«Παίζει καθυστέρηση» το ζεύγος Γριβέα

Ο ένας στις ζόρικες φυλακές της Τουρκίας, να θέλει να έρθει και να μην μπορεί, και οι άλλοι δύο ….χαλαροί και light  στο Λονδίνο, να μην θέλουν να έρθουν και να το μπορούν.

Την ώρα λοιπόν που ο Θανάσης Βαρλάμης, συνήγορος του Άγγελου Φιλιππίδη, αναρωτιέται  για ποιό λόγο οι ελληνικές δικαστικές αρχές «έσπασαν» στα δύο τις υποθέσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οδηγώντας αναπόφευκτα στην καθυστέρηση των διαδικασιών της έκδοσης του στην Ελλάδα, μετά και το νέο εντάλματος σύλληψης σε βάρος του, το ζεύγος Γριβέα απολαμβάνει την υπό όρους ελευθερία  που του εξασφάλισε το Βρετανικό δίκαιο.

Κι όπως μάλιστα εκτιμούν δικηγόροι που γνωρίζουν τις σχετικές διατάξεις της βρετανικής νομοθεσίας «μπορεί να κάνουμε και χρόνια να τους δούμε να δικάζονται στην χώρα μας».

«Έτσι ο Άγγελος Φιλιππίδης που παραιτήθηκε όλων των ένδικων μέσων προκειμένου να έρθει μια ώρα αρχύτερα για να οδηγηθεί  ενώπιον του ανακριτή, θα “μετρήσει” τώρα μια νέα καθυστέρηση, που όμως δεν οφείλεται στον ίδιο , ενώ το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα   που ήδη δήλωσαν ότι  δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, θα καταφέρουν ελέω βρετανικού δικαίου να παρατείνουν  για πολύ καιρό ακόμα την παραμονή τους στο Λονδίνο.

«Τα παραθυράκια που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι κατηγορούμενοι, είναι πολλά», λένε όσοι γνωρίζουν καλά τις διαδικασίες παραπέμποντας, που αλλού; στην περίπτωση της πρώην δικαστίνας, Αντωνίας Ηλία που την περιμένουμε να εκδοθεί εδώ και …τρία χρόνια.

Η αποκαλούμενη και «ιέρεια» του πρώτου μεγάλου παραδικαστικού σκανδάλου που «έσκασε» στην χώρα μας,  Αντωνία Ηλία συνελήφθη το Μάιο του 2011 και κυκλοφορεί ελεύθερη, με περιοριστικούς όρους, στη βρετανική πρωτεύουσα.

Μάλιστα, στην περίπτωση της, την εποχή εκείνη είχαν εκδοθεί 5 διεθνή εντάλματα σύλληψης. Ενώ μέχρι να συλληφθεί κυκλοφορούσε με πλαστή ταυτότητα ως Γαλλίδα καθηγήτρια και με το όνομα Αντωνία Ζαμέν. Ταυτότητα την οποία επικαλέστηκε και στο δικαστήριο. Τελικά όμως αποδείχθηκε ποια πραγματικά ήταν, αφού όμως η ίδια είχε κερδίσει πολύτιμο χρόνο. Ετσι τον πρώτο καιρό φυλακίστηκε, γιατί κρίθηκε ύποπτη φυγής αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Εν προκειμένω, οι υπό έκδοση κατηγορούμενοι για το Τ.Τ. μπορούν να ισχυριστούν πως αν εκδοθούν, κινδυνεύει η ζωή τους, μπορούν να επικαλεστούν θέματα υγείας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραγραφή των κατηγοριών που τους βαρύνουν κτλ.

Το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να εξετάσει αν αυτοί οι ισχυρισμοί αληθεύουν ή όχι. Οι κατηγορούμενοι όμως με αυτό τον τρόπο κερδίζουν χρόνο καθώς κάθε ισχυρισμός τους εξετάζεται ξεχωριστά και κάθε φορά ορίζεται νέα δικάσιμος.

Μάλιστα από τη στιγμή που οι δύο κατηγορούμενοι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, όπως τουλάχιστον δήλωσαν στην πρώτη ακροαματική διαδικασία του ειρηνοδικείου του Γουέστμίνστερ, η διαδικασία έκδοσής τους θα διαρκέσει πολύ. Αν συναινούσαν ,σε δέκα μέρες το αργότερο θα μπορούσαν να βρίσκονται στην Ελλάδα.

Ακόμα όμως κι αν το δικαστήριο αποφασίσει την έκδοσή τους, ( μετά από πολύ καιρό κι αφού οι κατηγορούμενοι έχουν εξαντλήσει όλα το νομικά παραθυράκια), έχουν επιπλέον το δικαίωμα να κάνουν έφεση και έτσι να κερδίσουν ακόμη περισσότερο χρόνο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα