Παίζουν τα ρέστα τους με το Ελληνικό

Μπορεί η αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού να παίξει ρόλο στην εκλογή των τοπικών αρχόντων στους όμορους δήμους στις αυτοδιοικητικές κάλπες του Μαΐου; Θεωρητικά όχι, επί της ουσίας, όμως, η κατάσταση είναι διαφορετική. Ειδικά στον ενοποιημένο δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, όπου ο νυν δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης (ΣΥΡΙΖΑ) στηρίζει την επανεκλογή του στην επαναστατική γυμναστική.

Όμως και οι δήμαρχοι Γλυφάδας (Κόκορης) και Αλίμου (Ορφανός) δεν πάνε πίσω σε ρητορική. Και οι τρεις δήμοι ουκ ολίγες φορές έχουν ζητήσει να γίνει η έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού μητροπολιτικό πάρκο, ελεύθερο για τους πολίτες. Όμως δεν έχουν πείσει, ούτε για το πού θα βρεθούν τα χρήματα, ούτε για το πώς θα επιτευχθεί αυτό από τη στιγμή που τα κονδύλια για τις δημόσιες επενδύσεις έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Μάλιστα, για τις εξελίξεις επί του ζητήματος οι τρεις δήμοι διοργάνωσαν διήμερες συζητήσεις με θέμα «Εξελίξεις και θέσεις για το Ελληνικό», που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας Ελληνικού. Η συζήτηση ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων μέσα στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού με γενικό τίτλο «Ελληνικό: η τύχη του στα χέρια μας». Στη συζήτηση πήραν μέρος πολιτικά κόμματα, φορείς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημονικοί φορείς, κινήματα.

Βέβαια, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, όποιος είχε αντίθετη άποψη με τους διοργανωτές προτίμησε την ασφάλειά του, καθώς οι διοργανωτές δεν είναι μαθημένοι στον αντίλογο επί των διεκδικήσεών τους.

Όμως η ενημέρωση μέσω των ΜΜΕ από τους επενδυτές φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει σεισμικές δονήσεις στους δημότες των τριών πόλεων, καθώς οι φωτογραφίες για το πώς θα αξιοποιηθεί η περιοχή βάζει σε δεύτερες σκέψεις κι αυτούς που έχουν μετάσχει σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και δεν είναι απαραίτητα φίλοι προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου και οι υποψήφιοι δήμαρχοι στις τρεις πόλεις ήδη έχουν διαφοροποιηθεί. Όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Κωνσταντάτος στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, που στο προεκλογικό του φυλλάδιο τονίζει ότι η πόλη πρέπει να ζητήσει θέσεις εργασίας στην επένδυση, ώστε να γίνει προσπάθεια να καταπολεμηθεί η ανεργία στην πόλη. Ανάλογες είναι και οι θέσεις του Γιώργου Παπανικολάου στη Γλυφάδα, που έχει ταχθεί υπέρ της μεγάλης αυτής επένδυσης.

Αντίθετα, ο Χρήστος Κορτζίδης εμμένει στο να ξεσηκώνει τον κόσμο (δίχως σημαντικά αποτελέσματα) και στηρίζει όλη του την προεκλογική καμπάνια στο να πολεμά την επένδυση στο Ελληνικό.

Βέβαια τα όσα ισχυρίζεται ο Κορτζίδης και ο ΣΥΡΙΖΑ τα καταρρίπτει ο ΙΟΒΕ, ο οποίος σε μελέτη του υποστηρίζει ότι την περίοδο 2014-2025 μπορούν να δημιουργηθούν σταδιακά 35.000 νέες θέσεις εργασίας χωρίς να συνυπολογίζονται οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Παράλληλα, σε όλη την περίοδο κατασκευής του έργου θα παρατηρηθεί σημαντική επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα στο τέλος της περιόδου εκτίμησης (έτος 2025) το ΑΕΠ να είναι κατά 1,2% υψηλότερο από αυτό που θα ήταν αν δεν είχε παραχωρηθεί και αξιοποιηθεί η περιοχή.

Απειλή η μη παραχώρηση

Επιπλέον, εφόσον δεν παραχωρηθεί η περιοχή του Ελληνικού, η αναγκαία ισοδύναμη δημοσιονομική πολιτική που θα πρέπει να εφαρμοστεί για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα οδηγήσει σε υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,3% τα δύο πρώτα χρόνια. Παράλληλα, με βάση τα παραπάνω, η μη παραχώρηση της περιοχής θα έχει ως αποτέλεσμα μια απώλεια περίπου 14.500 θέσεων εργασίας την περίοδο 2014-2015. Επομένως, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εκχώρηση δεν έχει μόνο στενούς ταμειακούς δημοσιονομικούς στόχους αλλά έχει παράλληλα και ευεργετικές επιπτώσεις στη δραστηριότητα και την απασχόληση.


Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα