουμε προπόνηση για να είμαστε έτοιμοι, να πρεσάρουμε ψηλά, να περιμένουμε περισσότερο στο κέντρο, να πρέπει να κλειστούμε πίσω γιατί όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στον ίδιο αγώνα και αυτά όλα για την άμυνα.

Επιθετικά επίσης θα πρέπει να προετοιμαστούμε για να παίζουμε με αντεπιθέσεις, όταν κλέβουμε την μπάλα να παίξουμε γρήγορη επίθεση. Άλλες φορές μέσα στον ίδιο αγώνα ή σε άλλον αγώνα θα πρέπει να χτίσουμε το παιχνίδι από πίσω με πάσες, κατοχή της μπάλας, για να φτάσουμε ψηλά. Όταν φτάσουμε ψηλά, θα πρέπει να παίξουμε είτε από τα πλάγια είτε από το κέντρο, γιατί ο κάθε αντίπαλος είναι διαφορετικός και ο κάθε αγώνας είναι διαφορετικός. Κυρίως να καταλάβει ο κάθε ποδοσφαιριστής το παιχνίδι, πότε θα χρειαστεί να μένουμε πίσω, πότε θα χρειαστεί να έχουμε κατοχή της μπάλας, την κάθε στιγμή του αγώνα θα πρέπει να καταλάβει ο κάθε ποδοσφαιριστής. Θα έχουμε πολύ διαφορετικούς αντιπάλους και στο ελληνικό πρωτάθλημα και στην Ευρώπη, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι να παίξουμε όλους τους αγώνες. Το βασικό σύστημα που χρησιμοποιούμε είναι το 4-4-2, αλλά από κει και πέρα μπορεί να κάνουμε αλλαγές γιατί το κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό».

Με δεδομένο ότι θα γίνουν προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ, με πόσους ποδοσφαιριστές σάς αρέσει να δουλεύετε και αν αυτό θα ξεκαθαρίσει στο Βέλγιο;

«Είναι φανερό ότι θα έρθουν καινούριοι ποδοσφαιριστές. Τώρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένο αριθμό παικτών που θα έχουμε στο ρόστερ γιατί δεν είναι το βασικό για εμάς αυτό. Το βασικό για εμάς είναι στις Ιουλίου να είναι η ομάδα έτοιμη και από κει και πέρα θα πάρουμε κι άλλες αποφάσεις. Επίσης είναι πολύ σημαντικό για εμάς, αν είναι να έρθουν καινούριοι ποδοσφαιριστές, να έρθουν όσο πιο νωρίς γίνεται για να προσαρμοστούν στην ομάδα και να καταλάβουν τις ιδέες της ομάδας για να είναι έτοιμοι να παίξουν τα παιχνίδια. Η διαχείριση σε αυτό το θέμα είναι δύσκολη για την αγορά γιατί οι τιμές είναι πολύ ψηλές, μετά αρχίζουν και πέφτουν οι τιμές. Είμαστε σίγουροι ότι έχουμε έναν πολύ καλό αθλητικό διευθυντή και σκάουτερ που κάνουν καλή δουλειά και πρέπει να τους έχουμε εμπιστοσύνη».

Μπορείτε να μας πείτε αν θα ρίξετε βάρος στην ισπανική αγορά; Ήδη ο Ντε λα Μπέγια και ο Γκουάιτα ακούγονται για τον Ολυμπιακό. Αν μπορείτε να μας πείτε κάτι για τον στόχο που έχετε για την ενίσχυση της ομάδας και αναφορικά με το ελληνικό στοιχείο που έχει πόσο σημαντικό είναι για τον Ολυμπιακό τη νέα χρονιά;

«Ο Ολυμπιακός είναι μία διεθνής ομάδα και δεν μπορεί να κοιτάει μόνο μία αγορά. Θα κοιτάξει όλες τις αγορές ώστε να βρει ποδοσφαιριστές όπου χρειαστεί. Το γεγονός ότι η ισπανική αγορά έχει καλούς παίκτες, έχει μεγάλο ενδιαφέρον για μένα, αλλά ο Ολυμπιακός πρέπει να κοιτάει παντού. Δεν θα πω ονόματα γιατί η κάθε πληροφορία που θα βγει από το στόμα μου μπορεί να κάνει πιο δύσκολη μία μεταγραφή. Επίσης πρέπει να καταλάβετε και εσείς ότι δεν μπορώ να μιλήσω τώρα για ονόματα. Καταλαβαίνω ότι η δουλειά σας είναι να βρείτε ονόματα για να έχετε ειδήσεις να γράψετε, αλλά πρέπει να καταλάβετε και εσείς ότι δουλειά μας είναι να βρούμε καλούς ποδοσφαιριστές στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Για τους ποδοσφαιριστές σάς είπα και πριν ότι είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Εμείς ήρθαμε εδώ με πολύ καλή διάθεση για να δουλέψουμε και πολλή όρεξη να κάνουμε καινούρια πράγματα και βρήκαμε μία ομάδα από παίκτες που επίσης έχουν καλή διάθεση, υπήρχε ένα καλό περιβάλλον μέσα στους ποδοσφαιριστές και για εμάς ήταν πολύ καλό για να αρχίσουμε τη δουλειά μαζί τους. Το να είμαστε ικανοποιημένοι δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε εκεί. Πρέπει πάντα να βελτιωνόμαστε, πρέπει πάντα να δουλεύουμε και γι’ αυτό δεν πρέπει να μείνουμε εκεί, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε».

Θα μας κάνετε ένα σχόλιο για τους μικρούς που βρίσκονται στην προετοιμασία, τον Ρέτσο, τον Μανθάτη, τον Τσιμίκα, τον Ανδρούτσο, οι οποίοι δουλεύουν και εξελίσσονται και μπορεί να πάρουν στο μέλλον ευκαιρίες;

«Όλοι θα πάρουν τις ευκαιρίες τους. Ήδη έχουν πάρει τις ευκαιρίες τους. Εμάς μας αρέσει να μιλήσουν οι ποδοσφαιριστές στο γήπεδο, στο χορτάρι. Όπως είπαμε και πριν, μία ατάκα πολύ σημαντική για εμάς είναι ότι «η ομάδα είναι πάνω απ’ όλα». Είπαμε επίσης ότι είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τους ποδοσφαιριστές. Οι πιο νέοι ποδοσφαιριστές δουλεύουν πολύ σκληρά και πολύ καλά, όπως κάνουν οι μεγάλοι. Δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί, ότι δουλεύουν τώρα πολύ καλά. Πρέπει πάντα να υπάρχει μία βελτίωση και πρέπει να τη βλέπουμε μέσα στην προπόνηση. Άλλη μία ατάκα που ισχύει και για το τεχνικό τιμ είναι ότι «πάντα πρέπει να βελτιώνεσαι και πρέπει να προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερος». Αυτό ισχύει και για όλους τους ποδοσφαιριστές και ειδικά για τους νέους που πρέπει να μάθουν περισσότερα πράγματα. Μη μείνεις μόνο στις επιτυχίες που έχεις καταφέρει μέχρι τώρα γιατί πάντα πρέπει να υπάρχει μία βελτίωση. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ποδοσφαιριστές, αλλά και για το τεχνικό τιμ».

Θα θέλαμε να μας πείτε τις εντυπώσεις σας από την προετοιμασία της ομάδας. Συμπληρώνετε σχεδόν μία εβδομάδα στον Ολυμπιακό, τι εικόνα έχετε;

«Είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί δεν είναι εύκολο να φτάνεις σε μία ομάδα που έχει αρχίσει ήδη τη δουλειά. Βλέπουμε καλά πράγματα και πρέπει να έχουμε στον νου μας ότι 26-27 Ιουλίου έχουμε τα προκριματικά του Champions League. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτόν τον στόχο γιατί είναι ξεκάθαρο ότι αυτός είναι ο σκοπός. Βλέπουμε μάλιστα με μεγάλη ευχαρίστηση ότι από το πρώτο παιχνίδι κιόλας βγήκαν πράγματα που έχουμε δουλέψει ήδη. Σιγά-σιγά θέλουμε να βάλουμε κι άλλα πράγματα στο παιχνίδι. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το σύνολο των παικτών που βρήκαμε στην ομάδα όταν ήρθαμε. Βλέπουμε ότι έχουν όρεξη, έχουν διάθεση και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς για να συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Το πρώτο μήνυμα που περάσαμε στους παίκτες είναι ότι η ομάδα είναι πάνω απ’ όλα, ότι πρώτα πρέπει να κοιτάς την ομάδα και όχι ο καθένας τον εαυτό του και μετά μέσα από την ομαδική δουλειά θα φανούν τα ατομικά στοιχεία. Πρώτα απ’ όλα είναι η ομάδα. Η συγκέντρωσή μας είναι τώρα έτσι ώστε να βελτιώσουμε τη φυσική κατάστασή μας και να βελτιώσουμε ομαδικά το παιχνίδι μας.

Διάβασα κάπου μια παλιά συνέντευξη που έλεγε για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Εγώ σέβομαι όλο το παρελθόν, τις ομάδες που έπαιξα, τους συμπαίκτες, αλλά θέλω να είναι ξεκάθαρο. Όπως έχω τη Λα Κορούνια στην καρδιά μου, έπαιξα χρόνια εκεί και ήταν η πρώτη μου ομάδα σαν προπονητής, έτσι στην Ελλάδα η οικογένειά μου είναι ο Ολυμπιακός. Αυτό θέλω να είναι ξεκάθαρο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα